GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ερντογάν προς ΗΠΑ: Έχουμε κι άλλες εναλλακτικές

Άρθρο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα Ne...

Άρθρο για τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι αν δεν εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη και ασεβή στάση απέναντι στην Τουρκία, θα ψάξει νέους συμμάχους και φίλους. Παράλληλα, συσχετίζει την εισβολή στην Κύπρο με την επιχείρηση στη Συρία, λέγοντας ότι παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και στις δύο στρατιωτικές επεμβάσεις, η Τουρκία τις διέπραξε για να σώσει τον εκεί τουρκικό πληθυσμό από τη σφαγή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο άρθρο με τίτλο «Πώς εκτιμά η Τουρκία την κρίση με τις ΗΠΑ», απηύθυνε έκκληση στην Ουάσιγκτον να σέβεται την κυριαρχία της Τουρκίας και από την άλλη προειδοποίησε ότι, σε μια περίοδο όπου προσπαθεί να επικρατήσει το κακό σε ολόκληρο τον κόσμο, οι μονομερείς ενέργειες των ΗΠΑ μπορεί να προκαλέσουν ζημίες στα συμφέροντα και την ασφάλεια της ίδιας χώρας.

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος έγραψε ότι η Άγκυρα έχει εναλλακτικές, τις οποίες γνωρίζουν οι ΗΠΑ.

Όπως τόνισε, τα τελευταία χρόνια η σχέση των δύο χωρών περνά διάφορες εξετάσεις λόγω διαφωνιών των ΗΠΑ αλλά και επειδή ο επικεφαλής της οργάνωσης FETÖ, που προσπάθησε να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία στις 15 Ιουλίου 2016, ζει στην Πενσυλβάνια και δεν τον εκδίδουν στην Τουρκία.

Μάλιστα άσκησε κριτική στην αμερικανική κυβέρνηση καθώς τόσο ο τουρκικός λαός όσο και το κράτος περίμενε από τις ΗΠΑ να καταδικάσουν την απόπειρα πραξικοπήματος αλλά αντ’ αυτού αρνούνται την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν και στέλνουν όπλα στην κουρδική οργάνωση YPG/PYD στη Συρία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά των αμάχων στην Τουρκία, τη Συρία και το Ιράκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρει μάλιστα ότι η Τουρκία έχει ορίσει μία ημερομηνία, μέσα στην οποία οι ΗΠΑ αν δεν κάνουν τα απαραίτητα βήματα που έχει ζητήσει η Άγκυρα, τότε η Τουρκία θα κάνει μόνη της αυτό που χρειάζεται, προφανώς αναφερόμενος στην επιχείρηση στο Μάμπιτς της Συρίας και την άμεση αποχώρηση από εκεί των αμερικανικών στρατευμάτων.

Τέλος, σημείωσε ότι η Τουρκία παρόλες τις αντιδράσεις των ΗΠΑ απέναντι στην «ειρηνευτική» επιχείρηση στην Κύπρο πραγματοποίησε την επιχείρηση το 1970 για να παρεμποδιστεί η σφαγή κατά των Τούρκων στη Νήσο. Τόνισε ότι το ίδιο έκανε η Τουρκία και στη Συρία με δύο επιχειρήσεις στα βόρεια της χώρας λόγω των απειλών που δημιουργήθηκαν κατά της εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση