GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

WSJ: Η Ελλάδα σε απόσταση αναπνοής από την "απελευθέρωσή" της από τα μνημόνια

«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από ...

«Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η Ελλάδα βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την απελευθέρωσή της από το καθεστώς των μνημονίων», γράφει η Wall Street Journal και προσθέτει: «Απομένει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις, όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι αποκρατικοποιήσεις».

Ο Mujtaba Rahman, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Eurasia Group τονίζει στην εφημερίδα: «Πολιτικά, η Ευρώπη έχει ισχυρό συμφέρον να εξέλθει η Ελλάδα από το πρόγραμμα και αυτό σημαίνει εξ ορισμού ότι τα αποτελέσματα δεν επρόκειτο να θέσουν σε κίνδυνο την έξοδο. Θεωρητικά, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον ικανές να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, η πραγματικότητα όμως ίσως αποδειχθεί διαφορετική».

Η αμερικανική εφημερίδα σημειώνει ότι «οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες σημείωσαν ικανοποιητικές επιδόσεις στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης. Η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank, η Eurobank και η Τράπεζα Πειραιώς διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να θεωρούνται προστατευμένες έναντι υποθετικών δυσμενών σεναρίων. Τα 20 περίπου δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος που προορίζονταν για ενδεχόμενες ανακεφαλαιοποιήσεις μπορούν πλέον να διατεθούν για άλλους σκοπούς, όπως η ελάφρυνση του χρέους», τονίζει η WSJ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προσομοίωσης, οι τέσσερις τράπεζες θα έχαναν περίπου 15,5 δισ. των κεφαλαίων τους μέχρι το 2020, σε περίπτωση που ίσχυε το δυσμενέστερο σενάριο. Η κεφαλαιακή βάση των τραπεζών αρκεί για να καλύψει τις απώλειες αυτές. Το ΔΝΤ έχει κατά το παρελθόν αμφισβητήσει την άποψη των Ευρωπαίων πιστωτών ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα 10 δισ. ευρώ για ενδεχόμενη στήριξη. Πάντως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, που ανέρχονται σχεδόν στο 50% των χαρτοφυλακίων τους, καταλήγει η Wall Street Journal.

Bloomberg: Αλώβητες οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες στην άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ

«Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες βγήκαν αλώβητες από την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων της ΕΚΤ, αφήνοντας τους Ευρωπαίους ιθύνοντες με μια ανησυχία λιγότερη την ώρα που σχεδιάζουν την λήξη του τρίτου ελληνικού προγράμματος», μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Τα αποτελέσματα επιτρέπουν την εξοικονόμηση των 20 περίπου δισ. ευρώ του προγράμματος, που είχαν προβλεφθεί σε περίπτωση που προέκυπτε η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και τη διάθεσή τους για άλλους σκοπούς. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και διεθνών πιστωτών εστιάζονται στις διευθετήσεις για το είδος της επιτήρησης μετά την λήξη του προγράμματος και στα ενδεχόμενα μέτρα για την ελάφρυνση του συντριπτικού χρέους της χώρας. Αποφασιστικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας για το χρέος είναι αν το ΔΝΤ θα συμπεριλάβει τα αποτελέσματα της ΕΚΤ στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Το Ταμείο έχει εκτιμήσεις ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν 10 δισ. ευρώ επιπλέον», εκτιμά το Bloomberg.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση