GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Με τη συμφωνία μπαίνει τέλος στον αλυτρωτισμό - Πριν πάω διακοπές θα δοθεί λύση και στις εκκρεμότητες με την Αλβανία

Μπαίνει ένα τέλος σε μια διαμάχη που ταλανίζει τα Βαλκάνια εδώ και 70 χρόνια, δίνοντας επίσης ένα τέλος στον αλυτρωτισμό, δήλωσε ο υπουργ...

Μπαίνει ένα τέλος σε μια διαμάχη που ταλανίζει τα Βαλκάνια εδώ και 70 χρόνια, δίνοντας επίσης ένα τέλος στον αλυτρωτισμό, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αναφερόμενος στη συμφωνία για το Σκοπιανό.
Σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της συνάντησης που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι καθήκον της διπλωματίας είναι η επίλυση προβλημάτων, σημειώνοντας ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης είναι ενεργητική, δημοκρατική και πολυδιάστατη. «Επιλύσαμε ένα ζήτημα που υπάρχει τυπικά εδώ και 25 χρόνια και τουλάχιστον 70 χρόνια πραγματικά: να σταματήσει η διαμάχη γύρω από το πρόβλημα του ονόματος για τη Βόρεια Μακεδονία. Είναι και λίγο κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να μαλώνουμε για ονόματα. Υπήρχαν ωστόσο και ζητήματα αλυτρωτισμού, τα οποία βέβαια με αυτή την συμφωνία έληξαν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.
Προσέθεσε πως πριν πάει για διακοπές θα δοθεί λύση και στα ζητήματα που εκκρεμούν με την Αλβανία, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό ζήτημα, σημείωσε: «Ελπίζω να ανοίξουμε εκ νέου -με το σωστό τρόπο- και το Κυπριακό και να το κλείσουμε και αυτό. Αυτό είναι ένα πιο δύσκολο πρόβλημα σε σχέση με τα δύο προηγούμενα, διότι σε εκείνα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε πως η περιοχή μας θα γίνει πιο φιλειρηνική και έστειλε το μήνυμα ότι τώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την οικονομική κρίση, η σταθερότητα στα Βαλκάνια μπορεί να βοηθήσει στην ταυτόχρονη ανάπτυξη όλης της περιοχής. «Όπως γράφει και ο πολύ αγαπημένος ποιητής μας ο Καβάφης στο ποίημά του "Περιμένοντας τους Βαρβάρους", όταν ακούστηκε στην αγορά ότι οι βάρβαροι δεν θα έρθουν, μερικοί ανησύχησαν για το τι θα κάνουν αν δεν έρθουν οι βάρβαροι. Εγώ είμαι ευχαριστημένος που λύνουμε προβλήματα, αλλά ξέρω ότι υπάρχουν κάποιοι που λένε, "τώρα τι θα κάνουμε χωρίς προβλήματα". Αυτοί είναι οι "επαγγελματίες" των προβλημάτων» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, είπε ότι η Ρωσία πάντα τασσόταν «υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας για το ζήτημα αυτό χωρίς έξωθεν παρέμβαση, χωρίς καθορισμό τεχνιτών χρονοδιαγραμμάτων και όρων». «Είπαμε ότι θα στηρίξουμε εκείνη την λύση, η οποία θα ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" και η οποία θα βασίζεται σε ευρεία κοινωνική υποστήριξη. Ελπίζω ότι η ανακοινωθείσα χθες συμφωνία θα είναι μια τέτοια», συμπλήρωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση