GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Φίλης: Η Τουρκία πρέπει να αισθανθεί μια πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση

"Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν είναι σε αναζήτηση ενός εχθρού από το εξωτερικό σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για να αποπροσανατολί...

"Αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν είναι σε αναζήτηση ενός εχθρού από το εξωτερικό σε σχέση με τις επικείμενες εκλογές για να αποπροσανατολίσει την τουρκική κοινωνία, δεδομένου ότι η φθίνουσα πορεία της οικονομίας πλήττει το αφήγημα Ερντογάν ότι η χώρα είναι πανίσχυρη" δήλωσε ο Κωνσταντίνος Φίλης, διεθνολόγος και διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
"Ο ευκολότερος εχθρός και μάλιστα ο κατά τον Ερντογάν αδύναμος κρίκος στη σχέση του με τη Δύση, που έχει περάσει από χίλια κύματα, θα είναι η Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μετά τις εκλογές σαν θαύμα θα λυθούν όλα τα προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία. Μακάρι να ήταν έτσι. Είναι μια στρατηγική επιλογή της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει τις διεκδικήσεις και τις αξιώσεις έναντι της χώρας μας" τόνισε.
"Μου δίνεται η ευκαιρία να πω μια ανησυχία που έχω, αν η Τουρκία συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, εκτίθεται απέναντι στο διεθνή παράγοντα σε μεγάλο βαθμό και απέναντι στους δυτικούς μας εταίρους. Τι θα πράξει η ελληνική πλευρά σε περίπτωση που η Τουρκία κάνει κάποιες κινήσεις προς την Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετεκλογικά; Και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό. Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης πριν από 10 χρόνια ήταν διαφορετική από ότι είναι σήμερα. Και ο κίνδυνος είναι οι εταίροι να πουν, καλά τι θέλετε από τον Ερντογάν είναι επιθετικός παραπονιέστε, τώρα που θέλει διαπραγμάτευση γιατί την αρνείστε. Οπότε, η Ελλάδα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει σε όλα τα διεθνή φόρα ότι μια τέτοια ενδεχόμενη πρόσκληση θα είναι εκ του πονηρού" ανέφερε.
"Είναι ένα καλό τεστ για τις σχέσεις μας με την Ευρώπη και για το πως νοεί την υποστήριξη στη χώρα μας, αυτό που συνέβη χθες από την Τουρκία, αυτό που είπε ο Τσαβούσογλου ότι θα αποχωρήσει από το μέρος της συμφωνίας για τις επαναπροωθήσεις των μεταναστών. Είναι καλή ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση να πει στην Τουρκία ότι τυχόν αποχώρηση της από αυτό το σκέλος της συμφωνίας, θα θεωρηθεί ως εν δυνάμει αποχώρηση συνολικά από τη συμφωνία και να την απειλήσει ότι αν το πράξει, η ΕΕ δεν θα διαθέσει χρήματα. Η Τουρκία πρέπει να αισθανθεί μια πίεση, δεν γίνεται μόνο με την πολιτική του κατευνασμού να πηγαίνει η ΕΕ απέναντι της" υπογράμμισε.
Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση