GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ στο Τείχος των Δακρύων - ΦΩΤΟ

Ο Βρετανός πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφθηκε στην Ιερουσαλήμ το τέμενος αλ Άκσα στην Πλατεία των Τεμενών και το Τείχος των Δακρύων, ενώ νωρίτ...

Ο Βρετανός πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφθηκε στην Ιερουσαλήμ το τέμενος αλ Άκσα στην Πλατεία των Τεμενών και το Τείχος των Δακρύων, ενώ νωρίτερα είχε επισκεφθεί τον τάφο της προγιαγιάς του, της πριγκίπισσας Αλίκης της Ελλάδας.
Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα της περιοδείας του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, της πρώτης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί εκεί μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Ο πρίγκιπας έσφιξε το χέρι ιερωμένων και στη συνέχεια εισήλθε στον Θόλο του Βράχου και κατόπιν στο τέμενος αλ Άκσα, που βρίσκονται στην Πλατεία των Τεμενών, ιερό τόπο του Ισλάμ.


Λίγα λεπτά αργότερα ο Ουίλιαμ περπάτησε ως το Τείχος των Δακρύων όπου φορώντας κιπά και ακολουθώντας την παράδοση των Εβραίων έβαλε ανάμεσα στις πέτρες ένα σημείωμα με μια προσευχή και προσευχήθηκε στηριζόμενος με την μία παλάμη του στο Τείχος.


Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι ένα από τα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και στον ιερό αυτόν τόπο για το Ισλάμ και τους Εβραίους σημειώνονται συχνά συγκρούσεις ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.
Λίγο νωρίτερα ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, δεύτερος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, επισκέφθηκε τον τάφο στην Ιερουσαλήμ της προγιαγιάς του, της πριγκίπισσας Αλίκης, την οποία έχει τιμήσει το Ισραήλ επειδή προσέφερε καταφύγιο σε Εβραίους στην κατεχόμενη από τους Ναζί Ελλάδα στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Η πριγκίπισσα Αλίκη της Ελλάδας, πεθερά της βασίλισσας Ελισάβετ, έχει ταφεί σε μια κρύπτη στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Μαρίας Μαγδαληνής στο Όρος των Ελαιών έξω από την Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.


Η προγιαγιά του Ουίλιαμ, η οποία πέθανε στο Λονδίνο το 1969 και είχε ζητήσει να ταφεί στην Ιερουσαλήμ, δίπλα στην θεία της, η οποία είχε όπως και η Αλίκη γίνει καλόγρια.
Το 1993 η πριγκίπισσα Αλίκη τιμήθηκε με τον τίτλο των "Δικαίων των Εθνών" από το Γιαντ Βασέμ, την υψηλότερη τιμητική διάκριση που επιφυλάσσει το Μνημείο του Ολοκαυτώματος σε κάποιον που δεν είναι Εβραίος, επειδή έκρυψε τρία μέλη της οικογένειας Κοέν στο παλάτι της στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Πριν από αυτόν και ο πατέρας του Ουίλιαμ, ο πρίγκιπας Κάρολος, και ο παππούς του, ο πρίγκιπας Φίλιππος, γιος της Αλίκης, είχαν επισκεφθεί τον τάφο της που βρίσκεται κοντά στον Κήπο της Γεσθημανής, σε περιοχή που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967 στη Μέση Ανατολή.
Ο Ουίλιαμ συναντήθηκε χθες με απογόνους της οικογένειας Κοέν στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού είχε επισκεφθεί το μνημείο για τους έξι εκατομμύρια Εβραίους που εξοντώθηκαν στο Ολοκαύτωμα.
Ο πρίγκιπας επισκέφθηκε χθες επίσης την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και επισκέφθηκε έναν καταυλισμό προσφύγων, όπως και την ισραηλινή παραλιακή πόλη του Τελ Αβίβ.

Σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ χθες, ο Ουίλιαμ διαβεβαίωσε τους Παλαιστίνιους "δεν σας έχουμε ξεχάσει".
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων κατέρρευσαν το 2014 και η διαίρεση μεταξύ των δύο πλευρών διογκώθηκε με το πέρασμα των ετών με διάφορες εξάρσεις βίας.

Χθες, ο Ουίλιαμ περπάτησε σε δρόμους του Τελ Αβίβ μαζί με την Νέτα Μπαρζιλάι, την φετινή νικήτρια της Eurovision, ενώ πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί για να τον δει από κοντά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση