GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«ΟΥΤΕ ΕΝΑ F-35 ΣΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ»…

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πέρασε δύσκολες ώρες στο Κογκρέσο...  Από τον Νάσο Τσαγκανέλη   Αν δεν ακυρώσει το συμβόλαιο των ...

Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο πέρασε δύσκολες ώρες στο Κογκρέσο... 

Από τον Νάσο Τσαγκανέλη 

Αν δεν ακυρώσει το συμβόλαιο
των S-400 από τη Ρωσία
Αυστηρές προειδοποιήσεις αν
δεν είναι θεατρικές
από το Κογκρέσο προς Τραμπ και Πομπέο

Όχι, πότε έτσι και πότε αλλιώς…
Πέστε μας, με καθαρές κουβέντες…

Θα στηρίξετε τους Κούρδους της Συρίας ή θα τους πετάξετε κάτω από το λεωφορείο;
Ξεκαθαρίστε. Θα δώσετε F-35 αν δεν προηγηθεί η ακύρωση από την Τουρκία της αγοράς των S-400;

Αυστηρές ερωτήσεις. Από τον γερουσιαστή Βαν Χόλεν προς τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων της Γερουσίας.

Οι απαντήσεις του υπουργού δεν άρεσαν.
Μίλησε, γενικόλογα και για τη θέση των ΗΠΑ για τους S-400 και για τους Κούρδους.

Ο δημόσιος αυτός διάλογος Κογκρέσου και υπουργείου Εξωτερικών γιατί έγινε;
Ήταν μία ακόμη παράσταση –αμερικανικού τύπου- που θέλει να καθησυχάσει ανησυχούντες Έλληνες και Κούρδους…

Ή το Κογκρέσο δεν εμπιστεύεται τον αλλοπρόσαλλο Ντόναλντ Τραμπ;

Πράγματι, το Κογκρέσο έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν, έξω από τα δόντια.
Του είπε στα ίσα να ξανασκεφτεί την απόφασή του για τους S-400.

Αντίθετα, με το υπουργείο Εξωτερικών που μασάει τα λόγια του.
Ακολουθεί, διπλωματική γλώσσα προξενείου(!!!)

Ο γερουσιαστής –τύπου ανακριτή- κεραυνοβόλησε τον έκπληκτο Μάικ Πομπέο:
«Το Κογκρέσο προειδοποίησε ξεκάθαρα την Άγκυρα. Άρα σας ζητάω να μπείτε και εσείς (το υπουργείο Εξωτερικών) στην ίδια σελίδα.
Αν το Κογκρέσο…
Εμμείνει, στις θέσεις του.
Θα πειθαρχήσει τον Τραμπ και θα σταθεροποιήσει το Αιγαίο από τις εξαλλοσύνες ενός πιο μεθυσμένου από τη νέα νίκη του Τούρκου προέδρου.

Ιδού και ο διάλογος που συνήθως είναι απόρρητος. Και σπάνια δημόσιος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του γερουσιαστή Βαν Χόλεν, κταά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Διάθεσης Κονδυλίων ο Μάικ Πομπέο συμφώνησε πως οι Κούρδοι της Συρίας αποτελούν «έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο».
Όταν ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις ενδεχόμενες πιέσεις που θα ασκήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν για να ρίξουν οι ΗΠΑ τους Κούρδους «κάτω από το λεωφορείο», ο κ. Πομπέο απάντησε χαριτολογώντας πως «δεν υπάρχει καμία πρόθεση από τη κυβέρνηση να πετάξει απολύτως κανέναν κάτω από κάποιο κίτρινο αντικείμενο».

‘Όσον αφορά στο θέμα της παράδοσης των αμερικανικών μαχητικών F-35 στη Τουρκία, ο γερουσιαστής κάλεσε τον υπουργό να διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα ολοκληρωθεί η παράδοση μέχρι η Άγκυρα να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί στην απόκτηση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400.
«Έχουμε υπάρξει πολύ ξεκάθαροι με τη Τουρκία όσον αφορά τους κινδύνους που σχετίζονται με την απόκτηση των S-400», ήταν η απάντηση του Μάικ Πομπέο, με τον γερουσιαστή να παρεμβαίνει με μια μακροσκελή τοποθέτηση και να ζητά να σταλεί το συντομότερο δυνατόν ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η αμερικανική πλευρά.
«Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη «κίνδυνοι». Νομίζω ότι θα καταλάβουν μόνο ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Εμείς (το Κογκρέσο) τους στείλαμε ένα και νομίζω ότι είναι σημαντικό να είναι και η αμερικανική κυβέρνηση στην ίδια σελίδα. Άρα σας ζητώ να κάνετε μια καθαρή τοποθέτηση, αν όχι τώρα, που πιστεύω ότι θα βοηθούσε πολύ, το συντομότερο δυνατόν», επέμεινε ο γερουσιαστής Βαν Χόλεν.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο γερουσιαστής κάλεσε τη Τουρκία να επιλέξει τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα υποστήριξε πως πρέπει να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προκειμένου να μην χαθεί το νομοθετικό μομέντουμ που έχει οικοδομηθεί στο Κογκρέσο για το συγκεκριμένο θέμα.
«Όπως γνωρίζετε, υπήρξε μια τελετή στο Τέξας την ίδια ημέρα που αυτή η επιτροπή ανέλαβε δράση. Και νομίζω ότι όσο περισσότερο η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει σε αυτή τη κατεύθυνση χωρίς μια πολύ σθεναρή δήλωση από τις ΗΠΑ, τόσο περισσότερο θα χάνεται το μομέντουμ.
Πρέπει να το τερματίσουμε και να τους καταστήσουμε σαφές ότι θα πρέπει να επιλέξουν τον σύμμαχο τους στο ΝΑΤΟ. Δεν πρέπει να προβαίνουν σε ενέργειας που θα έθεταν σε κίνδυνο τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ».
Όσον αφορά τη συνολική πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Πομπέο αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν και τα ζητήματα που παραμένουν ακόμα ανοιχτά.
Σημείωσε, ωστόσο, πως έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος το τελευταίο διάστημα και υπάρχει μια βασική συνεννόηση για το πως οι τουρκικές και οι αμερικανικές δυνάμεις μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στο Μανμπίτζ της Συρίας.
«Η σχέση με τους Τούρκους έχει υπάρξει δύσκολη κατά τη διάρκεια της θητείας μου σε αυτή τη κυβέρνηση… Η απόφαση μας να συνεργαστούμε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ήταν κάτι που δεν τους ευχαρίστησε.
Έχουμε σημειώσει πρόοδο τώρα, πριν από τρεις εβδομάδες, μέσα και γύρω από το Μανμπίτζ (της Συρίας). Καταφέρουμε να συνεννοηθούμε για το πως οι δυνάμεις θα συνεργαστούν για να λύσουν ένα πολύ περίπλοκο πρόβλημα ανάμεσα στους Κούρδους και τους Άραβες. Και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσουμε να χτίσουμε πάνω σε αυτή τη συμφωνία».
http://www.nasostsaganelis.gr/2018/06/%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B5-%CE%B5%CE%BD%CE%B1-f-35-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%BD%CF%84%CE%BF%CE%B3%CE%B1%CE%BD/

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση