GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΡΙΑΘΛΟΝ! Ο Κων. Δάινας αποκαλύπτει τα μυστικά ενός ("άγνωστου" στην Ελλάδα αλλά αναπτυσσόμενου) συναρπαστικού αθλήματος...

Συνέντευξη στον Νίκο Αναγνώστου  Σήμερα φιλοξενούμε, με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, τον Κωνσταντίνο Δάινα έναν αθλητή αντοχής που...

Συνέντευξη στον Νίκο Αναγνώστου 

Σήμερα φιλοξενούμε, με μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, τον Κωνσταντίνο Δάινα έναν αθλητή αντοχής που ασχολείται σε αγωνιστικό επίπεδο με το τρίαθλο και παράλληλα είναι επαγγελματίας στον τομέα του marketing αλλά και του Fitness. Θα μοιρστεί μαζί μας μικρά καθημερινά μυστικά για το πώς να συνδυάζεις επαγγελματική ρουτίνα και ένα υγιές lifestyle.
Το άθλημα που ονομάζουμε τρίαθλο, είναι στην ουσία η διαδοχική συμμετοχή σε τρία αγωνίσματα: κολύμβηση, ποδηλασία, τρέξιμο. Ο αθλητής συμμετέχει διαδοχικά στα τρία αγωνίσματα και μάλιστα συνεχόμενα (χωρίς κενό, πέραν αυτού που χρειάζεται για να φορέσει ρούχα ή να προσαρμόσει τον εξοπλισμό του). Η σειρά των αγωνισμάτων μπορεί να αλλάζει, αλλά συνήθως το κολύμπι προηγείται και ακολουθούν, ποδήλατο και τρέξιμο ή τρέξιμο και ποδήλατο. Επίσης υπάρχει και ποικιλία στα αγωνίσματα ως προς την απόσταση ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει και παραλλαγές ως προς το έδαφος στο οποίο διεξάγεται το κάθε αγώνισμα.

Με τι ασχολείσαι;
Εργάζομαι στο χώρο του marketing τα τελευταία τέσσερα χρόνια και πιο συγκεκριμένα στη «βιομηχανία» αλκοολούχων ποτών όσο παράδοξο κι αν ακούγεται. Παράλληλα έχω τη χαρά σαν δεύτερη δουλειά μου να έχω το αγαπημένο μου χόμπι, το fitness, όπου εργάζομαι ως personal trainer και group fitness instructor. Σαν αθλητής ασχολούμαι αγωνιστικά τα τελευταία 2 χρόνια με το τρίαθλο, το οποίο προτιμώ να αναφέρω ως το πάθος μου κι όχι ως επάγγελμα.

Τι είναι το τρίαθλο;
Το τρίαθλο είναι ο συνδυασμός τριών αθλημάτων σε ένα με συνεχόμενη ροή και με ενδιάμεσες ζώνες αλλαγής. Τα τρία αθλήματα είναι το κολύμπι, το ποδήλατο και το τρέξιμο με αυτή τη σειρά. Οπότε ο αθλητής να κολυμπήσει στη συνέχεια να πάει στη ζώνη αλλαγής όπου παραλαμβάνει το ποδήλατο και τα αξεσουάρ του, στη συνέχεια μπαίνει ξανά στη ζώνη αλλαγής για να αφήσει το ποδήλατο και να παραλάβει τα αξεσουάρ τρεξίματος. Στη συνέχεια και μετά την ολοκλήρωση του τρεξίματος ολοκληρώνει τον αγώνα.

Δύο δουλειές και ένα αγωνιστικό άθλημα, αλήθεια πως προσεγγίζεις χρονικά την καθημερινότητα;
Γενικά δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά η ισχυρή θέληση είναο ο φωτεινός οδηγός. Το ημερήσιο πλάνο πρέπει να διέπεται από δύο βασικές αρχές την πειθαρχία και τη συνέπεια. Κάθε μέρα έχω πρωινό ξύπνημα στις 5.50. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία πρώτη προπόνηση συνήθως κολύμπι ή τρέξιμο διάρκειας μιας ώρας. Στη συνέχεια το μενού έχει μία ώρα personal training, και μετά γραφείο για το τυπικό 8ωρο (10.00-18.00). Το απόγευμα περιλαμβάνει μία με δύο ώρες personal training ή ομαδικά προγράμματα και η μέρα τελειώνει με τη δεύτερη προπόνηση μου γύρω στις 10 το βράδυ. Τα Σαββατοκύριακα, προσπαθώ να ξυπνάω νωρίς για να ολοκληρώνω τις προπονήσεις τριάθλου όσο νωρίτερα γίνεται και να αφιερώνω χρόνο στα αγαπημένα πρόσωπα και να χαλαρώνω.

Τι τρως για πρωινό;
Γενικά κάνω μικρά γεύματα αλλά πλούσια σε ενέργεια. Το πρώτο μου πρωινό περιλαμβάνει 1 κούπα τσάι, 1 φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι ρυκιού και 1 λίτρο νερό . Μετά την πρώτη μου προπόνηση έχω το δεύτερο πρωινό όπυ πίνω ένα ποτήρι γάλα, 1 μικρή κούπα μαύρο καφέκαι 1 μπολ βρώμη με μέλι, κανέλλα και μία κομμένη μπανάνα.

Πώς διάλεξες το τρίαθλο;
Ασχολούμουν για χρόνια με το τρέξιμο βουνού και υπεραποστάσεων. Οπότε θυμάμαι το καλοκαίρι του 2012 να δοκιμάζω πιο πολύ για διασκέδαση έναν αγώνα Aquathlon που περιλάμβανε κολύμπι 750 μέτρων και κατευθείαν 5χιλιόμετρα κολύμπι. Ήταν μία πολύ δυσάρεστη πρώτη επαφή με τα λεγόμενα multisports καθώς με το ζόρι κατάφερα να βγω από το νερό. Σταδιακά μετά από 4 χρόνια κι ενώ είχαν μεσολαβήσει οι σπουδές μου στο εξωτερικό άρχισα να σκέφτομαι ξανά το τρίαθλο μέσω της συναναστροφής που είχα με άτομα που ασχολούνταν με αυτό. Πριν 2 χρόνια προετοιμάστηκα και συμμετείχα ατομικά στον πρώτο μου αγώνα κι από τότε προπονούμαι με στόχο να είμαι ανάμεσα στους καλύτερους Έλληνες αθλητές τριάθλου. Ευτυχώς τα αποτελέσματα με δικαιώνουν αλλά κυρίως η αγάπη μου για αυτό.

Πώς καταφέρνεις να συγκεντρώνεσαι σε περιόδους εντατικής προετοιμασίας αλλά και κατά τη διάρκεια των αγώνων;
Γενικά παρόλο που το το τρίαθλο απαιτεί ισχυρή αντοχή και άριστη φυσική κατάσταση, είναι και ο παράγοντας «πνεύμα» που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Η συγκέντρωση υπάρχει από την αρχή μιας προπόνησης μέχρι το σημείο που αρχίζει η εξάντληση, στο σημείο αυτό η στρατηγική, ο ρυθμός, η ταχύτητα είναι παράγοντες που καθορίζονται από την ψυχολογία του αθλητή, εγώ προσωπικά κάθε φορά που φτάνω σε αυτό το σημείο σκέφτομαι πάντα τη γραμμή του τερματισμού στον επόεμνο , τους φίλους και τους δικούς μου ανθρώπους που περιμένουν εκεί, κι αυτό με γεμίζει ενέργεια.

Μίλησε μας λίγο για το χώρο του τριάθλου;  Είναι γνωστό στην Ελλάδα;
Το τρίαθλο υπάρχει για πολλές δεκαετίες και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αμερική και στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Από το 2000 εντάχθηκε και στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα είχαμε τη χαρά να δούμε δύο σπουδαίους Έλληνες αθλητές να αγωνίζονται, το Βασίλη Κρομίδα (2000, 2004) και τη Ντενίζ Δημάκη (2008). Σε παγκόσμιο επίπεδο ξεχωρίζει η σειρά αγώνων Ironman που διεξάγεται σε πολλές χώρες παγκοσμίως με κορυφαίο αγώνα αυτόν της Χαβάης. Σα χώρα θα φιλοξενήσουμε κι εμείς τον πρώτο αγώνα Ironman 70.3 στο Costa Navarino τον Απρίλιο του 2019. Την τελευταία πενταετία υπάρχει μία ανάπτυξη των αθλημάτων αντοχής με σημαντική αύξηση των λαϊκών αγώνων δρόμου και τη συμμετοχή πολλών αθλητών σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτό το trend έχει αρχίσει να επηρεάζει και το τρίαθλο όπου παρατηρείται αύξηση των συμμετοχών σε όλους τους αγώνες αλλά και βελτίωση του επιπέδου των αγώνων. Ήδη στην Ελλάδα μπορώ να αριθμήσω 3-4 σπουδαίες διοργανώσεις που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αγώνες του εξωτερικού.

Μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα η ανάπτυξη του τριάθλου;
Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για αγώνες και προπονήσεις τριάθλου και φυσικά να ευνοηθεί και ο αθλητικό τουρισμός. Είμαστε η χώρα που γέννησε το Μαραθώνιο κι έχουμε την κορυφαία διαδρομή παγκοσμίως, είμαστε επίσης η χώρα που αν υπάρχει βραβείο “Hospitality” θα το κερδίζαμε κάθε χρόνια, ειδικά στον τομέα του τουρισμού. Αν αυτά τα δύο συνδεθούν και δημιουργηθούν και οι σωστές υποδομές μπορεί να ευνοηθεί τόσο ο τουρισμός όσο και το τρίαθλο. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι δύο από τις κορυφαίες ελληνικές διοργανώσεις σε Σύρο και Σπέτσες καταφέρνουν να συγκετρώσουν πάνω από 3.000 άτομα στα νησιά αυτά για τις ημέρες των αγώνων.

Για κάποιον αρχάριο ποια θα ήταν η συμβουλή σου;
Για να ξεκινήσει κάποιος να κάνει τρίαθλο πρέπει να έχει υπομονή και προσήλωση. Είναι από τα αθλήματα που η χαρά και οι στιγμές «δόξας» διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα στον τερματισμό. Οπότε πρέπει να το αγαπήσεις, γιατί θα πέσεις πολλές φορές αλλά πρέπει να μάθεις να σηκώνεσαι κάθε φορά και να συνεχίζεις. Από θέμα προπονητικής, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουν γίνει οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να απευθυνθεί σε κάποιον εξειδικευμένο προπονητή. Εγώ προσωπικά επέλεξα το δύσκολο δρόμο όταν ξεκίνησα να προγραμματίζω μόνος μου τις προπονήσεις μου, και παρά την πρόοδο που είχα, πιστεύω ότι με τη βοήθεια προπονητή θα είχα δει πιο σύντομα την επιθυμητή βελτίωση.

Μπορεί κάποιος δηλαδή που γνωρίζει να κολυμπάει, να κάνει ποδήλατο και να τρέχει, να συμμετάσχει σε αγώνα τριάθλου;
Εννοείται πως σε ερασιτεχνικό επίπεδο και με στόχο απλά τον τερματισμό μπορεί να το κάνει. Αλλά ένας αγώνας είναι απρόβλεπτος, ειδικά στην κολύμβηση κάποιος που δεν έχει μάθει να κολυμπάει με άλλους αθλητές γύρω του μπορεί να σοκαριστεί και να χάσει την ψυχραιμία του οπότε αυτό να τον οδηγήσει να εγκαταλείψει.

Υπάρχει υποστήριξη από την Πολιτεία για τους αθλητές τριάθλου;
Δυστυχώς, είναι ένα άθλημα που στηρίζεται κατά κόρον στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οπότε οι αθλητές καλούνται να καλύπτουν τα έξοδα μόνοι τους ή από χορηγούς. Είναι επίσης δυσάρεστο το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια η παθογένεια της γραφειοκρατίας χτύπησε και το τρίαθλο με αποτέλεσμα την ύπαρξη δύο Ομοσπονδιών. Αυτό πρακτικά διχάζει την κοινότητα και δυστυχώς οι κορυφαίοι αθλητές μας δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε διεθνείς διοργανώσεις όπως Μεσογειακοί αγώνες και Ολυμπιακοί Αγώνες. Η ελπίδα όλων είναι να βρεθεί άμεσα η λύση για το καλό του αθλήματος. Υποδομές για προπονήσεις τριάθλου όπως ανέφερα δεν υπάρχουν, και μερικές φορές είναι η νοοτροπία μας σα λαός τέτοια που δε βοηθάει. Λωρίδα για ποδήλατα δεν υπάρχει και τα αυτοκίνητα συνήθως δεν μας υπολογίζουν όταν κινούμαστε σε αυτοκινητόδρομο. Ευτυχώς επειδή είμαστε κοινότητα αρκετά δεμένη, φροντίζουμε να προπονούμαστε ομαδικά σε συγκεκριμένα σημεία για να έχουμε περισσότερη ασφάλεια.

Ποιες είναι οι προσωπικές σου βλέψεις; Οι στόχοι σου;
Ο στόχος είναι να καθιερωθώ στους κορυφαίους αθλητές της Ελλάδας και να διεκδικήσω τις πρώτες θέσεις σε όσους εγχώριους αγώνες συμμετέχω. Ο μεγάλος στόχος είναι το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στις 30 Σεπτεμβρίου όπου θέλω να διεκδικήσω μία καλή θέση και βέβαια το Ironman στο Costa Navarino όπου όλοι οι κορυφαίοι Έλληνες τριαθλητές και μερικοί ελίτ ξένοι αθλητές θα μονομαχήσουν για τις πρώτες θέσεις. Από εκεί και πέρα με ενδιαφέρει πολύ και το μέλλον του αθλήματος γιατί είναι τεράστια ευκαιρία να το αγαπήσουν νέοι άνθρωποι και να τους στρώσουμε έναν πιο εύκολο δρόμο για να ασχοληθούν με το άθλημα.

Από πού αντελείς έμπνευση;
Οι δικοί μου άνθρωποι είναι η βάση μου οπότε με εμπνέουν καθημερινά να γίνομαι καλύτερος. Είναι πολύ σημαντικό όταν είσαι πρότυπο για την ίδια σου την οικογένεια και τους φίλους σου. Μου αρέσει να διαβάζω βιβλία και ιδιαίτερα βιογραφίες μεγάλων αθλητών ή σημαντικών ανθρώπων εκεί ανακαλύπτω υπέροχα πράγματα που αποτελούν φάρο έμπνευσης για μένα. Τέλος και σημαντικότερο είναι η κουλτούρα μου, διότι θεωρώ ότι κανένα ταλέντο δεν υπερισχύει της συνέπειας και της πειθαρχίας. Δουλεύω ασταμάτητα πάνω σε κάθε τομέα που με ενδιαφέρει να βελτιώνομαι και μαθαίνω κάθε μέρα καινούρια πράγματα για μένα που με κάνουν καλύτερο άνθρωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση