GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προεκλογικό "άνοιγμα" του Ερντογάν στους Κούρδους

«Άνοιγμα» προς τους Κούρδους έκανε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην πόλη Αντίγιαμαν της κεντρικής Τουρκίας, όπω...

«Άνοιγμα» προς τους Κούρδους έκανε πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην πόλη Αντίγιαμαν της κεντρικής Τουρκίας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ φαίνεται να «ζορίζεται» αρκετά σε αυτές τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι όχι μόνο περίπατος δεν θα είναι αλλά ότι ο λευκός προεδρικός καπνός θα βγει κατά πάσα πιθανότητα στο δεύτερο γύρο, μειώνοντας το γόητρο του αδιαφιλονίκητου νικητή, που ήταν πάντα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες 2 δεκαετίες στην Τουρκία.

Ο μεγάλος ρυθμιστής και αυτή τη φορά φαίνεται να είναι οι Κούρδοι. Το αν θα μπει ή όχι το φιλο-κουρδικό κόμμα HDP στη βουλή, θα καθορίσει κατά πολύ τις έδρες που θα πάρει το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ και το αν θα κερδίσει αυτοδυναμία. Θεωρητικά, εάν το φιλο-κουρδικό κόμμα καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο του 10%, θα αποκτήσει από 55-70 έδρες στη βουλή, εάν όμως λάβει 9,9% τότε αυτές οι έδρες θα περάσουν στο ΑΚΡ και θα πάρει αυτοδυναμία. Άρα όλα κρέμονται από ένα μικρό ποσοστό. Το κυβερνών κόμμα, να σημειώσουμε, είναι το κόμμα που διαθέτει επίσης υψηλά ποσοστά, όπως και το HDP, στη ΝΑ Τουρκία που κατοικείται κυρίως από Κούρδους. Άρα εκεί θα «παιχτούν» οι εκλογές του 2018.

Σε εκείνες τις περιοχές η δύναμη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολύ μικρή, ενώ τα ακροδεξιά κόμματα, το ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ, είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Αν οι εκλογές για πρόεδρο πάνε σε δεύτερο γύρο τελικά, όλα τα κόμματα είναι λίγο-πολύ γνωστό που θα δώσουν την ψήφο τους, εκτός από τους Κούρδους, που συνήθως αποτελούν τους… ψωριάρηδες ψηφοφόρους και κανένας δεν θέλει να συμμαχεί μαζί τους, γιατί είναι σαν να συμμαχούν με τους… τρομοκράτες. Ωστόσο, είναι αυτό που αυτοί κρατούν το κλειδί του… προεδρικού παραδείσου και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο πρόεδρος Ερντογάν, που συνήθως τους πολεμά.

Γι’ αυτό το λόγο σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον εαυτό του «εκπρόσωπο (και) των Κούρδων» και υπερασπιστή των δικαιωμάτων τους! Για εκείνον, όπως είπε, δεν έχουν διαφορά Τούρκοι, Κούρδοι, Πόντιοι, Τσερκέζοι και επίσης μόνοι οι κυβερνήσεις του ήταν εκείνες που απέτρεψαν την πολιτιστική και κοινωνική «αφομοίωση» του κουρδικού έθνους μέσα στην Τουρκία…

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση