GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συγκλονίζουν οι περιγραφές των Εθελοντών Σαμαρειτών για όσα βίωσαν στις φονικές πυρκαγιές

Το τρίτο φορτηγό με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης γέμισαν νωρίτερα στον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας, προκειμένου να ενισχυθούν οι π...

Το τρίτο φορτηγό με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης γέμισαν νωρίτερα στον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας, προκειμένου να ενισχυθούν οι πυρόπληκτοι. Στο κάλεσμα βοήθειας για τους πυροπλήκτους της Ανατολικής Αττικής ανταποκρίθηκαν πολλοί πατρινοί.

Επίσης, η αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα, Ανδριάνα Φιλοπούλου περιγράφει στο thebest.gr για όλα όσα αντίκρισε όταν βρέθηκε στο Μάτι μπροστά στους 26 απανθρακωμένους.

"Αυτό που αντικρίσαμε ήταν πολύ τραγικό, ασύλληπτο. Δεν μπορούσαμε να συνειδητοποιήσουμε εάν αυτό που βλέπαμε ήταν αληθινό. Η σκηνή ήταν τραγική. Να βλέπεις τόσα θύματα, οικογένειες, που ήταν αγκαλιασμένες, κατά ομάδες'', δήλωσε χαρακτηριστικά η Ανδριάνα Φιλοπούλου.

"Με επικεφαλής τον Βασίλη Ανδριόπουλο αντιληφθήκαμε, επειδή υπήρχαν σε συγκεκριμένους δρόμους που οδηγούσαν στην παραλία, όπως ήταν η Δημοκρατίας και η Ποσειδώνος, πολλά καμένα αυτοκίνητα με ανοιχτές τις πόρτες, ότι πολλοί άνθρωποι τα άφησαν και κάπου αλλού κατευθύνθηκαν. Οπότε αρχίσαμε τις έρευνες και εντοπίσαμε το οικόπεδο στο οποίο ήταν τα 26 θύματα", πρόσθεσε.

Οι ερυθροσταυρίτες από την Πάτρα έκαναν την πρώτη καταγραφή και εν συνεχεία σε άλλα σημεία έψαχναν για αγνοούμενους. Οι εικόνες που είδαν σκληρές και τραγικές.

"Όταν φτάσαμε εμείς τη νύχτα στο «Μάτι» ήταν απόκοσμα. Τα πάντα καμένα, ένα μαύρο τοπίο", λέει η κυρία Φιλοπούλου και κάνει τη σύγκριση με τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία τον Αύγουστο του 2007, όπου και ήταν παρούσα. "Η περίπτωση της Αττικής μου φάνηκε πιο βαριά γιατί όλη αυτή η τραγωδία συνέβη σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα", εκτίμησε η κα Φιλοπούλου.

"Πρέπει να έχεις ψυχραιμία, θάρρος και γνώση της κατάστασης. Προσπαθείς να επικεντρωθείς σε αυτό που έχεις να κάνεις και να το διαχειριστείς ψύχραιμα. Υπάρχουν και στιγμές που σπας, αλλά ξέρουμε τον τρόπο να το ξεπερνάμε. Έχουμε εκπαιδευτεί για να διαχειριζόμαστε τέτοιες καταστάσεις", ανέφερε η αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Όπως επισημαίνει η κα Ανδριοπούλου, μια ακόμα δύσκολη κατάσταση που είχαν να διαχειριστούν οι συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς ήταν όταν άρχισαν να φτάνουν στο οικόπεδο που βρίσκονταν οι 26. Ανάμεσά τους ήταν η μητέρα της 13χρονης που πήδηξε από τον βράχο και αναζητούσε τον άνδρα και τον γιο της. "Μόλις αντιλήφθηκαν ότι υπήρχαν τόσα άτομα σε μια συγκεκριμένη περιοχή συγγενείς έρχονταν να ρωτήσουν για την τύχη δικών τους ανθρώπων. Με φωτογραφίες από τα κινητά τους ρωτούσαν αν μπορούσαμε να τους πούμε για το αν ήταν κάποιοι δικοί τους στους 26. Εμείς δεν μπορούσαμε να δώσουμε τέτοια στοιχεία, το αντιλαμβάνεστε. Τα δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, αν και μπορεί να γνωρίζαμε αν ήταν ή όχι", λέει η κ. Φιλοπούλου προσθέτοντας: "Πρέπει να συμπαρασταθείς στους συγγενείς. Προσπαθούσαμε να τους ηρεμήσουμε να τους δώσουμε κουράγιο και υπομονή μέχρι να ταυτοποιηθούν οι δικοί τους άνθρωποι''.

Η ίδια πλέον βρίσκεται πάρα πολλές ώρες στο γραφείο του Ερυθρού Σταυρού στην Πάτρα. «Δεν έχω αποφορτιστεί γιατί με το που γύρισα είμαι στο γραφείο για τη διαδικασία της αποστολής της βοήθειας.

Επίσης, την Παρασκευή αναχώρησαν από τον Ερυθρό Σταυρό της Πάτρας πέντε ναυαγοσώστες με δύο σκάφη, οι οποίοι επέστρεψαν την Κυριακή.Οι ναυαγοσώστες έκαναν έρευνες και βρήκαν στη θάλασσα προσωπικά αντικείμενα. Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Τσουγκράνη, Ιωάννη Κρότση, Νικόλαο Γιατρά, Ευριπίδη Κουβεριανό και Κωνσταντίνα Γαλάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση