GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατρούγκαλος: Η μπάλα είναι στο γήπεδο των Σκοπίων για erga omnes και αναθεώρηση Συντάγματος

"Τα δυο θέματα που έχουν μείνει είναι το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος", δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊ...

"Τα δυο θέματα που έχουν μείνει είναι το erga omnes και η αναθεώρηση του Συντάγματος", δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM", σχετικά με τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση Ελλάδας- ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.

"Πρόκειται για θέματα όχι μικρά, στα οποία η πλευρά των Σκοπίων μέχρι στιγμής επιμένει. Η μπάλα είναι στο δικό τους γήπεδο", είπε ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζοντας πως "για εμάς είναι ουσιώδη ζητήματα και προϋποθέσεις για να υπάρχει λύση, πρέπει να γίνει η αναγκαία υποχώρηση από την άλλη πλευρά". "Θέλουμε το erga omnes", εξήγησε αν. υπουργός, "για να μην υπάρχουν ουρές, που μπορούν να δημιουργήσουν μελλοντικά προοπτικές αλυτρωτισμού και θέλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για να είναι η λύση μόνιμη, άρα και τα δύο είναι αναγκαία, αν και κατά κάποιον τρόπο ανταποκρίνονται σε διαφορετικές ανάγκες της διαπραγμάτευσης".

Σε ό,τι αφορά την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με την ΠΓΔΜ και έγκρισής της από το ελληνικό κοινοβούλιο, ο κ. Κατρούγκαλος προέβλεψε ότι "επειδή η συμφωνία είναι προφανές ότι θα είναι εθνικά επωφελής και στη Βουλή και στην κοινωνία θα τύχει μεγάλης υποδοχής και αναγνώρισης".

Κληθείς να σχολιάσει τα γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας και τον θάνατο δεκάδων Παλαιστίνιων διαδηλωτών, ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι "η στάση της χώρας μας είναι σταθερά υπέρ της ύπαρξης δύο κρατών στην περιοχή, αναγνωρίζουμε το δικαίωμα στη ζωή και την ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους κράτος".

"Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή γιατί δεν θα τη ζητήσουμε"

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην πορεία προς το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προσεχή Αύγουστο, ο αν. υπουργός σημείωσε πως "έχουν μείνει μία σειρά από προαπαιτούμενα, που έχουν όχι πολιτική δυσκολία, όπως στο παρελθόν, αλλά τεχνικές δυσκολίες", ενώ "δεν φαίνεται να υπάρχει αμφιβολία σε κανέναν στην Ευρώπη για τα τεράστια βήματα που έχει κάνει η χώρα μας και για το ότι έρχεται το τέλος των προγραμμάτων και μάλιστα με μία καθαρή έξοδο".

Ερωτηθείς αν εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόβλεψης προληπτικής γραμμής στήριξης, διευκρίνισε: "Ακόμη και αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να υπάρχει -η ΝΔ κατεξοχήν και ορισμένοι άλλοι στην Ευρώπη, μειοψηφικά σε σχέση με τους υπόλοιπους- αναγνωρίζουν ότι αυτό εξαρτάται απολύτως από το αν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να το ζητήσουμε, ακριβώς γιατί θέλουμε την καθαρή έξοδο, να έχουμε τα χέρια μας ελεύθερα και να ξανακερδίσουμε εκείνο το κομμάτι της δημοκρατικής μας κυριαρχίας που χάσαμε. Αν δεν το ζητήσει η κυβέρνηση λοιπόν -και δεν θα το ζητήσει- δεν πρόκειται να υπάρχει προληπτική γραμμή".

Σχετικά με τη διαδικασία δημοσιονομικού ελέγχου της ελληνικής οικονομίας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως "η μεταπρογραμματική επιτήρηση, που προβλέπει ο κανονισμός, ο οποίος εφαρμόζεται τώρα στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία και στην Κύπρο έχει τον χαρακτήρα της υποβολής εκθέσεων, όπως άλλωστε υποβάλλονται κάθε εξάμηνο και από όλες τις χώρες της ΕΕ, στο πλαίσιο του λεγόμενου ευρωπαϊκού εξαμήνου". "Ενδεχομένως για τη χώρα μας", πρόσθεσε, "αντί να είναι δύο αυτές οι εκθέσεις να είναι τρεις ή τέσσερις, αυτός ο αριθμός όμως των εκθέσεων δεν έχει να κάνει σε τίποτε με τον ασφυκτικό έλεγχο της μνημονιακής περιόδου".

Αναφορικά με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για την κατάτμηση της Β' εκλογικής περιφέρειας της Αθήνας, ο αν. υπουργός εκτίμησε πως "δεν μπορεί να υπάρχει πολιτικός χώρος, ο οποίος να είναι αντίθετος, γιατί είναι προφανές ότι είναι τεράστια περιφέρεια και είναι κοινωνικά ανομοιογενής", ενώ "όντας τόσο μεγάλη δημιουργεί και τόσο μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτών, ειδικά στα λεγόμενα παραδοσιακά αστικά κόμματα, που είναι εκτροφείο διαφθοράς". "Πρόσφατα καταδικάστηκε βουλευτής της περιοχής αυτής για τα χρήματα τα οποία πήρε για να ανταποκριθεί στην προεκλογική του εκστρατεία. Επομένως είναι κάτι που πρέπει να συμβεί η κατάτμηση. Για να ισχύσει από τις επέμενες εκλογές χρειάζεται 200 ψήφους στη Βουλή [...] θα μπορούσε να τις πάρει".

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές επισήμανε: "Φεύγουμε από τα προγράμματα με μία καθαρή έξοδο, η ανεργία μειώνεται, χωρίς να θέλει κανείς να εξωραΐσει την κατάσταση [...] Κανείς από τους Έλληνες δεν θα έπρεπε να θέλει να διακινδυνεύσει την εξέλιξη αυτή της θετικής προόδου στην οικονομία. Προφανώς οι εκλογές ζητούνται γιατί αυτοί που τις ζητούν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν. Εκλογές θα γίνουν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019 και θα τις ξανακερδίσουμε εμείς".

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση