GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

FT: Η μάχη του ηγέτη της Τουρκίας με τις αγορές

Αντιμετωπίζοντας μια νομισματική κρίσηκαι έναν αγώνα επανεκλογής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επέτρεψε επιτέλους να αυξηθούν τα επιτόκ...

Αντιμετωπίζοντας μια νομισματική κρίσηκαι έναν αγώνα επανεκλογής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επέτρεψε επιτέλους να αυξηθούν τα επιτόκια. Αλλά οι επενδυτές φοβούνται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν μικροδιαχειρίζεται την οικονομία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Οι οικονομολόγοι στην Τουρκία θέλουν να αστειεύονται ότι η λίρα είναι η μόνη πραγματική αντιπολίτευση που έχει μείνει. Είναι σίγουρα ένας τρομερός αντίπαλος. Την Τετάρτη, μετά από εβδομάδες άρνησης να προβεί σε ενέργειες για να ανακόψει την πορεία του συρρικνούμενου νομίσματος, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγκάστηκε να υποχωρήσει στην εξουσία των αγορών και να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια. Η λίρα είχε χάσει το 20% της αξίας της έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους. Το αστείο, όμως, είναι και κάπως παραπλανητικό.

Ενώ, ο Εντογάν όταν βρίσκεται έξω από την Τουρκία, υποδύεται τον ισχυρό ή ακόμα και τον δικτάτορας, εξακολουθεί να βασίζεται σε νίκες στην εκλογική περιφέρεια για να δικαιολογήσει το αυταρχικό του στυλ κυριαρχίας.

Το χάος των τελευταίων εβδομάδων ξεκίνησε πριν από τις εκλογές που έγιναν στις 24 Ιουνίου για την προεδρία και το κοινοβούλιο. Η νίκη θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τον Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία για χρόνια και να εδραιώσει το όνειρό του να γίνει ο σημαντικότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας από τον ιδρυτή του, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

Αυτό βοηθά στην εξήγηση του γιατί ο Τούρκος πρόεδρος πάλεψε σκληρότερα από ποτέ, ενάντια σε μια αύξηση των επιτοκίων που χρειαζόταν για να μετριάσει τον πληθωρισμό και να στηρίξει τη λίρα - αλλά που θα αυξήσει και το κόστος των πληρωμών υποθηκών και των λογαριασμών πιστωτικών καρτών λίγες μόνο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Ο συνδυασμός του εκλογικού λαϊκισμού και του αυξανόμενου δολαρίου έχουν ωθήσει τη χώρα στο χείλος μιας νομισματικής κρίσης. Στο τιμόνι είναι ένας ηγέτης με εμμονή με την ανάπτυξη, ο οποίος έχει από καιρό απομακρύνει τα υψηλότερα ποσοστά ως έναν τρόπο να καταστήσει τους "πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους" και συχνά συγκρούεται με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Πριν τελικά αναγκαστεί να εγκρίνει την αύξηση του επιτοκίου, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι οι «εχθροί της Τουρκίας» κρύβονταν πίσω από τους κερδοσκόπους νομισμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση