GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κουτσούμπας: 41 μήνες που είστε στην εξουσία, λέτε τα ίδια - Το πολυνομοσχέδιο καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της καθαρής εξόδου -ΒΙΝΤΕΟ

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βο...

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής επί της Επίκαιρης Επερώτησης του Κόμματος για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Με αφορμή την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, ο κ.Κουτσούμπας, σχολίασε την πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κουτσούμπας αναφέροντας ότι αυτό που χρειάζονται οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν είναι ενημέρωση, αλλά εξάσκηση μνήμης γιατί από τα πολλά αντιλαϊκά πολυνομοσχέδια, έχουν χάσει τον λογαριασμό.

"Και μην αρχίσετε τα γνωστά ότι "αυτά είναι τα τελευταία δύσκολα μέτρα"! Ήδη οι διάφορες σατυρικές εκπομπές σας έχουν βγάλει, για τις άπειρες φορές πλέον που την έχετε χρησιμοποιήσει αυτή ακριβώς, την ίδια την έκφραση. 41 μήνες που είστε στην εξουσία, κάθε μήνα, τα ίδια περίπου λέτε, για "το τέλος των δύσκολων μέτρων", για "το φως που έρχεται", "για να βγούμε από τη δύσκολη κατάσταση" κ.λπ... Όμως την ίδια στιγμή δεν λέτε ότι αυτά τα δύσκολα μέτρα είναι δύσκολα για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και μόνο.

Δεν είναι δύσκολα για το κεφάλαιο, για τους λίγους, για τους εκπροσώπους τους, στους οποίους υποσχεθήκατε νέα προνόμια, νέες φοροελαφρύνσεις, νέα επενδυτικά πακέτα και ταυτόχρονα διατήρηση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου. Και για να μην θεωρηθείτε αδικημένοι, να πούμε ότι τις ίδιες δεσμεύσεις, έχει αναλάβει και η ΝΔ. Η μόνη σας διαφορά είναι ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θα ευεργετηθεί το κεφάλαιο" τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

"Η διαφορά όμως του επικείμενου πολυνομοσχεδίου από τα προηγούμενα, είναι ότι καταρρίπτει τους ισχυρισμούς σας περί "καθαρής εξόδου" απ' τα μνημόνια, περί δήθεν "μεταμνημονιακής εποχής". Γιατί έτσι κι αλλιώς - είναι γνωστό αυτό τοις πάσι - περιλαμβάνει νέα μέτρα φτωχοποίησης του λαού, όπως η αύξηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες, γεγονός που δεν έκρυψε ούτε ο υπουργός των Οικονομικών σας.

Αν σε όλα αυτά, προσθέσει κανείς και τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και τις μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο που ήδη έχετε ψηφίσει, καταλαβαίνει κανείς, πως η μεταμνημονιακή εποχή περιλαμβάνει περίπου ό,τι και η μνημονιακή.

Μέτρα χωρίς τέλος για το λαό, για να διασφαλιστούν μόνο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, για το οποίο και μόνο δουλεύετε και μάλιστα αρκετά καλά απ' ό,τι το ίδιο δηλώνει, οι εκπρόσωποί του δηλαδή" πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

"Καθαρή έξοδος απ' τα μνημόνια και γενικότερα για τους εργαζομένους σημαίνει μόνο κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων. Αναπλήρωση οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικά λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό και είναι δίκαιη η πρόταση των πάνω από 500 Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων. Δύο ολόκληρα χρόνια δεν μπήκατε στον κόπο να τη φέρετε ούτε για συζήτηση. Αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε αυτή την επίκαιρη ερώτηση που γίνεται σήμερα, έστω για να τη μάθουν οι εργαζόμενοι μέσα από' αυτές τις σύντομες τοποθετήσεις" συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ, είπε, στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις αυτούς τους δίκαιους αγώνες για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια, με συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές.

"Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΦΚΑ, από τις αρχές του 2017 τρεις στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν μόλις 389,65 ευρώ μεικτά! Με άλλα λόγια, αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές, ο καθαρός μισθός ανέρχεται σε 326 ευρώ! Με αυτά τα ψίχουλα αμείβονται κάθε μήνα, όποτε τα βρουν οι 636.424 εργαζόμενοι, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά. Εσείς, κυρία Αχτσιόγλου, αλήθεια μπορείτε να ζήσετε με 326 ευρώ το μήνα;" διερωτήθηκε αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό.

"Οι νόμοι που ψηφίστηκαν από το 2011 ουσιαστικά κατάργησαν κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων εργάζεται με ατομική σύμβαση και η πλειοψηφία αυτών αμείβονται με μισθούς γύρω απ' τα κατώτερα όρια. Το ποσοστό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα που καλύπτεται από ΣΣΕ δεν ξεπερνάει το 10%, ενώ ο κατώτερος μισθός καθορίζεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση, που τον έχει ρίξει στα τάρταρα, στα 586 ευρώ μεικτά και στα 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25" πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο κατώτερος μισθός και ο τρόπος καθορισμού του, χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις, από το 2010 μέχρι σήμερα, από εργαλείο προστασίας των χαμηλόμισθων (τον ελάχιστο μισθό δηλαδή) σε επιταχυντή της γενικευμένης μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

"Μετατράπηκε σε επιταχυντή της μείωσης του μέσου μισθού που ήταν και είναι ο κύριος στόχος για το κεφάλαιο και τους ονομαζόμενους περίφημους "θεσμούς". Αυτός ο μηχανισμός συμπίεσης του μέσου μισθού παραμένει αναλλοίωτος για να κάνει τη δουλειά του και τα επόμενα χρόνια.

Εσείς, που μιλάτε για επαναφορά ελεύθερων διαπραγματεύσεων, θα επαναφέρετε, αλήθεια, τον τρόπο καθορισμού του βασικού μισθού που ίσχυε πριν τις αντεργατικές διατάξεις της περιόδου 2010 - 2014; Μην κοροϊδεύετε, γιατί αυτό που έχετε δεσμευτεί και περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησής σας, το σχέδιο το περίφημο της δικής σας ιδιοκτησίας όπως το διαφημίζετε, είναι η εφαρμογή του νόμου του κ. Βρούτση το 2013, ο οποίος ορίζει, πως πάλι με κυβερνητική απόφαση θα συνεχίζει να καθορίζεται ο βασικός μισθός" επεσήμανε ο Γ.Γ. τη ΚΕ του ΚΚΕ και συμπλήρωσε:

"Θα επαναφέρετε σας ρωτάμε το μισθό, όπως ήταν πριν την απόφαση του 2012, δηλαδή στα 751 ευρώ; Θα καταργήσετε τον άθλιο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων; Τα πραγματικά ερωτήματα είναι αυτά. Τα υπόλοιπα και στη γνωστή λογική του "σιγά- σιγά θα βγούμε στο φως από το τούνελ", είναι για να ξεγελάτε μόνο μικρά παιδιά. Επαναλαμβάνω: Ο στόχος σας είναι η παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού. Η παραπέρα αύξηση της ευελιξίας, με το χτύπημα του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την εκτίναξη της εκμετάλλευσης, με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και άλλες τέτοιες μορφές".

"Τώρα λοιπόν, πρέπει να ανασυνταχθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα. Να βάλει μπροστά τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, τις δίκαιες διεκδικήσεις του.Να απαλλαγεί από τους ανθρώπους της εργοδοσίας μέσα στα σωματεία, να αλλάξει τους συσχετισμούς. Να παλέψει για την κάλυψη των τεράστιων οικονομικών απωλειών, να διεκδικήσει ικανοποίηση σύγχρονων κοινωνικών αναγκών" κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση