GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τέσσερις αλλαγές για τις επιχειρήσεις στα capital controls

Τις προτάσεις της για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls έδωσε προς τους αρμόδιους φορείς η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προ...

Τις προτάσεις της για την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls έδωσε προς τους αρμόδιους φορείς η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προτάσεις που πάντως αφορούσαν μόνο τη χαλάρωση της διαδικασίας στις επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες δεν ασχολήθηκαν περαιτέρω σε ό,τι αφορά την ανάληψη μετρητών, όπως εξηγούσαν στη «Ν» έγκυροι τραπεζικοί παράγοντες, και τούτο διότι εκτιμούν πως τα 2.300 ευρώ μετρητά τον μήνα από κάθε άτομο σε κάθε τράπεζα είναι υπεραρκετά για το συγκεκριμένο διάστημα. Μάλιστα, ο μέσος όρος σχετικών μετρήσεων υπολογίζει πως τα μετρητά τα οποία χρησιμοποιεί ο κάθε καταθέτης τον μήνα -όπως προκύπτει από τις αναλήψεις- δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ. Όπως εμφατικά σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, «ποιος έχει παραπάνω χρήματα για να σηκώσει ή και αν έχει, τι να τα κάνει, αφού το πλαστικό χρήμα κινεί μια χαρά τις διαδικασίες». Τα επιπλέον ποσά σε μετρητά, σημειώνουν έγκυροι κύκλοι, δημιουργούν προϋποθέσεις για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Προτεραιότητα στο επιχειρείν

Χωρίς πάντως να αποκλείεται η απόφαση της περαιτέρω χαλάρωσης των κεφαλαιακών περιορισμών που αναμένεται να ληφθεί άμεσα (1η Ιουνίου) -και πάντως πριν από το Eurogroup του Ιουνίου- να οδηγήσει τις αναλήψεις των μετρητών σε 2.500 ευρώ ή και σε 3.000 ευρώ, τούτο δεν αποτελεί προτεραιότητα ούτε των τραπεζών ούτε των αρχών. Αντιθέτως προτεραιότητα αποτελεί η χαλάρωση των capital controls ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν καλύτερα οι επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ένωσης, λοιπόν, σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό να χρησιμοποιούν αυτά τα κεφάλαια ως new money, δηλαδή τα συγκεκριμένα χρήματα να μην υπόκεινται στους περιορισμούς κεφαλαίων. Αυτό ισχύει τώρα μόνο για τους ιδιώτες που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή καταθέτουν μετρητά.

* Επίσης σχεδιάζεται για τις επιχειρήσεις η απελευθέρωση του ορίου μέχρι 40.000 ευρώ για συναλλαγές με το εξωτερικό χωρίς την προϋπόθεση της προηγούμενης ιστορικότητας των κεφαλαίων.

* Ακόμη σχεδιάζεται να μπορούν να βγάζουν οι επιχειρήσεις τα μερίσματά τους στο εξωτερικό.

* Τέλος, στον σχεδιασμό εντάσσεται και η μεταφορά θεματοφυλακής για υφιστάμενους πελάτες κατόχους τίτλων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση