GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Bloomberg: Η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων

H Ελλάδα δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μάρκους Άσγουορθ, με...

H Ελλάδα δεν έχει αποδείξει ακόμη ότι έχει πρόσβαση στις αγορές ομολόγων, γράφει ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μάρκους Άσγουορθ, με αφορμή την απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό χρέος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να είναι σε έκσταση και ο ράφτης του πρωθυπουργού ακόμα πιο ευτυχής. Η Ελλάδα διασφάλισε μία πολύ πιο γενναιόδωρη της αναμενόμενης συμφωνία που θα της επιτρέψει να αφήσει πίσω της το μνημόνιο και στον Αλέξη Τσίπρα να φορέσει τη γραβάτα που είχε υποσχεθεί», σημειώνει ο Άσγουορθ.

«Παραμένει, όμως, ένα αγκάθι: Αν η χώρα θα μπορεί να αντλεί αυτόνομα χρήματα από την αγορά ομολόγων. Μέχρι η Ελλάδα να μπορέσει να πουλήσει ένα ομόλογο πολλών δισ. ευρώ σε διεθνείς επενδυτές, δεν μπορεί να λεχθεί ότι βρίσκεται πράγματι σε βιώσιμη τροχιά», προσθέτει ο αρθρογράφος. Και συνεχίζει: «Μία έκδοση μπορεί να υπάρξει και τον Ιούλιο, αλλά οι αποδόσεις πρέπει να μειωθούν περαιτέρω και οι επενδυτές πρέπει να αυξήσουν το μέγεθος των αγορών τους. Τίποτε από αυτά δεν είναι βέβαιο».

Για την ώρα, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ έχουν επιλέξει να παρατείνουν (την αποπληρωμή του χρέους) και να υποκρίνονται. Η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον 8 δισ. ευρώ για το ταμειακό της «μαξιλάρι» που θα φθάσει τα 24 δισ. ευρώ. Η Γερμανία, επίσης, παραχώρησε μία 10ετή επέκταση των ωριμάνσεων ελληνικών δανείων.

Τίποτε από αυτά δεν αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει πρόσβαση στην αγορά ομολόγων με τον ίδιο τρόπο, όπως άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, η Ελλάδα σχεδιάζει να εκδώσει 3ετή και 10ετή ομόλογα ύψους 4 δισ. ευρώ, αλλά η έκδοση αναβλήθηκε λόγω της αναταραχής στην Ιταλία που αύξησε τις αποδόσεις των ομολόγων. «Με τις αποδόσεις να είναι τόσο υψηλές, είναι δύσκολο να δει κανείς πώς η χώρα μπορεί να εκδώσει ομόλογα. Οι επενδυτές, επίσης, θέλουν να δουν μεγαλύτερη σταθερότητα πριν δεσμεύσουν κεφάλαια». Η τελευταία έκδοση της Ελλάδας 7ετών ομολόγων, ύψους 3 δισ. ευρώ, τον Φεβρουάριο ήταν προβληματική για τους επενδυτές, καθώς οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν κατά μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από το 4% την ημέρα της έκδοσης, σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση