GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι λέει η Περιφέρεια Αττικής για τα υπό εξέλιξη έργα στη Μάνδρα

Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το φαινόμενο της κλιματικής...

Μόνο τους τελευταίους μήνες έχουμε πρωτόγνωρα πλημμυρικά φαινόμενα, που σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, π.χ. στη Σαμοθράκη, την Κρήτη, το Βόλο, τη Χαλκιδική και αλλού, όχι μόνο στη Μάνδρα, αναφέρουν στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, επισημαίνοντας ότι πουθενά ουδείς αναζήτησε ευθύνες στους Περιφερειάρχες Μακεδονίας, Κρήτης, κ.α.

Οι ευθύνες αναζητούνται μόνο στην περίπτωση της Αττικής και της Περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, αναφέρουν, και κάνουν λόγο για επιλεκτική ντροπή και επιλεκτικό καταλογισμό ευθυνών.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, αρμόδιοι της Περιφέρειας τονίζουν ότι από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η έντονη νεροποντή στο δήμο Μάνδρας, το βράδυ της Τρίτης, 26 Ιουνίου, οι υπηρεσίες τέθηκαν άμεσα, σε πλήρη ετοιμότητα ενώ, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, υπάρχει άμεση επικοινωνία με τη δήμαρχο Μάνδρας.

Παράλληλα, επισημαίνουν, ότι η Περιφέρεια ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του Πυροσβεστικού σώματος, απέστειλε δύο μηχανήματα έργου για υποβοήθηση του έργου των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

Σχετικά με την πορεία των έργων στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θηβών, στελέχη της Περιφέρειας, αναφέρουν: Τα έργα προχωράνε με ρυθμούς – ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα: επτά μήνες ουσιαστικά για νέα χάραξη /μελέτη / σχεδιασμό του δρόμου, ο οποίος μετά από το καταστροφικό φαινόμενο του περασμένου Νοεμβρίου κυριολεκτικά, και χωρίς καμία υπερβολή, είχε μετατραπεί σε κοίτη του ποταμού.

Αυτό σήμανε αυτομάτως ανάγκη για νέα χάραξη, νέες μελέτες, νέο σχεδιασμό του δρόμου - που όλα έγιναν με ταχύτατους ρυθμούς, πρωτόγνωρους για τα δεδομένα της χώρας. Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρουν υπεύθυνοι της Περιφέρειας Αττικής, ότι η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου που εκκρεμούσε από το 2015 δόθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση τον Μάρτιο του 2018. Ήδη το έργο έχει δημοπρατηθεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω της σημασίας του, και πλέον, από τις 6 Ιουνίου βρίσκεται υπό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Μόλις ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθεί και αναμένεται πολύ σύντομα να ξεκινήσουν τα έργα, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίταξης, όπως αναφέρεται από αρμοδίους της Περιφέρειας.

Σε ό,τι αφορά στο αντιπλημμυρικό έργο Αγίας Αικατερίνης - Σούρες, για το οποίο, όπως λένε υπεύθυνοι της Περιφέρειας , έγινε πολύς λόγος κατά την προηγούμενη καταστροφή, τονίζουν τα εξής:

Ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων δόθηκε από το Δασαρχείο, που εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 14, έγινε από το δασαρχείο Αιγάλεω τον Δεκέμβριο του 2017.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η Περιφέρεια ξεκίνησε την κατεπείγουσα διαδικασία του άρθρου 7α του κανονισμού των απαλλοτριώσεων, που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Συντάχθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες για την απαλλοτρίωση, η Περιφέρεια περίμενε τον υποχρεωτικό έναν μήνα για δημοσίευση σε 2 εφημερίδες και το δημοτικό κατάστημα Μάνδρας, και μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε απόφαση για την απαλλοτρίωση.

Όπως τονίζουν τα αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας, έγινε προσφυγή στο Πρωτοδικείο για τον προσδιορισμό τιμής μονάδας της απαλλοτρίωσης και την άδεια επέμβασης στο χώρο του έργου.

Επειδή το δικαστήριο προσδιόρισε τη δικάσιμο για τον Οκτώβρη του 2018, η Περιφέρεια ζήτησε από το Υπουργείο Υποδομών να βγάλει απόφαση επίταξης των εκτάσεων και αναμένει από το υπουργείο την απόφαση αυτή.

Επίσης, όπως τονίζουν, η Περιφέρεια ξεκίνησε το διαγωνισμό απαλλοτρίωσης στις 22 Απριλίου, με την πιο κατεπείγουσα διαδικασία που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις (άρθρο 32γ του ν. 4412/16). Η κατακύρωση έγινε στις 19/6/2018, και ήδη έχει ετοιμαστεί ο φάκελος για το Ελεγκτικό συνέδριο, που είναι ήδη στο Ελεγκτικό. Υπεύθυνοι της Περιφέρειας επισημαίνουν ότι δεν θα περιμένει να παρέλθουν οι 10 μέρες για τις ενστάσεις που προβλέπει ο νόμος.

Για τα υπό εξέλιξη έργα στη Μάνδρα, αρμόδια στελέχη της Περιφέρειας αναφέρουν ότι δεν ανακαλύπτουν σήμερα τις συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και σχεδιάζουν σήμερα για το αύριο στη βάση επιστημονικών διαπιστώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημειώνουν, το Περιφερειακό Σχέδιο για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ), πρόκειται να αποτελέσει το κατ’ εξοχήν εργαλείο, για τον προσδιορισμό και την ιεράρχηση των απαραίτητων μέτρων και δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για την επόμενη τουλάχιστον επταετία και παράλληλα θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο άντλησης πληροφοριών για την εφαρμογή πολιτικών που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων (ξηρασία, λειψυδρία), την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων από τα οποία πλήττεται η Περιφέρεια, την αντιπυρική προστασία, τη θωράκιση των υφιστάμενων υποδομών και τον σχεδιασμό μελλοντικών, τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος κ.α.

Σε ό,τι αφορά τα πιο σημαντικά έργα της Περιφέρειας Αττικής στον δήμο Μάνδρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας η πορεία εκτέλεσης έχει ως εξής:

Α) Παλαιά Εθνική Οδός Μάνδρα - Θήβα - Α΄ τμήμα (αφορά τα 5 πρώτα χλμ). Βρίσκεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα συναφθεί η Σύμβαση, αμέσως μετά.

Προϋπολογισμός: 25.000.000 €.

Διάρκεια εκτέλεσης του έργου: 10 μήνες

Β) Εκτροπή Ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες. Βρίσκεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα συναφθεί η Σύμβαση, αμέσως μετά.

Προϋπολογισμός: 11.000.000 €.

Διάρκεια εκτέλεσης του έργου: 10 μήνες

Γ) Β΄ Τμήμα Παλαιάς Εθνικής Οδού Μάνδρας - Θήβας (αφορά το 5ο χλμ έως το 18ο χλμ). Πρόκειται για νέα χάραξη, καθώς ο υφιστάμενος δρόμος είχε κατασκευαστεί μέσα στο ρέμα, κι εκεί συνέβησαν οι περισσότεροι θάνατοι τον Νοέμβριο του 2017. Τώρα, η νέα χάραξη ανεβάζει τον δρόμο στην πλαγιά και τον βγάζει έξω από το Ρέμα. Η μελέτη ανατέθηκε, μετά από διαγωνισμό - διαπραγμάτευση και ήδη εκπονείται.

Προϋπολογισμός: 900.000 €.

Ολοκλήρωση: Αύγουστος 2018.

Θα ακολουθήσει η διαδικασία της αδειοδότησης και μετά διαγωνισμός για την κατασκευή. Ο προϋπολογισμός είναι άνω των 25.000.000 € (θα οριστικοποιηθεί από τη Μελέτη) και οι σχετικές πιστώσεις έχουν ήδη δεσμευθεί στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής.

Εκτός από αυτά, η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί μέσω προγραμματικών Συμβάσεων 2 έργα εντός της πόλης της Μάνδρας που αφορούν την αποκατάσταση των ζημιών, συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκατ. ευρώ. Τη δημοπράτηση των έργων έχει αναλάβει ο Δήμος Μάνδρας.

Αφορούν:

Ι) «Αποκατάσταση ζημιών και λειτουργική, ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση πλατειών και κοινόχρηστων χώρων στη Δ.Κ. Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας μετά τη θεομηνία της 15/11/2017» συνολικού προϋπολογισμού 2.350.000 €. Ημερομηνία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης 7/6/2018.

ΙΙ) «Αποκατάσταση ζημιών οδοποιίας και πεζοδρομίων στη Δ.Κ. Μάνδρας του Δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας λόγω της θεομηνίας της 15/11/2017» συνολικού προϋπολογισμού 4.350.000 €. Ημερομηνία υπογραφής προγραμματικής σύμβασης 7/6/2018.

Συνολικά σήμερα η Περιφέρεια Αττικής, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες της, «τρέχει», είτε με ίδιους είτε με ευρωπαϊκούς πόρους 160 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού μισού δισεκατομμυρίου ευρώ, στο πλαίσιο συγκεκριμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού – κάτι που γίνεται, όπως σημειώνουν, για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Αττικής.

Ενδεικτικά αναφέρουν ότι η προηγούμενη διοίκηση στην τελευταία τροποποίηση των Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής, στις 24 Ιουνίου 2014, πριν παραδώσει τη Διοίκηση της Περιφέρειας στη Ρένα Δούρου, είχε ενταγμένα 57 αντιπλημμυρικά έργα, που είναι μικρά και τοπικής κλίμακας έργα, εντός αστικού ιστού (χωρίς δηλαδή να προβλέπονται κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις στα μεγάλα ρέματα της Αττικής), και τα οποία στηρίζονται σε μικρής εμβέλειες μελέτες των Δήμων. Δεν υπάρχει καμία διευθέτηση ρέματος, τονίζουν και υπογραμμίζουν ότι απουσιάζει πλήρως από το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων, το έργο «εκτροπή ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτηση χειμάρρου Σούρες».

Αυτό το διαπιστώνει κανείς εύκολα, όπως αναφέρουν, αναζητώντας την υπ’ αριθμόν 238/2014 απόφαση της 13ης Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, της 24/6/14 (αναρτημένη στο Διαδίκτυο, ΑΔΑ ΩΩΙΔ7Λ7-ΗΙ0). Είναι η τελευταία απόφαση του τέως Περιφερειάρχη, τονίζουν στελέχη της Περιφέρειας κάνοντας λόγο συγκεκριμένα: για 60 εκατομμύρια για 57 αντιπλημμυρικά της προηγούμενης διοίκησης.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση