GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ρέγκλινγκ: Το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας - Λιγότερο πιθανό να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του για την Ελλάδα

Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα και αυτό είν...

Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει το ΔΝΤ χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα και αυτό είναι καλό, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. «Κάθε μέλος της Ευρωζώνης είναι και μέλος του ΔΝΤ. Γι’ αυτό το Ταμείο θα είναι πάντα μαζί μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, αν θα υπάρχουν περιθώρια αλλαγών σε μεταρρυθμίσεις, όπως στο συνταξιοδοτικό, μετά το πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι οι πιστωτές θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα καταργηθούν σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την πρόσβασή της στις αγορές. Πρόσθεσε, όμως, ότι η χώρα θα αποκτήσει ευρύτερα περιθώρια κινήσεων.

Είναι συμφέρον της Ελλάδας, είπε, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας τη βεβαιότητά του για τη δέσμευση της χώρας στην κατεύθυνση αυτή. Οι μεταρρυθμίσεις, είπε, είναι αρχικά επώδυνες, χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν και αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. «Αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε την επιτυχία. Η ανάπτυξη επιστρέφει, η ανεργία μειώνεται, η οικονομία πηγαίνει καλύτερα».

Αναφερόμενος στις εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους που ετοιμάζουν ο ESM και το ΔΝΤ, ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν αναμένει να έχουν μεγάλες διαφορές. «Πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να συγκλίνουμε αρκετά τους τελευταίους μήνες», είπε.

Τόνισε ότι η έκθεση βιωσιμότητας του ESM θα αποτελέσει τη βάση των αποφάσεων που θα πάρει το Eurogroup στις 21 Ιουνίου. Μεταξύ των μέτρων για το χρέος, είπε, μπορεί να είναι και η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ προς την Ελλάδα από τον ESM.

Για το ταμειακό "μαξιλάρι", ο Ρέγκλινγκ είπε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση για τα ακριβές ύψος του. Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή και παραπάνω, σημείωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες ρευστότητας για τους επόμενους 15 μήνες.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση