GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ! Ποιοι ετοιμάζονται για τη «ναυμαχία» του Πειραιά...

Από τον Νίκο Αναγνώστου.   Η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο, αλλά και η ψήφιση της απλής αναλογικής...

Από τον Νίκο Αναγνώστου.  

Η οριστικοποίηση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών το Μάιο, αλλά και η ψήφιση της απλής αναλογικής, «χτύπησε καμπανάκι» στο χώρο της αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να επιταχύνονται οι προετοιμασίες σε όλη την Ελλάδα, με δεδομένο ότι όλοι θέλουν να δεσμεύσουν τους φίλους τους για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη σημασία έχουν οι κινήσεις στους μεγάλους Δήμους, όπου η ψήφος είναι και πολιτική, ωστόσο -πέρα από Αθήνα και Θεσσαλονίκη- ιδιαίτερη αναμένεται η μάχη του Πειραιά, λόγω ιδιαιτεροτήτων σε όλα τα επίπεδα.

Εκεί η «ναυμαχία» σίγουρα θα είναι συναρπαστική και με μεγάλες εντάσεις και πιθανές διαιρέσεις σε όλα τα κόμματα, αφού από το 2014 έχει αλλάξει το σκηνικό δραματικά με τη «διάσπαση» της Νέας Δημοκρατίας και την ήττα Μιχαλολιάκου που έφερε στο αξίωμα του Δημάρχου τον ως τότε άγνωστο Γιάννη Μώραλη με τη στήριξη Μαρινάκη.

Τώρα, όπως όλα δείχνουν είναι πολύ πιθανή η επανάληψη της σκληρής διαμάχης, μόνο που η κατάσταση έχει γίνει πιο περίπλοκη γιατί οι συνθήκες έχουν μεταβληθεί και οι ισορροπίες έχουν αλλάξει με νέους παίκτες και ομάδες να μπαίνουν στο παιχνίδι –λόγω και της απλής αναλογικής.

Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο σταυρόλεξο αυτό, οι μεγαλύτερες δυσκολίες καταγράφονται στο άλλοτε πανίσχυρο στρατόπεδο Μώραλη, αλλά και στην «Πειραιώς», με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει πια δυνάμεις λόγω της αποχώρησης Δρίτσα από το Δημοτικό πεδίο.

· Η ομάδα Μώραλη -όπως δείχνουν και όλες οι μετρήσεις- δεν έχει πια την αρχική της ορμή και βασίζεται σε ένα παλιό και ασύντακτο ψηφοδέλτιο που σε επίπεδο προσώπων και πολιτικής δεν έχει παρουσιάσει τίποτα σε σχέση με αυτά που επαγγέλθηκε. Αν σε αυτό προστεθεί και η σχετική αποστασιοποίηση του Βαγγέλη Μαρινάκη που πλέον δεν ασχολείται, μετά την υποχρεωτική αποχώρησή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, τότε γίνεται κατανοητό ότι τα πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα για τον «άχρωμο» Γ. Μώραλη.

· Από την άλλη, στη Νέα Δημοκρατία τα σημαντικά στελέχη της πόλης επιμένουν σε δικό τους υποψήφιο και δεν διανοούνται ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα ταυτιστεί με την υποψηφιότητα Μώραλη, δίνοντας δικαιώματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση για «ανάρμοστες σχέσεις».

· Τούτων δοθέντων, πριν μια εβδομάδα είχαμε το πρώτο ανεπίσημο «τραπέζωμα» του Βασίλη Μιχαλολιάκου στα βασικά του στελέχη όπου όλοι επέμειναν σε μια ανεξάρτητη υποψηφιότητα για να «απαλλαγεί η πόλη από του άσχετους»… Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, υποστηριζόμενος από την παλιά του ομάδα αλλά και τον γαμπρό του βουλευτή Κώστα Κατσαφάδο ετοιμάζεται πλέον πυρετωδώς για να πάρει τη ρεβάνς.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα που «πνίγει» τη Νέα Δημοκρατία δημιουργώντας εκ των πραγμάτων νέο διχασμό, έχουν γίνει και κάποιες σκέψεις για ΝΕΟ ΠΡΟΣΩΠΟ, ώστε να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση Μιχαλολιάκου με Μώραλη-Μαρινάκη και εδώ προκρίνεται η υποψηφιότητα του Βασίλη Κορκίδη, Προέδρου του ΕΒΕΠ και υποψηφίου Ευρωβουλευτή της Ν.Δ.

Κύκλοι που είναι σε θέση να γνωρίζουν, σημείωναν ότι αυτή η πιθανότητα είναι απολύτως υπαρκτή -αν και προϋποθέτει την ταυτόχρονη απόσυρση Μώραλη και Μιχαλολιάκου- αφού και ο Β. Μαρινάκης δεν έχει πλέον ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν θα έλεγε όχι σε μια ενωτική υποψηφιότητα, αρκεί να αποχωρούσε και ο Μιχαλολιάκος.

Πέραν όμως αυτών και στους άλλους χώρους γίνονται οι πρώτες συζητήσεις και σκέψεις, αφού ο χρόνος τρέχει και από το φθινόπωρο πρέπει να γίνουν οι δέουσες κινήσεις.

· Ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει εξίσου σοβαρό πρόβλημα, αφού ο φυσικός του ηγέτης στο Δήμο Θοδωρής Δρίτσας έχει αποχωρήσει και πλέον έχει γίνει και… επίτιμος Δημότης Πειραιά από την παρούσα Δημοτική Αρχή που… τον αποστράτευσε έτσι!

Στο χώρο γίνονται πλέον σοβαρές σκέψεις, ακόμα και για μια κοινή υποψηφιότητα με την Κεντροαριστερά, στη βάση μια προγραμματικής συμφωνίας και με τον φόβο των ΠΑΣΟΚογεννών ψηφοφόρων που στα αυτοδιοικητικά συνήθως ψηφίζουν διαφορετικά και πολλές φορές «παλιούς συντρόφους».

· Από την Κεντροαριστερά, ένα πρόσωπο που συζητείται με χαρακτηριστικά πέραν του χώρου, είναι ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κατσικάρης, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Πειραιά, ο οποίος στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές είχε σημειώσει μεγάλη νίκη στην Ενότητά του, παρά την τελική ήττα Σγουρού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μια πιθανή υποψηφιότητά του Δημήτρη Κατσικάρη, έχει μεγάλες πιθανότητες να εμβολίσει όλους τους χώρους, από το σημερινό ΠΑΣΟΚ μέχρι απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κοινωνικά στελέχη της συντηρητικής πλευράς που δεν συμφωνούν με την ανακύκλωση παλαιών προσώπων και κινούνται μόνο αυτοδιοικητικά.

Το συμπέρασμα εν μέσω θέρους. είναι ότι στο μεγάλο λιμάνι έρχεται πολιτικός καύσωνας που θα διατηρηθεί μέχρι… το επόμενο καλοκαίρι, αφού όχι μόνο θα έχουμε δεύτερο γύρο στις δημοτικές εκλογές, αλλά σε αυτόν κανένας πλέον δεν ξέρει ποιος θα είναι παρών, ούτε ποιος θα εκλεγεί εντέλει Δήμαρχος με ποιες συμμαχίες και ποιες δυνατότητες άσκησης διοίκησης λόγων της πολυδιάσπαση που φέρνει η απλή αναλογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση