GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

CNBC: Καθρέφτης για την αντιμετώπιση των λιγότερων τυχερών κρατών της Ε.Ε. η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

«H τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει για πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη τον καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο τα ...

«H τελική συμφωνία για το ελληνικό χρέος θα αποτελέσει για πολλούς σε ολόκληρη την Ευρώπη τον καθρέφτη του τρόπου με τον οποίο τα πλουσιότερα ευρωπαϊκά έθνη μεταχειρίζονται τα λιγότερο τυχερά από τα μέλη της Ένωσης» εκτιμά το αμερικανικό δίκτυο CNBC.

«Το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν κάνει πλέον πηχυαίους τίτλους, για τους Έλληνες που έχουν υποστεί χρόνια περικοπών και διεθνών αντιδράσεων, αλλά το θέμα παραμένει σημαντικό. Και το ίδιο ισχύει και για μια «στρατιά Ευρωπαίων γραφειοκρατών και πολιτικών», που τώρα καλούνται να κλείσουν ό,τι πολλοί θεωρούν ότι υπήρξε το πιο τρομακτικό κεφάλαιο της οικονομικής ιστορίας της σύγχρονης Ευρώπης» σημειώνει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Σήμερα πλέον, εάν δεν προκύψει κάποιο σημαντικό πρόσκομμα, η 20η Αυγούστου θα σηματοδοτήσει την πρώτη μέρα, εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, που οι ηγέτες της Ελλάδας – κυρίως ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο επικεφαλής των οικονομικών του, Ευ. Τσακαλώτος - θα ανακτήσουν τον πλήρη έλεγχο των δαπανών τους...

Αλλά, όχι μόνο οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν εκπληρώσει τις δεκάδες διαφορετικές δεσμεύσεις που τους έχουν επιβάλει οι πιστωτές - καθώς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος σε ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις στον ενεργειακό τομέα - αλλά και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τον τρόπο μείωσης, καθυστέρησης ή επανυπολογισμού του χρέους της χώρας» σημειώνει το CNBC.

Εκτιμά ακόμη ότι «παραμένει προβληματική η στάση του ΔΝΤ.

Ο απεσταλμένος του CNBC στη Σόφια την περασμένη εβδομάδα λέει μάλιστα ότι ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί του είπε ότι «η ΕΕ πιστεύει πως τα μοντέλα της είναι ακριβέστερα, αλλά υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί συμμετοχή (buy-in) του ΔΝΤ θα ήταν να συμφωνηθεί ένας μηχανισμός αποπληρωμής του χρέους όπως αρχικά προτάθηκε από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικων Μπρουνό Λε Μέρ . Ο υπουργός Οικονομικών του Μακρόν μου είπε ξεχωριστά ότι ελπίζει να προσελκύσει τους αντιπάλους του στο σχέδιο του, έναν "μηχανισμό αναπτυξιακής προσαρμογής" που θα συνδέει αυτόματα τις μελλοντικές αποπληρωμές του χρέους με τη σχετική οικονομική επιτυχία της Ελλάδας: η Αθήνα θα καταβάλλει μεγαλύτερες δόσεις αν η οικονομία της αναπτύσσεται ταχύτερα και θα μειώνει τις δόσεις εάν επιβραδύνεται, μια διαδικασία που οι υποστηρικτές της ισχυρίζονται πως παρέχει στους μετέχοντες στην αγορά μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια».

Σύμφωνα με το CNBC «Απέναντι στο γαλλικό σχέδιο είναι η επιθυμία χωρών όπως η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, η Φινλανδία και η Αυστρία να διατηρήσουν έναν βαθμό ελέγχου στις αποπληρωμές της Ελλάδας. Η άποψη που υποστηρίζεται στο Βερολίνο είναι ότι μια τέτοια προσέγγιση θα αναγκάσει τους Έλληνες να συνεχίσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας που βοήθησαν να μετατραπεί σε πλεόνασμα το 15% έλλειμμα του 2009», καταλήγει το ρεπορτάζ του CNBC.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση