GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εταιρεία - φάντασμα θα αναλάβει την δασοπυρόσβεση φέτος;

Η πυροσβεστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει και, όπως πληροφορούμαστε, η Πυροσβεστική είναι σε άμεση ετοιμότητα και το επιχειρησιακό ...

Η πυροσβεστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει και, όπως πληροφορούμαστε, η Πυροσβεστική είναι σε άμεση ετοιμότητα και το επιχειρησιακό της σχέδιο σε πλήρη ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, ο αρμόδιος υπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες αποφάσισαν φέτος την ενίσχυσή τους. Συγκεκριμένα, πέρα από τη γενική επισκευή των κινητήρων των πυροσβεστικών αεροσκαφών προκειμένου να βελτιωθεί η διαθεσιμότητά τους, αποφασίστηκε η μίσθωση τεσσάρων ελικοπτέρων βαρέος τύπου (Erickson) έναντι τριών το 2017.

Σε ό,τι αφορά τα μεσαίου τύπου αποφασίστηκε η μίσθωση εννέα ελικοπτέρων έναντι επτά πέρυσι. Είναι γνωστό ότι η συμβολή των ελικοπτέρων είναι καθοριστική στην αντιμετώπιση ιδιαίτερα δύσκολων πυρκαγιών όπως αυτές που εκδηλώνονται πλησίον ή εντός του αστικού ιστού, όπως συνέβη φέτος στο άλσος Συγγρού, ενώ η δυνατότητά τους να απογειώνονται μέχρι και σε 45 βαθμούς Κελσίου ενισχύει σημαντικά τις δυνατότητες αεροπυρόσβεσης.

Για τη μίσθωση των ελικοπτέρων και φέτος επελέγη η λύση της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω του ΝΑΤΟοϊκού οργανισμού NSPA. Για τα ελικόπτερα βαρέος τύπου η σύμβαση υπεγράφη και βρίσκονται ήδη στις βάσεις τους σε πλήρη ετοιμότητα. Παράλληλα εντός των ημερών υπογράφεται και η σύμβαση για τα μεσαίου τύπου.

Είναι γεγονός ότι πέρυσι εμφανίστηκαν από την πλευρά της NSPA πολλές καθυστερήσεις, ειδικά στα ελικόπτερα μεσαίου τύπου, με αποτέλεσμα αυτά να έρθουν στο τέλος Ιουλίου - αρχές Αυγούστου. Παρ’ όλα αυτά η σύμβαση εκτελέστηκε κανονικά, και μάλιστα η συμβολή τους στις φωτιές του Κάλαμου και της Ζακύνθου ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, διότι η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας εκείνη την περίοδο ήταν πολύ χαμηλή.

Ας ελπίσουμε ότι φέτος θα έρθουν συντομότερα, αν και ακούγονται φήμες ότι ήδη υπάρχουν κάποια «σύννεφα» για τον έναν υποψήφιο ανάδοχο. Από τη Διαύγεια πληροφορούμαστε ότι το υπουργείο ενέκρινε το σχετικό κονδύλι και έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Η NSPA όμως φαίνεται ότι αντιμετωπίζει κάποια θέματα με το eligibility (την τεχνική και οικονομική ικανότητα) της υποψήφιας αναδόχου.

Από τις ανακοινώσεις της NSPA πληροφορούμαστε ότι οι προσφορές για τα ελικόπτερα μεσαίου τύπου υποβλήθηκαν στις 26 Απριλίου από δύο εταιρείες, και μάλιστα ελληνικές. Η μία είναι γνωστή διότι εκτέλεσε την περυσινή σύμβαση. Η άλλη, η Οδυσσέας Αεροπορικές Επιχειρήσεις Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ), είναι «πολύ φρέσκια», διότι ιδρύθηκε μόλις τον Νοέμβριο του 2017 και μάλιστα με ελάχιστα χρήματα και χωρίς καμία προγενέστερη εκτέλεση σύμβασης.

Ισολογισμό της δεν καταφέραμε να βρούμε για να δούμε αν έχει την οικονομική δυνατότητα να φέρει εις πέρας μια σύμβαση 7,5 εκατ. από την οποία κρέμονται ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Καταφέραμε όμως να βρούμε ότι, ενώ το μετοχικό της κεφάλαιο είναι μόλις 2.000 ευρώ, η μετοχική της σύνθεση βρίθει από ενδιαφέροντες συνδυασμούς.

Συγκεκριμένα έχει τρεις μετόχους, αλλά μόνο δύο είναι Έλληνες φυσικά πρόσωπα. Ο τρίτος (και μεγαλομέτοχος με 60%) είναι κυπριακή εταιρεία με ακόμα μικρότερο μετοχικό κεφάλαιο (1.000 ευρώ), με γενικό αντικείμενο εργασιών (επενδυτικές εργασίες για δασοπυρόσβεση;) και μοναδικό μέτοχο / διευθυντή / γενικό γραμματέα έναν Κύπριο κατ’ επάγγελμα λογιστή.

Περιττό να αναφέρουμε σε τι είδους σχήματα χρησιμοποιούνται κυπριακές εταιρείες με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και γενικό αντικείμενο στον καταστατικό τους σκοπό. Ακόμα πιο περιττό να σχολιάσουμε τι είδους μέτοχοι κρύβονται πίσω από φαινόμενους μετόχους / γενικούς διευθυντές οι οποίοι είναι δικηγόροι - λογιστές κ.λπ. Σίγουρα πάντως σοβαροί επιχειρηματίες και καθαρά μετοχικά κεφάλαια δεν χρειάζονται ούτε αχυρανθρώπους ούτε νομικά μορφώματα προκειμένου να συγκαλύψουν την πραγματική τους ταυτότητα και τον αληθινό τους ρόλο.

Η χρηστή διοίκηση (ιδίως στους δημόσιους διαγωνισμούς) προϋποθέτει γνώση της πλήρους και πραγματικής ταυτότητας των αληθινών συμμετεχόντων μέχρι φυσικού προσώπου για σκοπούς διαφάνειας και ελέγχου φερεγγυότητας, αλλιώς θα μπορούσε ο καθένας (ακατάλληλος / διαπλεκόμενος / δημόσιος υπάλληλος / αναθέτουσα αρχή κ.λπ.) να συμμετέχει στον διαγωνισμό και να επηρεάζει / διαβάλλει το αποτέλεσμά του.

Και επειδή συνεχίσαμε την έρευνά μας, ήρθαμε αντιμέτωποι με νέες εντυπωσιακές πληροφορίες. Όπως ότι η εν λόγω εταιρεία, εκτός από κεφάλαια και εμφανείς μετόχους, δεν έχει και γραφεία – ή μάλλον έχει, αλλά και αυτά όπως και η νομική της μορφή είναι τυπικά και όπως οι μέτοχοί της είναι φαινομενικά. Δηλαδή έχει μεν γραφεία (Αγ. Δημητρίου 41, στον Πειραιά), αλλά αυτά είναι χωρίς ουσιαστικό προσωπικό και σε χώρο συστεγαζόμενο με άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επιχειρηματίες σε ένα business center της Τράπεζας Πειραιώς!

Είναι απορίας άξιο πώς μια τέτοια δομή ικανοποιεί την NSPA και τελικά τον αποδέκτη, που δεν είναι άλλος από το Ελληνικό Δημόσιο, για ένα εξαιρετικά σημαντικό εθνικό ζήτημα, όπως η προστασία της εθνικής μας περιουσίας το καλοκαίρι του 2018.

Και όλα αυτά θα είχαν κάποιο αντιστάθμισμα εάν υπήρχαν κάποιες άλλες εγγυήσεις, κάποιες τραπεζικές εξασφαλίσεις, κάποιο plan. Αλλά φευ, αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι πολύ απλά δεν υπάρχει! Στην προσπάθεια μάλιστα να κερδηθεί ο μειοδοτικός διαγωνισμός λέγεται ότι τα κόστη ελαχιστοποιούνται, οι εξασφαλίσεις εξαφανίζονται και οι δομές παραβλέπονται.

Όπως μάλιστα είπε κάποιος σχετικός με το αντικείμενο, «ένας διαγωνισμός τόσο σοβαρός, που θα έπρεπε να είναι ποιοτικός, έχει καταντήσει μειοδοτικός!», δηλαδή κερδίζει ο φθηνότερος και όχι ο καλύτερος ή ο σιγουρότερος! Γι’ αυτό ενδεχομένως η εν λόγω εταιρεία υπόσχεται απίθανα σύντομους χρόνους παράδοσης προσφέροντας ποινικές ρήτρες καθυστέρησης ιδιαιτέρως υψηλές (ακούγεται το ποσοστό του 8% ανά ημέρα καθυστέρησης). Σάμπως άμα πέσουν έξω και εξαφανιστούν θα κυνηγήσει κανείς μια εταιρεία ΙΚΕ των 2.000 ευρώ; Ή μήπως μια κυπριακή των 1.000 ευρώ με φαινόμενο μέτοχο;

Τότε βέβαια όλοι θα νίπτουν τας χείρας τους: το μεν Ελληνικό Δημόσιο επειδή τον διαγωνισμό τον έτρεξε η NSPA, η δε NSPA επειδή το πιστοποιητικό καταλληλότητας του συμμετέχοντος το εξέδωσε η ελληνική πλευρά!

Ποιος είναι όμως τελικά πίσω από αυτή την εταιρεία; Πώς είναι δυνατόν η NSPA να μην έχει ελέγξει τα βασικά, όταν η ίδια αναγράφει στους κανονισμούς της και στον εν λόγω διαγωνισμό ότι για συμβάσεις μεγάλης αξίας (σ.σ.: πάνω από 800.000 ευρώ) δύναται να εκτελέσει επιτόπιο έλεγχο στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και να ελέγξει εξονυχιστικά την τεχνική και οικονομική της δυνατότητα; Εκτός αν οι κανονισμοί της NSPA είναι για τα μάτια του κόσμου.

Είναι απορίας άξιο πώς μια υπηρεσία του ΝΑΤΟ μπορεί να κάνει τέτοιες γκάφες, οι οποίες, χωρίς καμία υπαιτιότητα της ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μπορούν να δημιουργήσουν τέτοιο θέμα στις ελληνικές αρχές...

Μάθαμε και άλλα πολλά, αλλά τα αφήνουμε για τις επόμενες ημέρες. Το σημαντικό είναι να κινηθεί η αρμόδια ελληνική υπηρεσία και να ελέγξει τους υποτιθέμενους ελεγκτές, ώστε να μην υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις... Ευτυχώς βρέχει ακόμα και υπάρχει λίγος χρόνος...

Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση