GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΕΒ: Η παραγωγικότητα μειώνεται παρά την ανάκαμψη της οικονομίας

Η παραγωγικότητα εξακολουθεί να μειώνεται παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει ο ΣΕΒστο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελλην...

Η παραγωγικότητα εξακολουθεί να μειώνεται παρά την ανάκαμψη της οικονομίας, αναφέρει ο ΣΕΒστο εβδομαδιαίο δελτίο του για την ελληνική οικονομία.

Ο ΣΕΒ τονίζει ότι για να αντιμετωπισθεί η μείωση της παραγωγικότητας χρειάζονται επενδύσεις και αυτές προϋποθέτουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων.

Χωρίς ιδιωτικές κερδοφόρες επενδύσεις, προειδοποιεί ο ΣΕΒ, δεν θα υπάρξει αληθινή προοπτική προόδου.

Μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ αναφέρει:

Η εδραίωση συνθηκών ισχυρής ανάπτυξης απαιτεί τη διαρκή αύξηση της παραγωγικότητας (ΑΕΠ ανά απασχολούμενο). Όμως η ανάκαμψη της οικονομίας και η μείωση της ανεργίας δεν οδηγούν αυτόματα και σε αύξηση της παραγωγικότητας, όπως διαπιστώνουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Ακόμη και το 2017, όταν η οικονομία κατέγραψε θετικό ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ +1,4%, η παραγωγικότητα συνέχισε να μειώνεται κατά -0,8%, όπως συμβαίνει συνεχώς από το 2008 και μετά. Υπεύθυνη για αυτή την εξέλιξη είναι η εκτεταμένη αποεπένδυση. Μια οικονομία όμως με χαμηλή και μειούμενη παραγωγικότητα δεν μπορεί να είναι διεθνώς ανταγωνιστική. Μάλιστα, από το 2013 έως το 2017, όταν η ανεργία μειώθηκε κατά 7 π. μ. περίπου και οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν κατά +4,3%, η μεταβολή του ΑΕΠ ανά απασχολούμενο περιορίσθηκε σε -2,7%. Αυτό υποδεικνύει ότι ο παραγωγικός μηχανισμός της χώρας ανταποκρινόταν στην αύξηση της ζήτησης (κυρίως λόγω εξαγωγών αγαθών -μεταποίηση- και υπηρεσιών -τουρισμός), με τον υπάρχοντα κεφαλαιακό εξοπλισμό, αφού οι επενδύσεις κατά κανόνα μειωνόντουσαν. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Κύπρος, το 2017, με ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ +7,8%, +2,7%, +3,1% και +3,9%, η παραγωγικότητα μεταβλήθηκε αντιστοίχως κατά +5,8%, -0,6%, +0,5% και +0,3%. Επίσης, σε άλλες χώρες που το 2017 επιδείκνυαν υψηλούς ρυθμούς αύξησης των επενδύσεων, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία (+16,8% και +10,3% αντιστοίχως) η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά +2,0% και +2,2% αντιστοίχως. Σε κλαδικό επίπεδο,η παραγωγικότητα αναλύεται σε ΑΠΑ ανά ώρα εργασίας και σε ώρες εργασίας ανά απασχολούμενο.

Για να μειώσουμε την απόσταση από τις άλλες προηγμένες χώρες, που φτάνει στο 50% περίπου, με δεδομένη την μακροοικονομική προσαρμογή που δεν πρέπει να ανατραπεί, απαιτείται ένα πράγμα μόνο: κέρδη για να γίνονται επενδύσεις. Και μάλιστα επενδύσεις έντασης τεχνολογίας, που οδηγούν σε αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας ανά ώρα εργασίας. Εάν δεν αποφασίσουμε να δώσουμε έμφαση στις ιδιωτικές κερδοφόρες επενδύσεις, τότε ζούμε μόνο για να πληρώνουμε τα χρέη μας, υπερφορολογώντας την ιδιωτική οικονομία για να δημιουργούμε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς να προσφέρουμε αληθινή προοπτική προόδου για μια καλύτερη ζωή στα παιδιά μας. Όπως στη μυθολογία των προγόνων μας, ο Σίσυφος όσο δαιμόνιος και αν ήταν, τελικά δεν κατάφερε να αποφύγει την τιμωρία των θεών.

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις, τον Ιούνιο του 2018 το πλεόνασμα της κεντρικής κυβέρνησης αποδυναμώθηκε (€617 εκατ. έναντι €1.936 εκατ. τον Ιούνιο 2017), μερικώς για τεχνικούς και συγκυριακούς λόγους, αλλά και λόγω της απότομης αύξησης των καταπτώσεων εγγυήσεων χρέους φορέων της γενικής κυβέρνησης. Η θετική πορεία των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές ειφορές συνεχίζεται τον Μάιο του 2018, αφενώς λόγω της αύξησης της απασχόλησης και αφετέρου λόγω της αύξησης των κρατήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ παράλληλα ενισχύονται οι δαπάνες μισθοδοσίας και οι κοινωνικές δαπάνες πλην συντάξεων. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους συνεχίζουν να υποχωρούν (€2,39 δισ. τον Μάιο 2018 από €2,62 δισ. τον προηγούμενο μήνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση