GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Τουσκ αποκάλεσε Μακεδονία τα Σκόπια – Τι είπε ο Ζάεφ για τη «μακεδονική εθνική ταυτότητα» - ΒΙΝΤΕΟ

«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Το...

«Αυτή είναι μια καλή εβδομάδα για τη χώρα σας και τα υπόλοιπα δυτικά Βαλκάνια» επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων που παραχώρησε στον Τύπο με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.
Ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρθηκε στην απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ να «καθορίσουν το μονοπάτι» για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι 28 ηγέτες της ΕΕ θα επικυρώσουν σήμερα αυτήν την απόφαση.
Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, ανέφερε ότι αποτελεί «παράδειγμα για την επίλυση διαφωνιών» και κάλεσε όλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εκφράσουν την ομόφωνη στήριξή τους στη συμφωνία.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Τούσκ ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ευχαρίστησε τις «Αρχές της Μακεδονίας» για την εξαιρετική συνεργασία που επέδειξαν στο θέμα της μετανάστευσης, όπως είπε.
Από την πλευρά του, ο Ζ. Ζάεφ σχολίασε ότι η ΕΕ αναγνώρισε τη «μεταστροφή» που πραγματοποιήθηκε στη χώρα του σε μόλις ένα χρόνο και συμφώνησε να δώσει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων. «Το αξίζαμε» υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνησή του. Τέλος, τόνισε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας διαδικασίας που κατά μέσο όρο κρατά επτά χρόνια και δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.
«Αυτή η γενιά Μακεδόνων Πολιτών αποφάσισε να λύσει τις προκλήσεις για την ίδια, τις γενιές του μέλλοντος και το ίδιο το μέλλον. Στις 17 Ιουνίου σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, υπογράψαμε μια συμφωνία με την Ελλάδα, δίνοντας τέλος σε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, η Δημοκρατία της Μακεδονίας, στο πνεύμα των Ευρωπαϊκών δημοκρατικών αρχών, θα αποφασίσουμε σε δημοψήφισμα για το μέλλον της χώρας μας», τόνισε ο Ζάεφ.
Επίσης, ανέφερε ότι «είναι Ευρωπαϊκό το να δίνεις μια ευκαιρία σε μια προτεινόμενη λύση και χωρίς γραμμάρια αμφιβολίας είμαστε σίγουροι για μια πλήρη και διεθνώς αναγνωρισμένη Μακεδονική εθνική ταυτότητα, προστατευμένη και ενισχυμένη. Μια και καλή φέρνουμε τη χώρα μας σε μια οικογένεια σταθερών και αναπτυγμένων κρατών».
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΝΤ1
Δείτε το βίντεο:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση