GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φίλης: Το σύνθημα «η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική» μπορεί να εκληφθεί ως αλυτρωτικό - Άδωνις: Ημέρα πένθους για την Ελλάδα

«Είμαστε στην αρχή μίας διαδικασίας όπου το συγκεκριμένο κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τους γείτονες και μετά να περάσ...

«Είμαστε στην αρχή μίας διαδικασίας όπου το συγκεκριμένο κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα από τους γείτονες και μετά να περάσει από την Ελληνική Βουλή», σχολίασε ο Νίκος Φίλης για το Σκοπιανό μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Είναι μια πολύ καλή αρχή η συμφωνία» σημείωσε ο πρώην υπουργός προσθέτοντας πως «Τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρουν τα λάθη του παρελθόντος τον ενδιαφέρει το μέλλον».
«Ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα κλίμα εμφυλίου πολέμου. Η Νέα Δημοκρατία με την εμμονή της στον εμφύλιο πόλεμο προσπαθεί να δημιουργήσει νέες τομές διχασμού και να ανοίξει την πόρτα στην ακροδεξιά», σημείωσε.
«Σύνθετη ονομασία, όλες οι κυβερνήσεις είχαν αυτή τη θέση. Στα έγγραφα που αποχαρακτήρισε ο κ. Κοτζιάς φαίνεται πως οι κυβερνήσεις συζητούσαν την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»», είπε ο κ. Φίλης.
«Όταν υπογράφεται μια συμφωνία υπογράφεται και για τα δύο μέρη. Δεν επιβάλλεται για το ένα μέρος. Η Ελλάδα δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις. Επισήμως η Ελλάδα δεν έχει κανένα αλυτρωτισμό» σημείωσε ο κ. Φίλης προσθέτοντας πως «το σύνθημα 'η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική', μπορεί να εκληφθεί ως αλυτρωτικό».
«Η Ελληνική Μακεδονία, είναι Ελληνική, αυτό είναι το σωστό σύνθημα. Τα σύνορα είναι διασφαλισμένα, άρα δεν υπάρχει θέμα αλυτρωτισμού αυτή τη στιγμή για να συζήσουμε».
«Αυτή η συμφωνία σέβεται εθνικές ευαισθησίες και των δύο χωρών. Όταν όλα κράτη του κόσμου αναγνωρίζανε ως «Μακεδονία» τα Σκόπια εμείς καταφέραμε να ονομάζονται «Βόρεια Μακεδονία»», ξεκαθάρισε και τόνισε πως οι πολίτες της γειτονικής χώρας ότι «δεν είναι Μακεδόνες, είναι Σλαβομακεδόνες».
Εκτίμησε επίσης πως η συμφωνία «διαμορφώνει συνθήκες σταθερότητας. Στα βόρεια σύνορα μας δεν υπάρχει πλέον ένα εχθρικό κράτος που μπορεί να αποτελέσει παίγνιο για τρίτες χώρες».
Από την πλευρά του ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως «είναι μέρα πένθους για την Ελλάδα. Κάθε Έλληνας πατριώτης σήμερα κλαίει. Στο συλλογικό μας υποσυνείδητο καταλαβαίνουμε ότι δεν του βγαίνει να λέμε στα Μακεδονικά για τη γλώσσα των Σκοπιανών». Απαντώντας στον Νίκο Φίλη τόνισε: «Εγώ επιβεβαίωσα τη μετάνοια του ΚΚΕ, δεν είναι εμφυλιοπολεμικός ο λόγος μου».
Ξεκαθάρισε ακόμα πως ο ίδιος είναι φιλελεύθερος δεξιός σημειώνοντας: «Εγώ τον Μπαρμπαρούση και αυτά που λέει η Χρυσή αυγή τα σιχαίνομαι». Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ακόμα πως «Ουδέποτε έχουμε αναγνωρίσει μακεδονικό γλώσσα και έθνος. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά σήμερα με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικό να είναι χαρούμενος. Μακεδονία τους ανέβαζαν και Μακεδονία τους κατέβαζαν», συμπλήρωσε ενώ μετά την υπογραφή της συμφωνίας πρόσθεσε: «Άκουσα τον κ. Ζάεφ να λέει οι Έλληνες, οι Μακεδόνες και οι Ευρωπαίοι. Να ξέρουν οι πολίτες ότι από εδώ και μπρος πρέπει να λέμε Μακεδόνες τους κατοίκους του κρατιδίου των Σκοπίων. Μακάρι να πέφτω έξω αλλά σήμερα είναι μέρα έναρξης μεγάλων δεινών».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση