GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ...

Νικος Βραχιολιδης   ΣΦΑΓΉ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 1944 ο εικοσιεξάχρονος τότε Φριτς Λάουτενμπαχ, λοχαγός των ...

ΣΦΑΓΉ ΤΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ
Σαν σήμερα, στις 10 Ιουνίου του 1944 ο εικοσιεξάχρονος τότε Φριτς Λάουτενμπαχ, λοχαγός των SS του 2ου λόχου του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος της αστυνομίας SS, έλαβε διαταγή να μετακινήσει τον λόχο του από την Λειβαδιά προς τα χωριά Δίστομο, Στείρι και Κυριάκι με σκοπό τον εντοπισμό ανταρτών στην δυτική πλευρά του Ελικώνα.
 Σαν δόλωμα οι Γερμανοί είχαν δύο επιταγμένα Ελληνικά φορτηγά γεμάτα με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, που προπορεύονταν της κύριας φάλαγγας. Ταυτόχρονα ο 10ος και 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα κατευθυνόταν προς το Δίστομο για να συναντήσουν τον 2ο λόχο. Οι τρεις λόχοι συναντήθηκαν χωρίς να έχουν εντοπίσει αντάρτες εκτός από 18 παιδιά που κρύβονταν σε γύρω στάνες.
Έξι από τα παιδιά που προσπάθησαν να δραπετεύσουν εκτελέστηκαν. Οι Γερμανοί μπήκαν στο Δίστομο και εκφοβίζοντας τους χωρικούς έμαθαν ότι υπήρχαν αντάρτες στο Στείρι. Ο 2ος λόχος κατευθύνθηκε προς τα εκεί και στην θέση Λιθαράκι, περιοχή του Στειρίου, έπεσε σε ενέδρα των ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη του Στειρίου ήταν σκληρή και κράτησε περίπου μέχρι τις δύο το μεσημέρι αναγκάζοντας τους Γερμανούς σε οπισθοχώρηση.
Συνδιάστε μια εκδρομή στην περιοχή, για να επισκεφθείτε το μνημείο των πεσόντων ηρώων αλλά και άλλα ωραία μέρη που έχει η περιοχή. Λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω είναι και το Στείρι, με την μόνη του όσιου Λουκά, όπου βρίσκεται το σκήνωμα του. Έξω από το μοναστήρι υπάρχουν πολλά πλατάνια που στον ίσκιο τους μπορείς να απολαύσεις την θέα, πίνοντας καφέ.
Κοντά στο Δίστομο είναι και η Αραχωβα σε αποστολή 15 χλμ περίπου.
Αυτή την μέρα ο Δήμος κάνει εκδηλώσεις, έχει και μπουφέ έξω από το Δημαρχείο, όπου έχει και δωρεάν WiFi! 🇬🇷

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση