GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χρήστος Κατσιάνης - Πρόεδρος Eφετών: «Να αναβαθμίσουμε το κύρος της Δικαιοσύνης»

Της Aννας Κανδύλη «Αδικαιολόγητη και στείρα αντιπαράθεση», τόσο με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Eνωσης Δικαστών...

Της Aννας Κανδύλη

«Αδικαιολόγητη και στείρα αντιπαράθεση», τόσο με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Eνωσης Δικαστών και Εισαγγελέων όσο και με την εκτελεστική εξουσία καταλογίζει στην απερχόμενη διοίκηση ο πρόεδρος Εφετών Χρήστος Κατσιάνης, υποψήφιος, με δικό του συνδυασμό, στις εκλογές της Ενωσης που διενεργούνται αυτή και την επόμενη Κυριακή 20 Μαΐου. Στους άμεσους στόχους του, εφόσον εκλεγεί, είναι όπως δηλώνει μέσα από τη συνέντευξή του στη Realnews, «η αναβάθμιση του κύρους της Ενωσης και της Δικαιοσύνης, που έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα, η αποκατάσταση της ηρεμίας και η επικράτηση συνεργασίας τόσο μέσα στους κόλπους της Ενωσης, όσο και με τους άλλους πολιτειακούς παράγοντες».

Κατεβαίνετε πρώτη φορά ως υποψήφιος με δικό σας συνδυασμό στην Ενωση. Γιατί το αποφασίσατε τώρα;

Το αποφάσισα, μετά από προτροπή μεγάλου αριθμού συναδέλφων, οι οποίοι συμμερίζονται την άποψή μου, ότι το τελευταίο διάστημα, το απερχόμενο προεδρείο αναλώθηκε σε ενέργειες και δηλώσεις που συνιστούσαν αδικαιολόγητη και στείρα αντιπαράθεση, τόσο με τα λοιπά μέλη του Δ.Σ., όσο και με την εκτελεστική εξουσία, δίνοντας λαβές για δυσμενή σχόλια και δημιουργώντας την εντύπωση ότι το δικαστικό σώμα είναι διχασμένο. Τέτοια απογοητευτική εικόνα δεν ενθυμούμαι ποτέ στο παρελθόν, στα 34 χρόνια της δικαστικής μου υπηρεσίας. Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ασχολούμαι με τα κοινά του δικαστικού σώματος, δεδομένου ότι με την τιμητική ψήφο των συναδέλφων μου, ανέλαβα τη διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών, κατά τη θητεία 2006-2008. Πρόθεσή μου είναι να αναπτύξω πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, με αποκλειστικό και κυρίαρχο γνώμονα την επίλυση των προβλημάτων των συναδέλφων μου.

Ως υποψήφιος στο πλαίσιο της «προεκλογικής εκστρατείας» έχετε έρθει σε επαφή με πολλούς συναδέλφους σας. Ποια είναι αυτά που σας ζητούν να κάνετε κατά προτεραιότητα;

Πράγματι, καθημερινά έρχομαι σε επαφή με τους συναδέλφους μου, επισκεπτόμενος όλα τα δικαστήρια της χώρας και αισθάνομαι ικανοποίηση διαπιστώνοντας ότι προσδοκούν ότι η ομάδα μας μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν το Σώμα, δηλαδή στην αναβάθμιση του κύρους της Ενωσης και της Δικαιοσύνης, που έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα, στην αποκατάσταση της ηρεμίας και στην επικράτηση συνεργασίας τόσο μέσα στους κόλπους της Ενωσης όσο και με τους άλλους πολιτειακούς παράγοντες. Επίσης, κύριο μέλημά μας είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων, η προώθηση των οικονομικών αιτημάτων καθώς και η προστασία των συναδέλφων από άδικες επιθέσεις και αυστηρές πειθαρχικές διώξεις.

Ουκ ολίγες φορές, τους τελευταίους μήνες, αποφάσεις της Δικαιοσύνης έχουν μπει στο «στόχαστρο» των πολιτικών. Η Ενωση, από την πλευρά της, έχει απαντήσει σε πολύ υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για προσπάθεια παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης. Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη στάση και των δύο πλευρών.

Οι αποφάσεις των δικαστηρίων μπορούν να υπόκεινται σε δημόσια κριτική, η οποία, όμως, πρέπει να γίνεται με επιστημονικά επιχειρήματα και όχι με σχόλια προσβλητικά ή απαξιωτικά για το πρόσωπο του δικαστικού λειτουργού που τις εξέδωσε. Οι δικαστές αποφαίνονται με γνώμονα το Σύνταγμα και τους νόμους, και τη δικαστική τους συνείδηση και διαθέτουν προσωπικότητα που δεν επιτρέπει σε κανέναν να θεωρεί ότι μπορεί να παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της δικαιοδοτικής τους κρίσης. Από την άλλη πλευρά, η Ενωσή μας οφείλει να προστατεύει τα μέλη της, όταν στοχοποιούνται. Είναι, όμως, αυτονόητο ότι οι σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να διατυπώνονται με ύφος ανάλογο με τη δικαστική μας ιδιότητα και όχι με ύφος συγκρουσιακό και ανάρμοστο, όπως έγινε το τελευταίο διάστημα από το επερχόμενο προεδρείο, δίνοντας το δικαίωμα να γίνονται δυσμενή σχόλια για «κομματικοποίηση» ή για «διχασμό» του Σώματος. Επίσης, κλονίζουν το κύρος της Δικαιοσύνης και την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να υπάρχει μία ένταση με τους συνυποψήφιούς σας. Αυτό που σας «προσάπτουν» είναι η συμμετοχή σας στην Ενωση Ανώτατων και Ανώτερων Δικαστών, μία Ενωση που η δημιουργία της επικρίθηκε από αρκετούς δικαστικούς λειτουργούς ως «διασπαστική» του χώρου. Τι απαντάτε;

Ουδέποτε δημιουργήθηκε ένταση από την πλευρά της δικής μας ομάδας. Τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και οι συνυποψήφιοι της ομάδας μου, που έχουν μακρά συνδικαλιστική εμπειρία διότι επί δύο θητείες αποτελούσαν το προηγούμενο προεδρείο, δηλαδή οι Κασαλιάς Εύαγ., εισαγγελέας Εφετών, Μαυρίδης Χαρ. εφέτης, Παπαδήμας Χρ. πρωτοδίκης και Γκαρά Σταματία, ειρηνοδίκης, καθώς και τα νέα μέλη, οι εφέτες Τράγκας Δημ., Ζαβιτσάνος Απ. και Βρυώνης Γερ., διακατεχόμαστε από πνεύμα συνεργασίας και ενότητας. Είμαστε, ωστόσο, υποχρεωμένοι να απαντούμε όταν λέγονται ανακρίβειες. Η Ενωση Ανωτάτων Δικαστών, η οποία εμφανίζεται ως δήθεν «διασπαστική» από ορισμένους κακοπροαίρετους, που θέλουν να παρασύρουν τους νεότερους, κυρίως, συναδέλφους, έχει ως μέλη της το μεγαλύτερο μέρος των ανωτάτων και ανωτέρων δικαστών και κάθε άλλο παρά διασπαστική είναι. Αντίθετα, λειτουργεί συμπληρωματικά και ρίχνει το βάρος της, κυρίως, στο συνταξιοδοτικό ζήτημα των μελών της, ενώ τα μέλη της παραμένουν ταυτόχρονα και μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Ενωση Εισαγγελέων, που τα μέλη της μπορεί να είναι και μέλη της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και δεν τίθεται θέμα «διασπαστικής Ενωσης Εισαγγελέων». Αρα το εμφανιζόμενο ως δήθεν πρόβλημα είναι, στην πραγματικότητα και στην ουσία του, ανύπαρκτο.

Κάποιοι κάνουν λόγο για «κομματικοποίηση» της Ενωσης τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι η δική σας άποψη;

Δεν θέλω να πιστεύω ότι υφίσταται τέτοιο θέμα. Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων πρέπει να λειτουργεί ακομμάτιστα, όπως προβλέπει και το Καταστατικό της, διατηρώντας βεβαίως σχέσεις καλής συνεργασίας με την εκάστοτε εκτελεστική εξουσία, αλλά όταν και όποτε χρειαστεί πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να δώσει με σθένος και αποφασιστικότητα τη μάχη για την προάσπιση και προώθηση των δίκαιων και εύλογων θεσμικών αιτημάτων μας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δικαιοσύνης είναι η καθυστέρηση στην απονομή της. Εχετε κάποια πρόταση επ΄ αυτού;

Απαιτούνται σοβαρές νομοθετικές ρυθμίσεις στην απλοποίηση των διαδικασιών, τόσο στις αστικές, όσο και στις ποινικές δίκες, στο μοντέλο έκδοσης της δικαστικής απόφασης στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Για τον περιορισμό της δικαστηριακής ύλης είναι απαραίτητο, μαζί με το θεσμό της ιδιωτικής διαμεσολάβησης, να αναβαθμιστεί και να λειτουργήσει και ο θεσμός της δικαστικής διαμεσολάβησης. Είναι αναγκαία η αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των δικαστηρίων της χώρας.

Πηγή: Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση