GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπουτάρης: Παρωχημένη η ονοματολογία για το Σκοπιανό - Η πρόταση για επιστροφή στον εθνικισμό απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή

Η προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης, παρά τα οφέλη για την πόλη, συναντά "οργανωμένες αντιδράσεις", που πρ...

Η προσπάθεια ενίσχυσης της εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης, παρά τα οφέλη για την πόλη, συναντά "οργανωμένες αντιδράσεις", που προωθούν τη "λαϊκίστικη και εθνικιστική πολιτική τους ατζέντα", αλλά και πράξεις "μίσους και βίας", ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL).
Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας για το μέλλον της Ευρώπης, χαρακτήρισε "δημαγωγική" την πρόταση για επιστροφή στον εθνικισμό, μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι "απειλεί τη συνοχή της Ευρώπης", ενώ τόνισε ότι απαιτείται η περαιτέρω ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας. "Όπως, ίσως, θα ξέρετε στη Θεσσαλονίκη έχουμε κάνει μία εντατική προσπάθεια να συμφιλιώσουμε την πόλη με το παρελθόν της. Στην ουσία, η πρόθεσή μας ήταν να ανοίξουμε τους ορίζοντες των κατοίκων για να αντιληφθούν τί τους ενώνει και όχι τί τους χωρίζει από τους γειτονικούς λαούς. Και σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η προσπάθεια έχει απτά αποτελέσματα. Η πόλη έχει σημαντικά κέρδη από την προϊούσα εξωστρεφή της διάθεση" είπε ο κ. Μπουτάρης και συνέχισε: "Παρόλα αυτά, η προσπάθεια ανοίγματος της πόλης συναντά ακόμη πολλές αντιδράσεις. Οργανωμένες αντιδράσεις που εκμεταλλεύονται τα πατριωτικά αισθήματα των ανθρώπων, προτάσσοντας τη λαϊκίστικη και εθνικιστική πολιτική τους ατζέντα. Τελευταία έμαθα από πρώτο χέρι ότι δεν προωθούν μόνο τη ρητορική του μίσους. Προωθούν οργανωμένα και πράξεις μίσους και βίας εναντίον οποιουδήποτε δεν ταιριάζει με τα χνώτα τους".
Ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο διελεύσεις από τα σύνορα της FYROM και χαρακτήρισε την ονοματολογία για το θέμα αυτό παρωχημένη. "Το αποδεικνύει η πραγματικότητα, το τί θέλει ο κόσμος" είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πρόσθεσε ότι "ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν αυτός ο οποίος έδωσε κατεξοχήν το παράδειγμα της πολυπολισμικότητας" και εξήγησε την αρνητική του στάση απέναντι στον κάθε είδους εθνικισμό, που, όπως είπε, "όντως απειλεί την ευρωπαϊκή συνοχή".
"Είμαστε μάρτυρες έλλειψης αλληλεγγύης. Και αυτό επιβεβαιώνεται στο βαθμό που η κάθε χώρα μένει προσκολλημένη στην προώθηση της δικής εθνικής ατζέντας" τόνισε, μιλώντας για την οικονομία στον ευρωπαϊκό χώρο και συνέχισε: "Η έλλειψη συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκού Βορρά και Νότου και η συχνή παράκαμψη των ευρωπαϊκών θεσμών από μεμονωμένες συμφωνίες κρατών, σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας". Υπογράμμισε, επίσης, ότι "η πρόταση για επιστροφή στον εθνικισμό, παρότι δημοφιλής λόγω της κρίσης, έχει λαϊκίστικα χαρακτηριστικά και είναι δημαγωγική", πρόσθεσε, ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα πολιτικά και εκπαιδευτικά μέσα για να εμπεδωθεί η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνέχισε: "Η άμβλυνση των εθνικών μύθων είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνει πιο οργανωμένα στην ήπειρό μας, αν νοιαζόμαστε στα σοβαρά για το ευρωπαϊκό μέλλον. Υπάρχουν αρκετά εκπαιδευτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Πρέπει να τονιστούν αυτά που μας ενώνουν και να υποβαθμίσουμε αυτά που μας διχάζουν". "Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου να μιλάω σε ανθρώπους που κατανοούν σε βάθος την έννοια της συλλογικότητας. Στην ευρωπαϊκή αριστερά υπάρχει μακρά παράδοση παραγωγής ιδεών που στόχο έχουν να φέρουν τους λαούς πιο κοντά" είπε ο κ. Μπουτάρης και υπογράμμισε: "Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε να εμβαθύνουμε περισσότερο τη συνεργασία μας και να έχουμε πάντα κατά νου ότι αυτό που παρουσιάζεται από τους εθνικιστές ως εναλλακτική λύση, δεν είναι ούτε ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση, ούτε λύση. Το έχει αποδείξει άλλωστε η ιστορία με τον πιο επώδυνο τρόπο".
Τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε και χαιρέτισε, εκ μέρους της(GUE/NGL), η πρόεδρός της, Γκάμπι Τσίμερ. Δίνοντας το λόγο στο δήμαρχο, αναφέρθηκε στο ιστορικό παρελθόν της πόλης και την ανθρωπιστική καταστροφή που υπέστη την περίοδο της κατοχής. Επίσης, εξήρε την ομορφιά της Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι διαθέτει πολλές δυνατότητες, καταπληκτικά μουσεία και εναλλακτικές επιλογές για τον τουρίστα και ότι αξίζει κανείς να την επισκεφτεί.

1 σχόλιο

  1. Ευρωπαϊκή Συνοχή!!

    ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΙΛΑ Ο "ΕΤΣΙΣ" ΤΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΔΟΛΦΟΥ Χ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΛΕΝΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ "ΕΥΡΩΠΗΣ" ΣΑΣ!!!

    Ο ΑΔΟΛΦΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣΕ ΤΗΝ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΉ ΣΥΝΟΧΗ" ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΒΙΑ!

    ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΝΑΖΙΣΤΟΦΑΣΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΜΕ ΑΛΛΗ ΒΙΑ! π.χ. ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΕΝΝΟΙΩΝ ΑΞΙΩΝ και ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση