GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Και με τη βούλα του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ η Μαρίν Λεπέν καλείται να επιστρέψει 300.000 ευρώ

Βρυξέλλες του Θάνου Αθανασίου Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ...

Βρυξέλλες του Θάνου Αθανασίου

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσε σήμερα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την οποία υποχρεωνόταν η ευρωβουλευτής Μαρίν Λεπέν να επιστρέψει ποσό σχεδόν 300.000 ευρώ που της είχε καταβληθεί για την απασχόληση κοινοβουλευτικής βοηθού, για τον λόγο ότι δεν απέδειξε ότι η βοηθός αυτή εργαζόταν πράγματι.

Στην σημερινή του απόφαση το ΓΔΕΕ αναφέρει ότι "η Μάριον (Μαρίν) Λεπέν διατέλεσε βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2009 έως το 2017". Υπενθυμίζει ότι "με απόφαση της 5ης Δεκεμβρίου 2016, το Κοινοβούλιο έκρινε ότι, για το χρονικό διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2010 έως τον Φεβρουάριο του 2016, ποσό ύψους 298.497,87 ευρώ είχε καταβληθεί αχρεωστήτως στην Μαρίν Λεπέν στο πλαίσιο της βουλευτικής επικουρίας και θα έπρεπε να επιστραφεί". Διευκρινίζεται ότι "το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις πληρωμές που κατέβαλε το Κοινοβούλιο για μία συνεργάτιδα που είχε προσλάβει η Μαρίν Λεπέν ως τοπική κοινοβουλευτική βοηθό για το χρονικό διάστημα από το 2010 έως το 2016".

Με τη σημερινή απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ απέρριψε την προσφυγή της Μαρίν Λεπέν και επικύρωσε την απόφαση του Κοινοβουλίου περί ανακτήσεως του αχρεωστήτως καταβληθέντος ποσού.

Το Γενικό Δικαστήριο απορρίπτει το σύνολο των επιχειρημάτων της Μαρίν Λεπέν και ειδικότερα, κρίνει τα εξής:

- ο Γενικός Γραμματέας του Κοινοβουλίου είναι αρμόδιος να εκδίδει αποφάσεις περί ανακτήσεως αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των μέτρων εφαρμογής του καθεστώτος των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

- η δυνατότητα του Κοινοβουλίου να αποφασίζει την ανάκτηση ποσών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως ως αποζημίωση βουλευτικής επικουρίας δεν θίγει την ανεξαρτησία των ευρωβουλευτών.

- στη Μαρίν Λεπέν παρασχέθηκε προσηκόντως η δυνατότητα να προβάλει την άποψή της, οπότε δεν υπήρξε προσβολή των δικαιωμάτων άμυνας.

- απόκειται σαφώς στους ευρωβουλευτές και όχι στο Κοινοβούλιο να αποδεικνύουν ότι τα εισπραχθέντα από αυτούς ποσά χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες στις οποίες πράγματι υποβλήθηκαν οι ευρωβουλευτές και οι οποίες οφείλονται πλήρως και αποκλειστικώς στην πρόσληψη και απασχόληση των βοηθών τους.

- η Μαρίν Λεπέν δεν κατόρθωσε να αποδείξει ότι η βοηθός της εκτελούσε πράγματι καθήκοντα για λογαριασμό της κατά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση, δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο προς απόδειξη της υπάρξεως άμεσης επικουρίας παρεχομένης από την κοινοβουλευτική βοηθό της εντός των εγκαταστάσεων του Κοινοβουλίου, καθόσον δεν αρκεί προς τούτο απλώς και μόνον η, προβαλλόμενη, πλην όμως όχι και αποδεδειγμένη, παρουσία της βοηθού στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου (εξάλλου, το Κοινοβούλιο επισήμανε κατά την επ’ ακροατηρίου συζήτηση ότι δεν ήταν δυνατή η είσοδος κοινοβουλευτικού βοηθού στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου μέσω της εισόδου που προορίζεται για αποκλειστική χρήση των βουλευτών).

- η Μαρίν Λεπέν διατείνεται ότι η κοινοβουλευτική βοηθός της είχε επίσημη και πραγματική κατοικία εντός της κατοικίας ενός φίλου της στις Βρυξέλλες, τούτο αποτελεί απλώς ισχυρισμό, καθόσον η προσφεύγουσα δεν προβάλλει κανένα στοιχείο δυνάμενο να τεκμηριώσει τις αιτιάσεις της.

- η Μαρίν Λεπέν δεν υπέστη μεταχείριση ενέχουσα δυσμενή διάκριση και μεροληψία, δεδομένου ότι δεν προέβαλε κανένα αποδεικτικό στοιχείο από το οποίο μπορεί να συναχθεί ότι το Κοινοβούλιο κίνησε παρόμοιες διαδικασίες, κατά το παρελθόν ή επί του παρόντος, αποκλειστικώς κατά των ευρωβουλευτών του Εθνικού Μετώπου [Front national].

Πηγή: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση