GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ξεκίνησε το νέο ραντεβού για το Σκοπιανό

Ηνωμένα Έθνη Του Θανάση Κ.Τ σίτσα Συνεχίζεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη. Λί...

Ηνωμένα Έθνη

Του Θανάση Κ.Τ σίτσα

Συνεχίζεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για την ονομασία της πΓΔΜ στη Νέα Υόρκη. Λίγο μετά τις 4:00 το απόγευμα έφτασε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς με τη διπλωματική αποστολή, ενώ ακολούθησε μετά από λίγα λεπτά ο Σκοπιανός ομόλογός του, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τη συνοδεία του.

Οι δύο άνδρες κατευθύνθηκαν στον 15ο όροφο του κτιρίου, όπου ξεκίνησαν τις συνομιλίες στις 9:37 τοπική ώρα Νέας Υόρκης (4:37 ώρα Ελλάδας).

Χωρίς αποτέλεσμα ο πρώτος γύρος

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών στην έδρα του ΟΗΕ μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Κοτζιά-Ντιμιτρόφ.

Οι δύο ΥΠΕΞ αποφάσισαν να δώσουν νέο ραντεβού σήμερα Παρασκευή στις 9.30 π.μ (16:30 ώρα Ελλάδος) διατηρώντας ζωντανή την διαπραγματευτική διαδικασία.

Μετά το τέλος της 7ωρης σχεδόν συνάντησης τους στην έδρα του ΟΗΕ – μεσολάβησε και γεύμα εργασίας - υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, δεν υπήρξε ουδεμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Επικράτησε συσκότιση, ως είθισται να πράττει η παρούσα ηγεσία του ΥΠΕΞ, επικαλούμενη «την λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων».

Αξιολογώντας το αποτέλεσμα της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων διπλωματική πηγή στην έδρα του ΟΗΕ σχολίασε στο real.gr: “Δεν υπάρχει ακόμη κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών για μια συμφωνία.

Όμως ,υπάρχει ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας” αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν προοπτικές να βρεθεί σήμερα Παρασκευή μια χρυσή τομή μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων.

Από την ίδια διπλωματική πηγή εκφράστηκε η εκτίμηση ότι ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα καταθέσει μια τελική πρόταση στις δύο πλευρές αν δεν εξασφαλίσει ότι Αθήνα και Σκόπια θα έχουν συμφωνήσει στο 90% των βασικών θεμάτων (ονομασία, erga omnes, αλλαγές στο Σύνταγμα, γλώσσα) ανεξάρτητα με το τι έχει συμφωνηθεί στις τεχνικές επιτροπές για δευτερεύοντα θέματα.

Στο θέμα της ονομασίας τα φαβορί είναι τα Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας). Αργά το βράδυ ακούστηκε - αλλά δεν επιβεβαιώθηκε- στην Νέα Υόρκη ότι στο θέμα της ονομασίας από το πακέτο Νίμιτς ,ως επιλογή, συζητήθηκε σοβαρά και το Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη).

Σκοπιανές δημοσιογραφικές πηγές από την έδρα του ΟΗΕ διέρρεαν χθες το μεσημέρι ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ - που εκπροσωπεί την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης Ζάεφ- σχεδίαζε να υποβάλλει την παραίτηση του.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν μετά το τέλος της πρώτης ημέρας «ότι οι εξελίξεις στην 7ωρη διαπραγμάτευση απομακρύνουν πλέον τώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο» αυξάνοντας τις προοπτικές σύγκλισης.

Η Ουάσιγκτον που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Σκοπιανό και έστειλε πρόσφατα σήμα να προχωρήσουν σε μια συμφωνία οι δύο πλευρές, (παρέμβαση του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς, με τηλεφώνημα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σάββατο) φαίνεται ότι έχει χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών μετά την απόρριψη από ελληνικής πλευράς της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Εκτιμάται εγκύρως στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι το θέμα των πρόωρων εκλογών έρχεται πιο κοντά στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια λύση κάτι το οποίο για τον ίδιο λόγο πιστεύει -και έχει εκφράσει ιδιωτικώς προ τριμήνου - και ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς.

Η εικόνα που ενδεχομένως θα θελήσουν να περάσουν Αθήνα και Σκόπια, σύμφωνα πάντα με την διπλωματική πηγή, μετά το πέρας το συνομιλιών στην Νέα Υόρκη, θα αποτυπώνεται στο μήνυμα: «Aν καθυστερούμε λίγο είναι λογικό, αλλά θα προχωρήσουμε. Έχουμε κάνει πολύ πρόοδο, αλλά έχουμε δυσκολίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση