GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πιο αυστηρή οικονομική πολιτική δρομολογεί η Τουρκία - Για νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της προειδοποίησε ο οίκος Moody's

Η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά τις προειδοπ...

Η τουρκική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα, μετά τις προειδοποιήσεις οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης για νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας και τραπεζών της.

Ο Moody's, που είχε υποβαθμίσει το αξιόχρεο της τουρκικής οικονομίας σε Ba2 τον Μάρτιο, έθεσε χθες υπό παρακολούθηση για πιθανή νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της.

Με ανακοίνωσή του, ο οίκος αξιολόγησης υπογραμμίζει τη «συνεχώς αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση της μακροοικονομικής πολιτικής», σε ένα περιβάλλον «…ήδη ευάλωτο, το οποίο, εάν συνεχιστεί, θα αυξήσει τον κίνδυνο μεγάλων πιέσεων στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών της Τουρκίας».

Ο Moody's θεωρεί ότι «η πρόσφατη υποχώρηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έναντι της Τουρκίας θα συνεχιστεί», αν δεν διορθωθεί με «αξιόπιστες πολιτικές δράσεις» μετά τις πρόωρες εκλογές της 24ης Ιουνίου. Υπενθυμίζει επιπλέον ότι η τουρκική λίρα έχασε σχεδόν το 20% της αξίας της φέτος και «ότι οι Αρχές σημείωσαν περιορισμένη πρόοδο στη διαχείριση των διαρθρωτικών οικονομικών προβλημάτων…».

Από την πλευρά του, ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Fitch Ratings, έθεσε χθες σε καθεστώς παρακολούθησης με προοπτική την υποβάθμιση του αξιόχρεου 25 τουρκικών τραπεζών, μετά την υποτίμηση της λίρας.

«Απαντάμε στις ανησυχίες της αγοράς με αξιόπιστες πολιτικές ενέργειες», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, υπεύθυνος για τον τομέα της οικονομίας, Μεχμέτ Σιμσέκ.

Οι πολιτικές αυτές περιλαμβάνουν μια «συνεκτική και απλοποιημένη» νομισματική πολιτική, την αυστηροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής και την επιτάχυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, σημείωσε.

Ο υπουργός Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί κατηγόρησε τους οίκους Fitch και Moody's ότι στηρίζουν τα «κερδοσκοπικά παιχνίδια, που στοχεύουν στη χειραγώγηση, σε βάρος της Τουρκίας», προχωρώντας σε «παρά πολύ βεβιασμένες αντιδράσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υφίσταται «καμία ανησυχία, κανένα πρόβλημα» σχετικά με την κατάσταση των τουρκικών τραπεζών.

Πηγές πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση