GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: ΓΙΑΤΙ σχεδιάζουν τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019...

Σαφής πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει καθ' όλο το διάστημα έως τις επόμενες εκλογές δόθηκε με τα γεγονότα, τις δηλώσεις και...

Σαφής πρόγευση του κλίματος που θα επικρατήσει καθ' όλο το διάστημα έως τις επόμενες εκλογές δόθηκε με τα γεγονότα, τις δηλώσεις και τις αντιδράσεις που συνόδευσαν την επίθεση εις βάρος του Γ. Μπουτάρη. Από πολιτικής πλευράς είναι βέβαιο ότι ο απόηχος θα επηρεάσει καθοριστικά την τακτική όλων των πλευρών κατά την πορεία προς τις κάλπες οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» φαίνεται ότι κλειδώνουν για τον Μάιο του 2019. Θα είναι μάλιστα τριπλές, αν όχι ...τετραπλές: Εθνικές, ευρωεκλογές, δημοτικές και περιφερειακές! 

Υπό την έννοια αυτή, το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να «εγκαινιάσει» την, δωδεκάμηνης διάρκειας, προεκλογική περίοδο δίνοντας το σύνθημα για μια ακραία πόλωση με αφορμή το περιστατικό βίας κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Η πόλωση αυτή θα είναι στοχευμένη προκειμένου να εξισορροπηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ από τη μνημονιακή πολιτική η οποία τελικώς αποδεικνύεται ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται -με νέες περικοπές και θυσίες- και ύστερα από την «καθαρή έξοδο» του Αυγούστου.

Γνωρίζοντας ότι παρά τις αισιόδοξες και καθησυχαστικές προβλέψεις οι επόμενοι μήνες θα είναι οδυνηροί για την ελληνική κοινωνία, η κυβερνητική ηγεσία με γρήγορα ανακλαστικά έσπευσε να εκμεταλλευτεί και να φέρει στα δικά της μέτρα το θέμα της επίθεσης σε μια προσπάθεια να ανοίξει ένα άλλο, πιο βολικό όπως θεωρεί γι αυτήν, μέτωπο με τη ΝΔ. Όταν δήλωνε ο κ. Τσίπρας ότι «ακραίοι κύκλοι της ΝΔ» συνδέονται με την άσκηση βίας στον δήμαρχο της συμπρωτεύουσας έλεγε εν γνώσει του ανακρίβειες. Το έκανε στο πλαίσιο της νέας τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ -και πολύ περισσότερο του ιδίου προσωπικά- να διεκδικήσει τον «μεσαίο» ή «κεντρώο» χώρο, απωθώντας τη ΝΔ όσο γίνεται περισσότερο -ακόμη και με «χτυπήματα κάτω από τη μέση»- προς τα δεξιά. Γι αυτό και παρατηρείται το φαινομενικά παράδοξο να καταγγέλλει προσπάθειες διχασμού υψώνοντας όμως δικές του διχαστικές γραμμές και επιχειρώντας να εμφανιστεί επικεφαλής ενός «ευρύτερου δημοκρατικού μετώπου» από το κέντρο έως τα αριστερά. Πρόθυμος αρωγός του εμφανίστηκε ο κ. Μπουτάρης θεωρώντας (κάπως βιαστικά) ότι μπορεί ο ίδιος να αποτελέσει μια μικρογραφία αυτού του σκηνικού που θα του επιτρέψει να επανεκλεγεί με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Η «αντιδεξιά» πόλωση θα αποτελέσει το εργαλείο με το οποίο το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει να συγκρατήσει τον κύριο όγκο των εκλογικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ παρά τη δυσφορία και την απογοήτευση. Η πόλωση αυτή μεταφέρεται μάλιστα και στο αμιγές πολιτικό πεδίο (εξ ου και οι αναφορές σε φορτισμένους ιστορικά όρους όπως οι «γκοτζαμάνηδες») ενώ μέχρι τώρα η αντιπαράθεση αφορούσε κατά κύριο λόγο τα θέματα του μνημονίου και της οικονομικής χρεοκοπίας.

Στο πεδίο αυτό, τα πυρομαχικά του ΣΥΡΙΖΑ κοντεύουν να εξαντληθούν ολοσχερώς. Από τη στιγμή μάλιστα που στην πραγματικότητα εδραιώνεται η σκληρή μεταμνημονιακή εποπτεία και δεν αποφεύγονται οι πρόσθετες μειώσεις σε συντάξεις, αφορολόγητο κλπ, η σύγκριση με τη ΝΔ θεωρείται ότι κινδυνεύει να εξασθενίσει πλήρως. Η μάχη θα συνεχίσει να δίνεται με εφεδρείες την πολιτική οξύτητα και τις ανοικτές υποθέσεις των σκανδάλων οι οποίες δεν παύουν να αποτελούν σκόπελο για τα κόμματα της αντιπολίτευσης διατηρώντας ισχυρές τις μνήμες του αμαρτωλού παρελθόντος τους.

Το σενάριο της προσφυγής σε κάλπες το προσεχές φθινόπωρο αν και είχε αρκετούς υποστηρικτές εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπό κανονικές συνθήκες πρέπει πλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να αποκλειστεί. Αν και δεν υποτιμάται το κόστος από την εφαρμογή των νέων περικοπών, εκτιμάται ότι ως ένα βαθμό μπορεί να απορροφηθεί ακόμη και με κάποια θετικά «αντίμετρα» που θα καθοριστούν στο τέλος του έτους ανάλογα με το ύψος του υπερπλεονάσματος. Έτσι μετά το καλοκαίρι αναμένεται να δρομολογηθεί η γενική ανασύνταξη δυνάμεων εν όψει της μεγάλης σύγκρουσης του 2019.

Η επίσημη εκδοχή για εξάντληση της τετραετίας, που κι αυτή συγκέντρωνε μέχρι πρότινος ισχυρές πιθανότητες, έχει ένα αδύνατο σημείο. Θα προηγηθούν οι ευρωεκλογές και όπως έχει αποδείξει ο ιστορικός κανόνας το πρώτο κόμμα αποκτά ισχυρό πλεονέκτημα για να αναπτύξει δυναμική ακόμη μεγαλύτερης διαφοράς στις εθνικές εκλογές που ακολουθούν. Κι αυτή τη στιγμή η ρεαλιστική επιδίωξη του κ. Τσίπρα, ασχέτως του τι λέγεται δημοσίως, είναι να καταγράψει στις κάλπες όσο γίνεται μικρότερη διαφορά από τη ΝΔ. Η φράση του επικοινωνιολόγου Γ. Λούλη πως «το βέβαιο είναι ότι ο Τσίπρας ήρθε για να μείνει, ακόμα κι αν χάσει τις επόμενες εκλογές θα κερδίσει τις μεθεπόμενες» συμπυκνώνει αυτό που πραγματικά σκέφτεται και συζητά σε πολύ κλειστό κύκλο ο σημερινός πρωθυπουργός. Αποτελεί, με άλλη διατύπωση, το σενάριο της «δεξιάς παρένθεσης» με βάση το οποίο ακόμη κι αν σχηματίσει κυβέρνηση τον επόμενο Μάιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περίπου δέκα μήνες αργότερα η προεδρική εκλογή μπορεί να δρομολογήσει νέες πολιτικές εξελίξεις.

Υπό αυτά τα δεδομένα θεωρείται προφανές ότι οι πολλαπλές κάλπες μπορούν να διευκολύνουν τον κυβερνητικό σχεδιασμό για αρκετούς λόγους. Κατ' αρχάς είναι ευκολότερο η λαϊκή δυσαρέσκεια να διοχετευθεί π.χ. στην ευρωκάλπη ενώ στην εθνική να αποδειχθούν ισχυρότερα τα διλήμματα διακυβέρνησης και οι διαχωριστικές γραμμές. Η ταυτόχρονη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών θα οδηγήσει επίσης σε μια διάχυση του ενδιαφέροντος σε πολλές δεκάδες χιλιάδες υποψήφιους ανά την Ελλάδα που θα αποσυντονίσει τους μηχανισμούς της αντιπολίτευσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά τα αυτοδιοικητικά ανοίγματα και οι συμμαχίες του με πρόσωπα και δυνάμεις της κεντροαριστεράς θα βοηθήσουν το ΣΥΡΙΖΑ να πλαγιοκοπήσει το ΠΑΣΟΚ και σε κεντρικό επίπεδο. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους τις τελευταίες ημέρες γίνονται στο κυβερνητικό επιτελείο δεύτερες σκέψεις προκειμένου να μην μετατεθούν τελικά οι εκλογές της Αυτοδιοίκησης για τον Οκτώβριο του 2019 αλλά να εισαχθεί μόνο η απλή αναλογική. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν εντός των ημερών.
 Ανδρέας Καψαμπέλης

1 σχόλιο

  1. ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΣΑΣ: Η "ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΥΧΛΑ" Ο "ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΒΡΩΜΙΚΗ ΒΡΩΜΙΑ" ΚΑΙ ΤΟ "Αι Σιχτίρ Μου"!


    Ειλικρινά κουράζωμαι από το πολύ το πήγανε έλα σας τόσο για την Πολιτική Κινούμενη Μούχλα όσο και για ΤΑ άλλα Εμετικά Ξεράσματα!

    1ον. Στην "Κακιά" Γερμανία "Αυτή" η Πολιτική Μούχλα της Ομορφης Θεσσαλονίκης θα τον "ΕΙΧΑΝ" ΠΑΡΕΤΗΣΗ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΤΟΥ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΟΦΟΝΑ ΤΗΣ "ΔΗΛΩΣΗΣ" ΑΥΤΗΣ για Τόσο Την Γενοκτονία Των Ελληνων/Ποντίων στην Τουρκία από Τους Νεότουρκους/Κεμάλ!

    2ον. Το Άλλο Εμετικό ξέρασμα που δηλώνει "φταίγαν και καλά πάθαν" στην "Κακιά" Γερμανία θα τον Είχαν πετάξη κλωτσιδών και με Συνοπτικές Δημοκρατικές ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ και Αυτόν και το κόμμα του από την Βουλή!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ!!!

    3ον. Το ότι Τόσο ο ΠτΔ όσο και ο "Πρώτη Φορά Βρώμικη Βρωμιά" τόσο η Αρχιεπισκοπή όσο και ΕΝ.ΔΥ. (μήπως ο Ελληνικός Στρατός το 22 δεν είταν ... Έλληνες;;;) τόσο η Ααααξξξξξιωματική "Αντιπολίτευση" της Συμπολίτευσης όσο και άλλα Ντράβαλα θα Τους ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΙΛΗ (ΠΑΝΤΑ) ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ (ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ... ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ) ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΟΛΟΥΣ ΣΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ!!!

    ..... αλλά όταν ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΥΤΗ (ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ-ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ.... ΚΥΡΙΕ ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΑ ΣΟΥ ΤΗΣ ΚΑΚΙΑΣ ΩΡΑΣ.... Τί να περιμένουμε από Την Λακεδία;;;

    ..... προσέξτε ΜΟΝΟΝ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ!! ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΣΑΣ ΝΑ ΚΛΑΝΑ ΣΑΣ!!!
    (Νομίζεται θα Σας υπερασπίσουν Μπάτσοι ή Στρατός;; Φωνάξτε καλύτερα την Frontex! Μυρίζω Ξένων Αίμα μμμμμμμμμμ!!!)

    ΒΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ Του '22 (Λαό/Στρατό)/ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.... ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!! ...."... θα κάνουμε αναφορές διαμέσου δικαστικής οδού... μπλά μπλά μπλά...!!!"

    ΑΝΤΕ ΣΤΟΝ ΔΙΑΟΛΟ ΌΛΟΙ ΣΑΣ!!!

    ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ;;; ΓΙΑΤΙ ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ ΜΑΣ;;; ΓΙΑΤΙ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ;;;; Εεεε ΤΟΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΕΝ.ΔΥ. ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ!!!

    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!

    Αι Σιχτίρ Σας!!!

    ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΑΙΜΑ!!!!



    Φίλοι μου καλοί!

    Ο "Σημερινός" Ναζιστοφασισμός ΔΕΝ ΈΧΕΙ την Μορφή του "Χθές" με Αγκυλωτούς και άλλα όπως ξέρουμαι ιστορικά σύν τοις καταστροφές που έφερε στην Ανθρωπότητα!

    Ο "Σημερινός" Ναζιστοφασισμός έχει "Μεταεξελιχθεί" όπως και ο Καπιταλισμός στην πορεία Του για τον Ιμπεριαλισμό! Η ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ!

    Ο "Σημερινός" Ναζιστοφασισμός που κυκλοφορεί με τα Σύμβολα του είναι το κάλυμμα για την εδραίωση του Σύγχρονου του "Μοντέρνου" Ναζιστοφασισμού!

    Κοιτάζοντας την Ιστορία ΑΝΕΛΙΞΗΣ του Ναζιστοφασισμού και τα πρόσωπα Του βλέπουμαι παραλληλισμούς με "Μοντέρνες Μορφές" Ναζιστοφασισμού Σημερινών Ατόμων και Πολιτικών Μορφών!

    Μία από "Αυτές" της Σύγχρονες και "Μοντέρνες Μορφές" είναι και ο λεγάμενος Δήμαρχος!

    Όλα τα άλλα που ακούγωνται είναι εκ του πονηρού βλ. Χρυσή Αυγή βλ. Τους Πατρώνους της Χ.Α. το Πολιτικό Σύστημα (Μνημόνια for 99 year Παραχώρηση Εθνικής Κυριαρχίας και Εθνικής Ιστορίας!)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση