GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κρίσιμο Εurogroup για το ελληνικό χρέος και τη στάση του ΔΝΤ

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου Στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι τα βλέμματα της Ελλάδας όπου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο η Αθή...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Στραμμένα στις Βρυξέλλες είναι τα βλέμματα της Ελλάδας όπου συνεδριάζει το Eurogroup το οποίο η Αθήνα αναμένει την αποτίμηση για το πώς θα κινηθεί το ΔΝΤ, εστιάζοντας σε πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος και την «επόμενη ημέρα».

Στο Eurogroup θα πρέπει να βγει μια ανακοίνωση για την πρόοδο της Ελλάδας, την πιθανή συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, τα βασικά συστατικά της ενισχυμένης εποπτείας μετά το πρόγραμμα και ένα αδρό σχέδιο για την αλληλουχία των παρεμβάσεων στο χρέος. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει SLA (συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού), και αυτό να γίνει αποδεκτό από τα κράτη μέλη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης θα γίνει συζήτηση όσον αφορά τη λύση για το χρέος.

Το euro working group εργάζεται ακόμη ενεργά για να υποβοηθήσει το ΔΝΤ να λάβει την απόφαση ενεργοποίησης του επί της αρχής προγράμματός του ΔΝΤ για την Ελλάδα, ωστόσο "o χρόνος τελειώνει", έχει δηλώσει από τις Βρυξέλλες, ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος, αποφεύγοντας όμως απαντήσει κατηγορηματικά αν και κατά πόσο η 24η Μαΐου είναι "η τελευταία και καθοριστική ημερομηνία για το θέμα".

"Θα είμαστε πιο λεπτομερείς για το χρέος από ότι στη Σόφια, αλλά το αν θα ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του θα το δούμε", είπε.

Εξήγησε ωστόσο ότι το Eurogroup, αφενός συνεχίζει και εκτιμά ότι είναι σημαντικό για την αξιοπιστία του ελληνικού προγράμματος το να ενεργοποιήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμά του, αλλά ακόμα και αν δεν το ενεργοποιήσει, θα συνεχίσει να μετέχει κανονικά στην επιτήρηση μετά το πρόγραμμα (PPS).

Σε ότι αφορά δε τον ηθικό κίνδυνο που προκύπτει από τον γαλλικό μηχανισμό για την ελάφρυνση του χρέους και τον οποίο προκρίνουν μια σειρά από κράτη μέλη, ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι ο ηθικός κίνδυνος (moral hazard) θα αντιμετωπιστεί, εξηγώντας ότι "θα υπάρχουν κίνητρα στο πακέτο για να μείνει η Ελλάδα στον ορθό δρόμο". Τόνισε στο μελλοντικό πακέτο (χρέος και εποπτεία) θα υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στα κίνητρα και τους στόχους, αλλά και στη δυνατότητα η Ελλάδα αποκτήσει την "ιδιοκτησία" των πολιτικών της.

"Η εκτέλεση των προαπαιτούμενων είναι ακόμα πιο σημαντική από το ίδιο το SLA (staff level agreement - συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού)", επεσήμανε.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Eurogroup, δήλωσε μάλιστα "εξαιρετικά χαρούμενος για το SLA", υπενθυμίζοντας ότι ακόμα πιο σημαντικό είναι πως "ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει δεσμευθεί για ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων πριν από την έναρξη του παγκόσμιου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου" - κάτι που όπως εξήγησε έχει "καθοριστική σημασία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τις τελικές εκτελεστικές αποφάσεις για την επιτήρηση μετά το πρόγραμμα και τις αποφάσεις για το χρέος".

Τέλος ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι η" τελευταία δόση για την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία γιατί με αυτήν η χώρα κτίζει το δημοσιονομικό της μαξιλάρι", ενώ διευκρίνισε ότι "ακόμα και χωρίς ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, το Eurogroup δεν πρόκειται απαραίτητα να ζητήσει από τη Ελλάδα να λάβει προληπτική γραμμή πιστώσεων".

Κατέστησε δε σαφές ότι μετά την 21 Ιουνίου "δεν θα γίνουν άλλες έκτακτες συνεδριάσεις για την Ελλάδα" και "δεν υπάρχει περίπτωση να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος ανεξαρτήτως της στάσης του ΔΝΤ".

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση