GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νίκος Παπανδρέου: Τυμβωρύχος στον τάφο του Ανδρέα ο Τσίπρας!

Harris Kodopoulos    Νίκος Παπανδρέου: Τυμβωρύχος στον τάφο του Ανδρέα ο Τσίπρας!   Πυρηνικές βόμβες κατά του τυμβωρύχου του τάφου...

Νίκος Παπανδρέου: Τυμβωρύχος στον τάφο του Ανδρέα ο Τσίπρας! 

Πυρηνικές βόμβες κατά του τυμβωρύχου του τάφου του Ανδρέα Αλέξη Τσίπρα αλλά και ενάντια στο μισό ΠΑΣΟΚ που πολέμησε βρώμικα τον Γιώργο Παπανδρέου, εξαπολύει ο Νίκος Παπανδρέου σε μια εκρηκτική συνέντευξη με αφορμή τις πολύ καλές ερωτήσεις της Σάσας Σταμάτη, η οποία παρότι... ξανθιά είναι πανέξυπνη.
Η συνέντευξη δόθηκε για τα Παραπολιτικά.
Χαμογελαστός, ευγενικός και πάντα με θετική ενέργεια, ο Νίκος Παπανδρέου ετοιμάζεται για το νέο του συγγραφικό εγχείρημα. Συναντήσαμε τον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στα γραφεία της εταιρείας όπου εργάζεται, στο κέντρο της Αθήνας, και σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μας μίλησε για τον πόλεμο που δέχτηκε ο αδελφός του, Γιώργος Παπανδρέου, τις δύσκολες στιγμές που πέρασε η οικογένεια, αλλά και για το αν έχει σκεφτεί και εκείνος να ασχοληθεί με την πολιτική.
O Νίκος Παπανδρέου έχει ντοκτορά Οικονομικών από το Πρίνστον. Εργάστηκε στην Παγκόσμια Τράπεζα, έχει εκδώσει 9 βιβλία, ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά δοκίμια και διηγήματα σε περιοδικά ξένης λογοτεχνίας.
Επίσης, έχει γράψει το σενάριο με την Ολγα Μαλέα τού «Πρώτη φορά νονός» (2007), βασισμένο στο πρώτο του μπεστ σέλερ βιβλίο, «Δέκα μύθοι και μια ιστορία».

Συνέντευξη στη Σάσα Σταμάτη

-Είχατε πει πως ο αδελφός σας δεν πήρε «δαχτυλίδι», αλλά «σήκωσε σταυρό». Θεωρείτε πως αδικήθηκε;

-Είχα πει ότι πήρε «θαμπό δαχτυλίδι». Την άνοιξη του 2004 «έπεφτε» το ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος δέχτηκε να αναλάβει και να διεκπεραιώσει την επερχόμενη ήττα. Στη συνέχεια, έφερε ακόμη μία καινοτομία στο πολιτικό σκηνικό και έκανε ανοικτές εκλογές, για να επικυρώσει τη θέση του – έλαβε περίπου 1 εκατ. ψήφους αν θυμόσαστε. Τον ίδιο τρόπο επιλογής αρχηγού αντέγραψε το συντηρητικό κόμμα της Ν.Δ. και έβγαλε πρώτα τον Σαμαρά και στη συνέχεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως πρωθυπουργός δεν κατάφερε να έχει μια ομάδα «Ταλιμπάν», ώστε να στηρίζονται οι σοβαρές επιλογές που έπρεπε να κάνει για να σωθεί η χώρα. Σχεδόν κανείς από τους δικούς του υπουργούς δεν έβαζε μπροστά το στήθος του για να εξηγήσει γιατί και πώς έπρεπε να σωθεί η χώρα. Κάθονταν και περίμεναν… την πτώση του, για να πάρουν τη θέση του. Αμ δε. Ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έχει διεκδικητές του θρόνου του και έχει μια σοβαρή ομάδα «Ταλιμπάν», που πίνουν στο όνομά του. Ετσι περνάει τα πιο δύσκολα μέτρα που έχει ζήσει η χώρα χωρίς να ανοίγει μύτη. Ενώ ως πρωθυπουργός ο Γιώργος είχε το μισό ΠΑΣΟΚ εναντίον του, όλα τα υπόλοιπα κόμματα και τους πρώτους μήνες των «Greek Statistics» είχε ενάντιά του όλη την Ευρώπη και όλες τις τράπεζες που μας είχαν δανείσει (πέραν των καναλιών που έκραζαν κάθε βράδυ στις οκτώ «να καεί, να καεί η Βουλή»…). Και με όλα αυτά τα εμπόδια, πάλι κατάφερε και έσωσε τη χώρα από μια σίγουρη χρεοκοπία. Το οξύμωρο είναι ότι πήραμε δανεικά για να καλύψουμε τις ανάγκες του Δημοσίου. Μεταξύ άλλων, καλύψαμε έτσι και τις πληρωμές των μισθών των βουλευτών που ήταν απέναντί του στο Μνημόνιο. Αν δεν ήθελαν το Μνημόνιο, ας μη δέχονταν τους μισθούς τους – πληρωμένα όλα από τους «Γερμανούς-εχθρούς». Δεν είδα κανέναν να εναντιώνεται έτσι εμπράκτως στο Μνημόνιο και να αρνείται τον μισθό που ήρθε από τα δανεικά του Μνημονίου…

-Πιστεύετε ότι τον Γιώργο Παπανδρέου τον έριξαν από την κυβέρνηση; Και για ποιον λόγο;

-Γιατί δεν έκανε τα χατίρια που είχε συνηθίσει το «παλιό» σύστημα. Γιατί η diavgeia.gov.gr, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το opengov.gr και οι νέοι θεσμοί για το «μαύρο» χρήμα έθιξαν και φόβισαν συμφέροντα, μικρά και μεγάλα. Το λάθος του ήταν καθαρά στον τομέα της επικοινωνίας – «Ταλιμπάν»!

-Και εσείς βρεθήκατε στο στόχαστρο των πολιτικών σας αντιπάλων;

-Ολη η οικογένεια βρέθηκε στο στόχαστρο. Υπήρχε μια οργανωμένη εκστρατεία εναντίον όλων ημών – του αδερφού μου του Ανδρέα, του Γιώργου και της Μαργαρίτας. Η τελευταία πήγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε για τα δήθεν 550 εκατ. της λίστας Λαγκάρντ, μιας λίστας όπου δεν βρίσκεται κανένας μας… Αλλά τα δεξιά μπλογκ αυτά γράφουν και αρέσει σε ορισμένους να επιμένουν στο ψέμα αυτό. Ο Αντρίκος -θυμίζω για όσους έχασαν επεισόδια- κέρδισε τον συνέταιρο του Τσίπρα και σημερινό υπουργό Αμυνας στα δικαστήρια. Στο στόχαστρο ήταν και ακόμη είναι το όνομα Παπανδρέου. Ούτε τον ίδιο τον Ανδρέα δεν έχουν αφήσει στην ησυχία του, αλλά ούτε και τη γιαγιά μου, τη Σοφία Μινέικο, που έφυγε το 1981.

-Τι ετοιμάζετε αυτή την περίοδο;

-Εβγαλα ένα βιβλίο πέρσι, που πωλείται στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ονομάζεται «The Magical Path to the Acropolis» και βγήκε από τις εκδόσεις «Μέλισσα». Αφορά το πολύ ωραίο έργο που έκανε ο σπουδαίος αρχιτέκτονας Δημήτρης Πικιώνης για τα μονοπάτια γύρω από την Ακρόπολη. Τώρα τελειώνω ένα βιβλίο με τίτλο «Ο Ανδρέας ως οικονομολόγος» και την ίδια στιγμή ολοκληρώνω ένα παιδικό, εικονογραφημένο, για τη Γραμμική Βήτα και το μυστήριο γύρω από την ιδιαίτερη αυτή γραφή.

-Πιστεύετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει πρωθυπουργός;

-Ναι, αλλά δεν ξέρω πόσο θα μείνει πρωθυπουργός.

-Βλέπετε θετικά μια συνεργασία της Ν.Δ. με το Κίνημα Αλλαγής στην κυβέρνηση μετά τις εκλογές;

-Εγινε αυτό το εγχείρημα ήδη το 2011 και οδήγησε το ΠΑΣΟΚ στο 8%…

-Πολλοί λένε ότι ο Τσίπρας μιμείται τον Ανδρέα Παπανδρέου ακόμα και στον τόνο της φωνής του. Πώς το σχολιάζετε;

-Συμφωνώ απολύτως. Πάνω στον τάφο του Ανδρέα υπάρχουν πολλοί τυμβωρύχοι. Μέχρι και η Χρυσή Αυγή λέει: «Η Ελλάδα στους Ελληνες» – ένα από τα κυρίαρχα συνθήματα του Ανδρέα.

-Πώς κρίνετε τον Τσίπρα ως πρωθυπουργό; Είπε πολλά ψέματα ή… όσα επιτρέπονται σε έναν πολιτικό;

-Είπε σε μια συνέντευξη ότι είχε «αυταπάτες». Η ερώτησή μου είναι γιατί είχε αυταπάτες και γιατί οι άλλοι πολιτικοί δεν είχαν. Στην ίδια χώρα δεν ζούνε; Μέσα από έναν ιδιαίτερο φακό κοιτάνε τον κόσμο οι ΣΥΡΙΖΑίοι και έχουν πολλές αυταπάτες. Μήπως τις έχουν ακόμη;
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τη θέση του παλιού ΠΑΣΟΚ ως σοσιαλιστικό κόμμα;
Οχι, γιατί η διαδρομή που έκαναν τα στελέχη του είναι εκείνη που γέννησε τις μη ρεαλιστικές «αυταπάτες», που ακόμη καλά κρατούν. Οι αυταπάτες γεννήθηκαν από μια αντίληψη με λενινιστικές ρίζες, που δικαιολογεί τα πάντα. Αυτή η αντίληψη δεν αλλάζει, δεν «μαλακώνει» προς τον σοσιαλισμό.

-Περάσατε δύσκολα ως οικογένεια, σε σημείο να μην μπορείτε να κυκλοφορήσετε;

-Ενα διάστημα υπήρχαν αυτά τα έντονα φαινόμενα. Πρέπει όσο γίνεται να παίρνει κανείς απόσταση και να τα τοποθετεί σε μια γενικότερη θεώρηση πραγμάτων. Φυσικά με τη δαιμονοποίηση του Μνημονίου βρέθηκε μια μοναδική ευκαιρία για τους δεξιούς και τους αριστερούς να πάρουν το αίμα τους πίσω από τον Ανδρέα κυρίως, επειδή τους είχε κατατροπώσει τόσα χρόνια…

-Σκεφτήκατε ποτέ να μπείτε στην πολιτική;

-Πολλές φορές μού έχει ζητηθεί. Είναι ένας δρόμος που υπάρχει, αλλά δεν τον έκτισα εγώ.

-Μιλήστε μας για την εταιρεία στην οποία δουλεύετε.

-Εχει έδρα στο Οσλο της Νορβηγίας, με γραφεία και εδώ. Προσπαθούμε να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Συνεργαζόμαστε με τη Νορβηγία επειδή ενδιαφέρεται πολύ για την πράσινη ανάπτυξη και έχει και τους πόρους να μας βοηθήσει ως χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση