GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Politico: Μετά το μνημόνιο η Ελλάδα θα είναι δεμένη με...κοντό λουρί

Ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι έχει έλθει η ώρα να τελειώσουν τα μνημόνια στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές εμφανίζονται λιγό...

Ενώ όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι έχει έλθει η ώρα να τελειώσουν τα μνημόνια στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμοι να δώσουν στη χώρα την πλήρη ελευθερία που έδωσαν στις άλλες χώρες που πέρασαν από αντίστοιχη διαδικασία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

«Όταν χρωστάς σε μια τράπεζα ένα εκατ. ευρώ, είναι δικό σου πρόβλημα. Όμως όταν χρωστάς 1 δισ. ευρώ, το πρόβλημα είναι της τράπεζας», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος. «Η Ελλάδα μας χρωστά περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, οπότε δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τι συμβαίνει εκεί», σημειώνει.

Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης έχουν ήδη αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα υπόκειται σε μεγαλύτερους ελέγχους από την Κύπρο, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Ενώ οι άλλες χώρες δέχονται δυο ελέγχους ετησίως από την Κομισιόν και τον ESM, η Ελλάδα θα υπόκειται σε καθεστώς «αυξημένης εποπτείας» με τέσσερις ελέγχους ετησίως, αναφέρει το Politico.

«Θα τους έχουμε υπό αυστηρό έλεγχο», τόνισε άλλος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπενθυμίζοντας το χρέος που πρέπει να αποπληρωθεί.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες κοντά στις διαπραγματεύσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο ανησυχούν ότι θα μπορούσε να προκύψει νέο «ελληνικό δράμα» από την υφιστάμενη ή κάποια μελλοντική κυβέρνηση, η οποία ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να ανατρέψει όσα έχουν επιτευχθεί την τελευταία οκταετία.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ έχει εκφράσει παρασκηνιακά την ανησυχία του ότι οι μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια του προγράμματος, θα ανατραπούν μετά τη λήξη του.

«Η Ελλάδα θα αναζητήσει όση ανεξαρτησία μπορεί» από την έξοδο, ανέφερε ένας ακόμη ευρωπαίος διπλωμάτης. «Όμως εάν οι αγορές τους απορρίψουν, θα επιστρέψουν σε νέο πρόγραμμα».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι δανειστές χρησιμοποιούν τις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση χρέους για να επιβάλλουν νέους όρους στην Αθήνα.

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να σταματήσουμε την επιστροφή των Ελλήνων στις πρακτικές του παρελθόντος. Πρέπει να εμμείνουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε τρίτος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση