GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την προσφυγή πολιτών στην ιδιωτική διαμεσολάβηση

Της Άννας Κανδύλη Αντισυνταγματική κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η διάταξη του π...

Της Άννας Κανδύλη

Αντισυνταγματική κρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η διάταξη του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου για την υποχρεωτική προσφυγή των πολιτών προς επίλυση των μεταξύ τους διαφορών στην ιδιωτική διαμεσολάβηση πριν απευθυνθούν στα αρμόδια δικαστήρια.

Η απόφαση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ελήφθη με πλειοψηφία 21-18 υπέρ της αντισυνταγματικότητας.

Επισημαίνεται ότι η κρίση της Διοικητικής Ολομέλειας είναι γνωμοδοτική και όχι δεσμευτική για τη διοίκηση, συνεπώς δεν υποχρεούται το υπουργείο Δικαιοσύνης που προώθησε την εν λόγω διάταξη να προχωρήσει σε αλλαγές. Ωστόσο, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, θεωρείται δεδομένο πως τα πρωτοβάθμια δικαστήρια θα αρνούνται από 1η Οκτωβρίου που θα τεθεί σε ισχύ να την εφαρμόσουν.

Η υποχρεωτική επίλυση των ιδιωτικών διαφορών μέσω της διαμεσολάβησης, που κατά το Υπουργείο θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και θα αποσυμφορούσε τα δικαστήρια , επικρίθηκε και από τους δικηγόρους αλλά και από τους δικαστές οι οποίοι ζήτησαν και τη σύγκλιση της διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Το σχετικό αίτημα είχε υποβληθεί τόσο από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό , όσο και από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων .

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση