GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Brexit: Αισιοδοξία για συμφωνία τον Οκτώβριο με την ΕΕ εξέφρασε ο αρμόδιος Βρετανός υφυπουργός

Την αισιοδοξία του ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο θα υπάρξει συμφωνία, εξέφρασε ο Βρετανός υφυπουργός για το Brexit, Λ...

Την αισιοδοξία του ότι στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ τον Οκτώβριο θα υπάρξει συμφωνία, εξέφρασε ο Βρετανός υφυπουργός για το Brexit, Λόρδος Μάρτιν Κάλαναν.

«Δεν επιθυμούμε να δούμε ένα σενάριο μη-συμφωνίας για το Brexit. Θα είναι κακό και για το Ηνωμένο Βασίλειο και για την ΕΕ», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου ενός χωρίς συμφωνία Brexit, ο Κάλαναν δεν απέκλεισε να δούμε μετά τις 30 Μαρτίου 2019 «σκηνές χάους στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Ευρώπης».

Ο Λόρδος Κάλαναν έκανε λόγο για θετικές προοπτικές που διαγράφονται μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να βελτιώνεται, ενώ μίλησε για «άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ Λονδίνου και Αθήνας».

Όσον αφορά τη μετακίνηση από και προς τη Βρετανία φοιτητών, επιχειρηματιών και τουριστών, ο Βρετανός υφυπουργός είπε ότι προτείνουμε μέσω της Λευκής Βίβλου να γίνεται «χωρίς βίζα», ενώ για τα δίδακτρα των φοιτητών σημείωσε ότι δεν θα αλλάξει τίποτα και την επόμενη χρονιά.

Εξέφρασε «απογοήτευση» για την ως τώρα αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη βρετανική πρόταση για τη συνεργασία με την ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας, τονίζοντας ότι «εμείς δεν θέτουμε κανέναν όρο, δεν επιχειρούμε να τη συνδέσουμε με οποιαδήποτε οικονομικά θέματα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Βρετανού υφυπουργού για το Brexit στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα και αν βλέπετε καλές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Προφανώς είναι καλό που η Ελλάδα βγαίνει επιτέλους από το πρόγραμμα. Βεβαίως θέλουμε να δούμε τους Έλληνες να στέκονται στα πόδια τους και την [ελληνική] οικονομία να ανθίζει. Είχατε μερικά εξαιρετικά δύσκολα χρόνια και, βεβαίως, ελπίζουμε και αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει τώρα να βελτιώνεται. Είναι γνωστό ότι οι Έλληνες είναι άνθρωποι παραγωγικοί και δουλεύουν σκληρά και τους αξίζει η επιτυχία.

- Γυρνώντας στο BREXIT, πιστεύετε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για συμφωνία ή οδεύουμε προς ένα σενάριο μη-συμφωνίας;

Πιστεύουμε ότι ο χρόνος ως τον Οκτώβριο είναι αρκετός για να φτάσουμε σε μια συμφωνία. Σαφώς, είναι ο στόχος αυτός και είναι και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι εν μέρει και ο λόγος για τον οποίο δημοσιοποιήσαμε τη Λευκή Βίβλο. Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις μας αποτελούν μια εξαιρετική βάση για συμφωνία. Ελπίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανταποκριθεί θετικά. Δεν επιθυμούμε [να δούμε] ένα σενάριο μη-συμφωνίας, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα είναι κακό και για το Ηνωμένο Βασίλειο και θα είναι κακό και για την ΕΕ. Βεβαίως, προετοιμαζόμαστε και για την περίπτωση μη-συμφωνίας αλλά δεν είναι μια εξέλιξη που επιδιώκουμε ή επιθυμούμε.

- Σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο, με το BREXIT, το ΗΒ «ανακτά τους χρηματικούς του πόρους, τους νόμους και τα σύνορά του». Πώς συνδυάζεται αυτό με ένα άλλο βασικό μήνυμα από τη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι το ΗΒ αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όχι από την Ευρώπη;

Αυτό που εννοεί η πρωθυπουργός είναι ότι αποχωρούμε από την ΕΕ και το ΗΒ ξαναπαίρνει τον έλεγχο των χρημάτων μας, της οικονομικής μας συνεισφοράς, θα ψηφίζουμε πάλι στο κοινοβούλιό μας τους νόμους μας και θα τερματιστεί η ελεύθερη μετακίνηση. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να σταματήσουμε οποιαδήποτε άλλη συνεργασία με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Είμαστε ακόμα μέρος της Ευρώπης, συνεργαζόμαστε ακόμα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, είμαστε μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχουμε εξαιρετικές διμερείς σχέσεις με πολλές ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Θέλουμε να συνεχιστεί αυτό.

- Όμως η ΕΕ προειδοποιεί ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε σκηνές χάους σε λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία, τότε θα υπάρξει μια πολύ δύσκολη, χαοτική κατάσταση και γι’ αυτό θέλουμε να υπάρξει συμφωνία.

- Φοβάστε ότι ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

Δεν θέλουμε να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, δεν είναι η επιλογή μας, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε, γι’ αυτό παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας ώστε να αποφύγουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

- Κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και την Ελλάδα: οι φοιτητές, οι τουρίστες, οι επιχειρηματίες θα χρειάζονται βίζα για το ΗΒ;

Ελπίζουμε πως όχι. Στη Λευκή Βίβλο υπάρχει η πρόταση εταιρικής σχέσεις για τις μετακινήσεις, δηλ. πρόταση για μετακινήσεις χωρίς βίζα για επιχειρηματίες, τουρίστες, φοιτητές, κλπ. και θα επιδιώξουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις ιδέες μας αυτές από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε σαφείς ότι η ελεύθερη μετακίνηση, όπως ισχύει σήμερα, θα σταματήσει αλλά βεβαίως και θα συνεχίσουμε να θέλουμε να επισκεπτόμαστε ο ένας την χώρα του άλλου, θα συνεχίσουμε να θέλουμε να ερχόμαστε στα πανέμορφα ελληνικά νησιά και ελπίζουμε ότι κάποιοι Έλληνες θα συνεχίσουν να θέλουν να επισκέπτονται το Λονδίνο για ψώνια.

- Ειδικά για τους φοιτητές, τι θα ισχύσει μετά το ΒREXIT, ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ του [τι ισχύει] σήμερα και της μετά-BREXIT εποχής;

Για τους φοιτητές δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα κατά την περίοδο εφαρμογής [της συμφωνίας]. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι τα δίδακτρα [για τους προερχόμενους από κράτη-μέλη] θα παραμείνουν ως έχουν και το 2019 και το 2020. Έτσι, για τους φοιτητές που θα έρθουν [στη Βρετανία] τώρα δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαφορά.

- Σχετικά με τον τομέα των υπηρεσιών, το Σίτυ μιλάει για πλήγμα, σε οποιοδήποτε σενάριο και οι Ευρωπαίοι από την άλλη μεριά φοβούνται ότι το ΗΒ θα υιοθετήσει επιθετικές πολιτικές για να προσελκύσει επιχειρήσεις, και ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδας, ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Θέλουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για τις υπηρεσίες, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που αποτελούν ένα μεγάλο μέρος των εξαγωγών μας και, βεβαίως, επιθυμούμε στενή συνεργασία με την ΕΕ στον τομέα των υπηρεσιών. Δεν προτείνουμε να παραμείνουμε στην ενιαία αγορά, άρα αποδεχόμαστε ότι η πρόσβασή μας στην [ευρωπαϊκή] αγορά θα υπόκειται σε περιορισμούς, όμως θέλουμε στενή συνεργασία, θέλουμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την παροχή υπηρεσιών ώστε να συνεχίσουν σχεδόν απρόσκοπτες συναλλαγές. Σε ο,τι αφορά την ναυτιλία, δεν αναμένουμε να υπάρξουν πολλές επιπτώσεις λόγω του BREXIT. Η ναυτιλία είναι προφανώς από την φύση της διεθνής επιχειρηματικός τομέας που υπόκειται σε διεθνείς κανόνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αρκετές ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρίες έχουν έδρα τους το Λονδίνο και, όπως κάναμε και με όλους τους Έλληνες πολίτες, εγγυόμαστε τα δικαιώματά τους ώστε να παραμείνουν στο Λονδίνο και να δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Το Σίτυ, όπως ξέρετε, έχει μεγάλη εξειδίκευση στους κλάδους της ασφάλισης, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι παροχές αυτές θα συνεχιστούν.

- Η συμβολή του ΗΒ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια είναι πολύ σημαντική. Σε περίπτωση μη συμφωνίας, θα λέγατε ότι θα υπάρξει πρόβλημα σε θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας και οργανωμένου εγκλήματος;

Και πάλι θα σας έλεγα, ελπίζουμε πως όχι. Στο πλαίσιο των προτάσεών μας προσφέρουμε άνευ όρων εγγύηση για την ασφάλεια της ΕΕ. Λέμε και το πιστεύουμε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης είναι και δική μας ασφάλεια. Η στενή συνεργασία αστυνομικών και δικαστικών αρχών και υπηρεσιών πληροφοριών είναι προς το συμφέρον όλων μας και γι’ αυτό προτείνουμε εταιρική σχέση συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας. Είμαστε απογοητευμένοι με την έως τώρα αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρότασή μας, γιατί εμείς δεν θέτουμε κανέναν όρο, δεν επιχειρούμε να τη συνδέσουμε με οποιαδήποτε οικονομικά θέματα. Εμείς πιστεύουμε ότι η ασφάλεια των πολιτών μας πρέπει να αποτελεί την πρώτη μας προτεραιότητα, αλλά για να είμαστε σε θέση να την διασφαλίσουμε, θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε συστήματα κλπ. ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την συνεργασία των δικαστικών αρχών με χώρες όπως η Ελλάδα, η οποία είναι τόσο πετυχημένη. Προσφάτως, είχαμε την έκδοση από τη Βρετανία στην Ελλάδα ενός διακινητή ανθρώπων – εκδόθηκε και εκτίει την ποινή του εδώ. Πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα και γι’ αυτό θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία αυτή.

- Πιστεύετε ότι σε περίπτωση μη-συμφωνίας η διμερής συνεργασία με την Ελλάδα θα υποστεί συνέπειες;

Σε περίπτωση μη συμφωνίας, σαφώς θα υπάρξουν επιπτώσεις ανεξαρτήτως του τομέα συνεργασίας. Όμως θα υπάρξει συμφωνία. Και όπως σας είπα και νωρίτερα, έχουμε άριστες διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα και αυτές οι σχέσεις σε διμερές επίπεδο θα συνεχίσουν για πολύ καιρό μετά την αποχώρησή μας από την ΕΕ.

- Βλέπετε να υπάρχει η πιθανότητα να ανατραπεί η απόφαση για το Brexit, είτε με πρόωρες εκλογές, είτε με ένα δεύτερο δημοψήφισμα;

Όχι. Δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα. Κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα, ούτε οι Εργατικοί ούτε εμείς – και συνολικά έχουμε 80% των ψήφων – είναι υπέρ ενός νέου δημοψηφίσματος. Και δεν υπάρχει και η συνταγματική πρόβλεψη για νέο δημοψήφισμα. Για να διεξαχθεί δημοψήφισμα, πρέπει να υπάρξει η σχετική νομοθεσία κι αυτό μπορεί να πάρει έως και ένα χρόνο για να περάσει από το κοινοβούλιο. Το δημοψήφισμα έγινε, η απόφαση ελήφθη και εμείς προχωράμε με την υλοποίησή της. Δεν πρόκειται να υπάρξει νέο δημοψήφισμα και νομίζω ότι είναι μάλλον απίθανο να γίνουν πρόωρες εκλογές. Οπότε, χρειάζεται να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στις προτάσεις που έχουμε μπροστά μας και να βρούμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις και για μας και για την ΕΕ.

- Πώς βλέπετε τη νέα Ευρώπη που διαμορφώνεται; Βλέπετε τη Βρετανία ως έναν πόλο, και από την άλλη μεριά την ΕΕ και ακόμα ανατολικότερα τη Ρωσία; Πώς βλέπετε το μέλλον της Ευρώπης;

Νομίζω ότι η Ευρώπη έχει να αντιμετωπίσει μερικές σημαντικές προκλήσεις και βεβαίως, τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την αποχώρησή μας είναι κάτι που θα αποφασίσουν τα κράτη μέλη, δεν αφορά το ΗΒ. Προφανώς, θέλουμε να συνεχίσει η ΕΕ να είναι επιτυχημένη, να συνεχίσει να ευημερεί – αυτό άλλωστε είναι και προς το συμφέρον της Βρετανίας. Η Ρωσία είναι ο κοινός μας εχθρός. Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ελλάδα ήταν κακόβουλες και στηρίζουμε την σθεναρή στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Κι εμείς έχουμε υποστεί τις συνέπειες της ρωσικής επιθετικότητας, είχαμε ανθρώπους που δηλητηριάστηκαν στους δρόμους της Βρετανίας, στο Σάλσμπουρι – μια γυναίκα έχασε τη ζωή της από το νευροτοξικό παράγοντα που οι Ρώσοι – και δεν υπάρχει καμμία άλλη εξήγηση – χρησιμοποίησαν στους δρόμους της Βρετανίας. Πρόκειται για στρατιωτικού τύπου βιολογικά όπλα που επιτρέπουν να χρησιμοποιούνται στους δρόμους του ΗΒ. Η Ρωσία και ο Πούτιν όντως αποτελούν κακή επιρροή στον κόσμο.

- Και μια τελευταία ερώτηση: πώς θα περιγράφατε τον Πρόεδρο Μακρόν και τον Πρόεδρο Τραμπ;

Είναι και οι δύο εκλεγμένοι ηγέτες των χωρών τους και είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ μαζί τους – και υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνώ και άλλα με τα οποία διαφωνώ – είναι εκλεγμένοι ηγέτες των χωρών τους. Βεβαίως, διατυπώνουμε σαφώς τις διαφωνίες μας, όποτε προκύπτουν. Για παράδειγμα, εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την απόφαση του προέδρου Τραμπ για επιβολή δασμών στον χάλυβα, παρά ταύτα αυτό δεν επηρεάζει την ισχυρή σχέση ΗΒ-ΗΠΑ που είναι πολύ βαθύτερη και πάει πέρα από την προσωπικότητα του εκάστοτε προέδρου. Είχαμε διαφορετικούς προέδρους με διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις και οι σχέσεις υπήρξαν πάντοτε καλές με τις ΗΠΑ. Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον. Παρομοίως και με τη Γαλλία, είχαμε καλές σχέσεις με τον πρόεδρο Μιτεράν, με τον πρόεδρο Σιράκ και τώρα με τον πρόεδρο Μακρόν επίσης. Είναι εκλεγμένοι ηγέτες των χωρών τους και ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να συνεργαζόμαστε αφού είναι φίλες χώρες.

- Δεν βλέπετε τον κ. Μακρόν ως μια ξεχωριστή προσωπικότητα σε μια ξεχωριστή εποχή για την Ευρώπη;

Δεν θα το έλεγα. Είναι ο εκλεγμένος ηγέτης της Γαλλίας και συνεργαζόμαστε μαζί του. Έχει ιδέες για το μέλλον της Ευρώπης, θα δούμε πόσο πετυχημένες θα είναι, κατά πόσον θα υλοποιηθούν – άλλωστε αυτό είναι θέμα για τα κράτη μέλη. Κάποιες πλευρές των προτάσεών του είναι αμφιλεγόμενες, αλλά δεν είναι σωστό να σχολιάζει το ΗΒ από τη στιγμή που δεν θα είμαστε μέρος του οράματος που προτείνει. Αυτό αφορά τα κράτη-μέλη, αλλά βεβαίως και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση