GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ESM: Καθοριστική για την Ελλάδα η συνέχιση της πορείας των μεταρρυθμίσεων

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου  "Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της", αλλά &q...

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου 

"Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της", αλλά "η συνέχιση αυτής της πορείας είναι αποφασιστική για να αποκτήσει μόνιμη και σταθερή πρόσβαση στις αγορές". Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της ετήσια έκθεσης πεπραγμένων του ESM που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λουξεμβούργο.

Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι "παρά την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον" και την καλεί "να αντιμετωπίσει τις εναπομένουσες προκλήσεις προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα για να διασφαλίσει ότι θα μπορέσει να αξιοποιήσει τα σημαντικά επιτεύγματα".

Η έκθεση σημειώνει ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις χρηματοπιστωτικές αγορές το 2017, υποστηριζόμενη από την οικονομική ανάπτυξη και την επιτυχή υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της δεύτερης και της τρίτης αξιολόγησης, αλλά παρά την ενισχυμένη εμπιστοσύνη της αγοράς, η ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ένα δυσχερές οικονομικό και οικονομικό περιβάλλον.

Η έκθεση αναφέρει ότι το 2017, η Ελλάδα σημείωσε ουσιαστική πρόοδο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση συνέχισε επίσης την εκκαθάριση των καθυστερούμενων οφειλών χρησιμοποιώντας κεφάλαια του ESM και τους ίδιους πόρους της, παρέχοντας έτσι άμεση στήριξη στην πραγματική οικονομία.

Το επίσημα καταγεγραμμένο απόθεμα καθυστερούμενων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρων, ανερχόταν σε 3,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2014.

Καταγράφεται ακόμα ότι για πρώτη φορά από το 2006, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα το 2017, υποστηριζόμενη από την ολοκλήρωση της δεύτερης ανασκόπησης τον Ιούνιο, η οποία συνέβαλε στην εξάλειψη της αβεβαιότητας και στη μείωση των συνθηκών της αγοράς.

Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 1,4% το 2017, καθώς οι αυξανόμενες επενδύσεις αντισταθμίζουν την πτώση των καθαρών εξαγωγών και της δημόσιας κατανάλωσης, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερή. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% το 2018 και κατά 2,3% το 2019 και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί στο 0,4% και 0,5% του ΑΕΠ από 0,9% του ΑΕΠ το 2017, καταγράφει η έκθεση.

Επιπλέον τονίζεται ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους με μεγάλο περιθώριο για τρίτο συνεχές έτος. Σύμφωνα με την Eurostat, το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 4,0% του ΑΕΠ το 2017. Αυτό σημαίνει πλεόνασμα 4,2% σε όρους προγράμματος, το οποίο υπερβαίνει το στόχο του 1,75% δυόμισι φορές. Οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις του 2015 και του 2016 υποστήριξαν την αύξηση των εσόδων, παρότι οι δημόσιες επενδύσεις χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες αύξησαν επίσης το πλεόνασμα.

Παρομοίως καταγράφονται τα επιπλέον μέτρα για την προσαρμογή των συντάξεων στους νέους κανόνες από το 2019 και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης από το 2020.

Σε ό,τι αφορά το χρέος αυτό παραμένει αυξημένο στο 178,6% του ΑΕΠ το 2017, αναφέρεται η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφώνησε το Eurogroup στα τέλη του 2016. Ο ESM εκτιμά ότι μέχρι το 2060 τα μέτρα αυτά θα μειώσουν τον λόγο χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ κατά περίπου 25 εκατοστιαίες μονάδες και τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης κατά σχεδόν έξι μονάδες.

"Σύμφωνα με την Ευρωομάδα, θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα δεύτερο σύνολο μέτρων χρέους μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος ESM, εάν χρειαστεί, για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων μέτρων, αναπροσαρμογή του EFSF με παράταση της σταθμισμένης μέσης διάρκειας και περαιτέρω αναβολή των πληρωμών τόκων και πληρωμών του ΕΤΧΣ μεταξύ μηδέν και 15 ετών, οι οποίες θα πρέπει να τηρούν το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσό του EFSF", καταγράφεται.

"Για να ληφθούν υπόψη οι ενδεχόμενες διαφορές μεταξύ των υποθέσεων ανάπτυξης και των πραγματικών εξελίξεων της ανάπτυξης κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, η αναπροσαρμογή του EFSF θα ανακατανεμηθεί σύμφωνα με ένα λειτουργικό μηχανισμό προσαρμογής της ανάπτυξης που θα συμφωνηθεί", σημειώνεται.

Το 2017, η κυβέρνηση εισήγαγε σημαντική νομοθεσία για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε 35,3% μέχρι τα τέλη του 2019 μέσω ενός εξωδικαστικού νόμου για την προπόνηση και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Τα αρχικά αποτελέσματα, ωστόσο, είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Η μείωση των NPL αποτελεί βασική συνεισφορά στις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων ελέγχου, οι οποίες καθορίζουν κατά πόσο οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών σε διαφορετικά σενάρια. Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη σταθεροποίηση της οικονομίας της. Η συνέχιση αυτής της πορείας είναι αποφασιστική για να αποκτήσει ο κυρίαρχος σταθερή πρόσβαση στην αγορά. Η έγκαιρη εφαρμογή των εκκρεμών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα είναι σημαντική για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομίας και την εδραίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς.

Τέλος γίνεται εκτενής αναφορά στο πολύ υψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων - NPLs - ύψους 43,1% των ακαθάριστων δανείων στο τέλος του 2017.

"Αν και οι τράπεζες πληρούσαν τους στόχους τους πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη πιο φιλόδοξων στόχων κατά τα επόμενα δύο χρόνια", αναφέρει η έκθεση. "Το 2017, η κυβέρνηση εισήγαγε σημαντική νομοθεσία για να βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε 35,3% μέχρι τα τέλη του 2019 μέσω ενός εξωδικαστικού νόμου για την προπόνηση και τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας πλειστηριασμών για την πώληση περιουσιακών στοιχείων", αναφέρει ο ESM, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι, "τα αρχικά αποτελέσματα, ωστόσο, είναι χαμηλότερα από τις προσδοκίες".

Ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλιγκ προλογίζοντας την έκθεση τονίζει ότι "ο ESM αποτελεί πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της νομισματικής ένωσης και του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας, λειτουργεί ως σύστημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση του ευρώ και τέσσερις από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι σαφείς επιτυχίες".

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάριο Σεντένο αναφέρει: "Ο ESM αποτελεί, από μόνος του, μια ιστορία επιτυχίας και η αναβάθμισή του είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς ο ρόλος του ΔΝΤ για τη διαχείριση των μελλοντικών κρίσεων του ευρώ μπορεί να μειωθεί. Ως επιτυχημένο ευρωπαϊκό εγχείρημα, πιστεύω ότι η θέση του ESM είναι στη Συνθήκη ΕΕ, σύμφωνα με τα καταστατικά άλλων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μέχρις ότου αυτό καταστεί εφικτό, πρέπει να αναπτύξουμε τον ρόλο του ΕSM στο σημερινό θεσμικό πλαίσιο", τόνισε.

Πηγή ρεπορτάζ: Real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση