GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΝΔ για την απόφαση του Eurogroup: Ιστορική απόφαση επειδή σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Η Ν.Δ. κάνει έναν πρώτο απόλογισμό της απόφασης του Eurogroup για την όλοκλήρωση του προγράμματος και την ρύθμιση του ελληνικού χρ...

Η Ν.Δ. κάνει έναν πρώτο απόλογισμό της απόφασης του Eurogroup για την όλοκλήρωση του προγράμματος και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Στο ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Πειραιώς, ασκείται οξεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και «απαντά σε όλους τους ισχυρισμούς που επικαλέστηκε το Μαξίμου επιδιώκοντας, όπως συνηθίζει, να βαφτίσει το ψάρι κρέας».

Το ενημερωτικό σημείωμα της Ν.Δ. αναφέρει τα εξής:

Η απόφαση του Eurogroup είναι όντως ιστορική. Διότι σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πιο καταστροφικής ιστορίας που γνώρισε η Ελλάδα στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Της ιστορίας των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ που στοίχισαν στους Έλληνες 100 δισ. ευρώ, επειδή απλά είχαν αυταπάτες, όπως και οι ίδιοι πια έχουν το θράσος να ομολογούν.

Το ευτύχημα είναι ότι η ιστορία αυτή φτάνει σε μερικούς μήνες στο οριστικό τέλος της. Όταν επιτέλους οι κ. Τσίπρας και Καμμένος αποφασίσουν να κάνουν εθνικές εκλογές και να επιστρέψουν οριστικά στην αντιπολίτευση.

Το δυστύχημα ωστόσο είναι ότι οι Έλληνες θα πληρώνουν ακόμη για αρκετά χρόνια τους πειραματισμούς τους και την καταστροφή που αυτοί επέφεραν στην οικονομία. Και για να πεισθούν και οι τελευταίοι δύσπιστοι, η ΝΔ απαντά σε όλους τους ισχυρισμούς που επικαλέστηκε σήμερα το Μαξίμου επιδιώκοντας, όπως συνηθίζει, να βαφτίσει το ψάρι κρέας.

1. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση διότι εξασφάλισε όπως λέει «δέκα χρόνια περίοδο χάριτος για το δάνειο του EFSF, δηλαδή πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032», καθώς και για τη «δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF».

Όταν οι κυβερνήσεις Παπαδήμου-Σαμαρά το 2012 πέτυχαν αντίστοιχη 10ετή επιμήκυνση, ο κ. Τσίπρας μιλούσε για “ένα μακρύτερο σχοινί για να κρεμαστούμε». Και ζητούσε «διαγραφή χρέους».

Τώρα που η κυβέρνηση Τσίπρα με τρία χρόνια καθυστέρηση πήρε την ίδια επιμήκυνση που είχαν διασφαλίσει οι κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά, και μάλιστα χωρίς το κούρεμα χρέους 132 δις ευρώ που πέτυχαν εκείνες (PSI τον Μάρτιο και την επαναγορά ομολόγων τον Δεκέμβριο 2012) το εμφανίζει ως μεγάλη επιτυχία. Ποιον πείθει πλην του εαυτού της;

2. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την «εκταμίευση των 15 δισ. ευρώ, τα οποία αυξάνουν το χρηματικό απόθεμα του ελληνικού δημοσίου στα 24,1 δισ ευρώ».

Από τα 15 δισ. ευρώ της δόσης ούτε 1 ευρώ δεν πάει στην πραγματική οικονομία. Τα 9,5 δις ευρώ θα "παρκαριστούν" για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος (cash buffer). Kαι τα 5,5 δις ευρώ θα αποπληρώσουν δανειακές υποχρεώσεις. Ούτε ένα ευρώ από αυτά δεν θα διοχετευθεί στην αγορά που έχει στεγνώσει από την υπερφορολόγηση, τη στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και την αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ταυτόχρονα, πρόκειται για ομολογία αποτυχίας του 3ου μνημονίου να εξασφαλίσει στην Ελλάδα απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές. Προεξοφλείται έτσι ότι η χώρα μας δεν θα μπορεί να δανειστεί με λογικά επιτόκια από τις αγορές και δανείζεται προκαταβολικά από τους εταίρους μας.

Επίσης, η κυβέρνηση απέτυχε να εξασφαλίσει το σύνολο των πόρων (86 δις ευρώ) που είχαν δεσμευθεί από το 3ο Μνημόνιο, ενώ πήρε πολλαπλάσια από τα αρχικώς προβλεπόμενα μέτρα λιτότητας εκχωρώντας παράλληλα το σύνολο σχεδόν της δημόσιας περιουσίας στο αιώνιο υπερταμείο που τελεί υπό τον έλεγχο των δανειστών.

3. Πανηγυρίζει για την «επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευθούν σε 4 ετήσιες ή 8 εξαμηνιαίες δόσεις».

Ακόμη και στο non-paper της κυβέρνησης ομολογείται ότι η επιστροφή αυτών των κερδών αφορά περίπου τα μισά χρήματα από όσα δικαιούνταν οι Έλληνες φορολογούμενοι, ενώ ακόμη και αυτά θα δοθούν σε δόσεις, υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τα κέρδη των Κεντρικών Τραπεζών υπολογίζονταν σε περίπου 13 δις ευρώ. Η επιστροφή αυτών στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει τη διετία 2013-2014 επί Νέας Δημοκρατίας και σταμάτησε το 2015 λόγω της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. Αποτέλεσμα της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, εκτός των άλλων ήταν να χάσουμε οριστικά τα κέρδη των ετών 2015-2017. Ενώ δικαιούμασταν 9,3 δισ. ευρώ θα επιστραφούν τελικά στην Ελλάδα μόλις 4,8 δις ευρώ. Αντί πανηγυρισμών λοιπόν η κυβέρνηση θα όφειλε ακόμη και σήμερα να απολογείται.

4. Πανηγυρίζει ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε δεν συνιστούν «νέο Μνημόνιο».

Άλλο ένα ψέμα των κ. Τσίπρα και Καμμένου και μάλιστα διαρκείας 4 ετών. Και αυτό γιατί περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα χωρίς χρηματοδότηση. Δηλαδή ένα 4ο Μνημόνιο, χωρίς κανένα αντάλλαγμα από τους δανειστές μας. Κατάφεραν δηλαδή το ακατόρθωτο, Αντί “δάνειο χωρίς μνημόνιο” που απαιτούσαν, τελικά με την υπερήφανη διαπραγμάτευσή τους να υπογράψουν “μνημόνιο χωρίς δάνειο”.

Συγκεκριμένα -και δυστυχώς για τη χώρα- το «4ο Μνημόνιο» περιλαμβάνει: - Μέτρα 5,1 δισ. ευρώ που θα προκύψουν από μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ορίου, σε 6 μήνες από τώρα. Ανεβαίνει έτσι ο συνολικός λογαριασμός της λιτότητας που έφερε η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου στα 14,5 δις ευρώ. - Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060! - Τριμηνιαία εποπτεία της Τρόικας μέχρι το 2022. Πολύ πιο ενισχυμένη μάλιστα από άλλες χώρες που βγήκαν από μνημόνια, όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.

5. Πανηγυρίζει ότι η ρύθμιση για το χρέος συνιστά μεγάλη επιτυχία καθώς «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα δεν θα υπερβαίνουν το 15% μέχρι το 2042 και το 20% από εκεί και πέρα».

Είναι το ελάχιστο που θα μπορούσαν να κάνουν για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών. Η χθεσινή ρύθμιση είναι η μόνη που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ήρθε αργά, δεν είναι αυτόματη και -κυρίως- δεν δίνει οριστική λύση στο ζήτημα του χρέους.

Για παράδειγμα, δεν υπάρχει ρητή αναφορά για τον επιθυμητό λόγο χρέους προς ΑΕΠ. Αντίθετα, στη συμφωνία του 2012 υπήρχε σαφής αναφορά ότι το χρέος θα πρέπει να ανέρχεται περί το 110% του ΑΕΠ το 2022. Μάλιστα το ΔΝΤ στην Έκθεση Βιωσιμότητας του Χρέους (DSA) τον Ιούνιο του 2014 προέβλεπε ότι το αυτό θα ανέλθει στο 117,2% του ΑΕΠ το 2022. Φέτος, το ΔΝΤ (Fiscal Monitor, Απρίλιος 2014) εκτιμά ότι το χρέος θα προσεγγίσει στο 168,7% του ΑΕΠ το 2022. Δηλαδή, πάνω από 50 μονάδες του ΑΕΠ υψηλότερο εξαιτίας της καταστροφικής διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου.

Συμπέρασμα

Το ονομαστικό δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί οριστικά είναι η Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή και μία νέα κυβέρνηση που να εμπνέει εμπιστοσύνη, να αλλάξει το μείγμα πολιτικής και να υλοποιήσει τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Και αυτή η κυβέρνηση είναι της Νέας Δημοκρατίας που θα αναλάβει σύντομα το τιμόνι της χώρας.

Υ.Γ. Debt Alert: Χάθηκε το «γαλλικό κλειδί» που θα ξεκλείδωνε την «αριστερή ντουλάπα» για το χρέος... Δύο χρόνια μας μιλούσαν για αυτό και σήμερα δεν θα ακούσετε λέξη από την κατά τα άλλα λαλίστατη κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση