GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΛΟ! ΓΙΑ ΦΥΛΑΚΗ η συμφωνία της ΕΡΤ με τη Σούπερ Λίγκα...

George J. Prokopakis Για τα σίδερα της φυλακής που είναι για τους λεβέντες Χθες αναφέρθηκα στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που συνοδ...

George J. Prokopakis
Για τα σίδερα της φυλακής που είναι για τους λεβέντες
Χθες αναφέρθηκα στις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες που συνοδεύουν τις αποφάσεις για την χρηματοδότηση της μισής σχεδόν (7 από 16 ομάδες) της Σουπερλίγκας, μέσω ΕΡΤ. Ας τα δούμε:
1. Η προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας, ακριβώς επειδή δεν ήθελε να εμπλακεί στο συγκεκριμένο, υπέβαλε παραίτηση. Παραίτηση! Σηκώνεται και φεύγει από την εταιρεία. Έπεσαν οι πάντες πάνω να γυρίσει σε "εξάμηνη άδεια άνευ αποδοχών". Τους έκανε τη χάρη, πλην όμως πρέπει να ληφθεί απόφαση γι' αυτό. Αυτός που παριστάνει τώρα τον Νομικό Σύμβουλο, ας βεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν χαρτιά με αλληλογραφία. Αμαρτία είναι, για τα συνηθισμένα, να βρεθεί με μπλεξίματα.
2. Είναι πολλαπλώς τεκμηριωμένο πως το απολύτως μεγαλύτερο διαφημιστικό έσοδο από την μετάδοση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, είναι €175 χιλιάδες. Προϋποθέτει να έχει πωληθεί και το τελευταίο δευτερόλεπτο, στο ακριβότερο τιμολόγιο της αγοράς. Επί κραταιάς ΕΡΤ, τότε που διαφημίζονταν αυτοκίνητα πολυτελείας και τέτοια, το ακριβότερο σχετικό προϊόν, το Champions League, προσπόρισε €930 χιλιάδες για 12 παιγνίδια. Δηλαδή, €77.5 χιλ ανά αγώνα - μέσος όρος, με τον τελικό και τους ημιτελικούς μέσα, με τον Ολυμπιακό στους ομίλους. Πρόσφατα, τα έσοδα από το Mundial ήταν €7.3 εκατ για 64 παιγνίδια. δηλαδή €114 χιλ ανά αγώνα. Τα €16 εκατ που συμφώνησε ο κ. Βασιλειάδης (ο Τσίπρας δηλαδή), εν αγνοία των διοικούντων την ΕΡΤ, γίνονται με το κόστος παραγωγής και τον φόρο, €19.5-€20.0 εκατ. Κατ' ελάχιστον λοιπόν, το μέσο κόστος εκπομπής ενός αγώνα είναι €185.7 χιλ!!! Δέκα χιλιάρικα πάνω από το απολύτως μέγιστό, σαν να παίζει Ολυμπιακός-Μάντσεστερ, ενώ είναι Ατρόμητος-Απόλλων Σμύρνης!
3. Από το 2 είναι σαφές πως η ζημία των εμπλεκομένων φορέων στην χρηματοδότηση (λέω για φορείς, γιατί δεν είναι σαφές ποιός θα πληρώσει τυπικά) θα είναι οπωσδήποτε €10 εκατ το χρόνο - η δική μου εκτίμηση ανεβάζει αυτή τη ζημία σε €15 εκατ. Το χειρότερο απ' όλα, για όλους που έρχονται ως καλοί Σαμαρείτες να σώσουν τους παράγοντες επτά ομάδων, αυτά είναι τεκμηριωμένα ήδη από πέρυσι. Η διοίκηση της ΕΡΤ ήθελε να αγοράσει πακέτο αγώνων από τη Nova για €4 εκατ και οι υπηρεσίες είχαν τεκμηριώσει πως η αξία του πακέτου είναι €600 χιλ. Έχει τεκμηριωθεί επίσης πως, δεν πρόκειται για "ενίσχυση στο πλαίσιο του ρόλου του δημόσιου φορέα" - λεφτά σε παράγοντες πάνε, οι άλλες μισές ομάδες (9/16) δεν παίρνουν λεφτά. Οπότε, όποιος διοικητικός ή και νομικός αρχίσει τις παρλαπίπες, να ξέρει πως είναι ήδη μπλεγμένος. Μόνο εάν πάρουν συμβόλαιο από τον Βασιλειάδη, με το κόστος όλο μέσα, συν ένα λελογισμένο κέρδος ας πούμε 8%-14%, μπορούν να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Δεν θα το έχει ο Βασιλειάδης όμως - ούτε ο Τσίπρας.
4. Φοβερή πλάκα με τα επιχειρηματικά κριτήρια. Πέρυσι, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος της Super League, ήταν κοστολογημένα στα €38 εκατ. Δεν έβγαινε η Nova και με το μπάχαλο στο πρωτάθλημα, οπότε σε επαναδιαπραγμάτευση το κόστος μειώθηκε στα €32 εκατ. Φέτος, με τους αγώνες να μην έχουν λήξει κανονικά, με τη βαθμολογία να βγαίνει στα χαρτιά, να γίνεται το έλα να δεις, γίνεται το θαύμα και από €32 εκατ, ανεβαίνει η αξία του σε €44 εκατ (28 η Nova για τις 9 ομάδες, 16 η ΕΡΤ για τις 7 ομάδες). Δεν είναι σίγουρο καν κατά πόσο θα είναι όλες οι ομάδες στο πρωτάθλημα, και το προϊόν παίρνει υπεραξία 40%. Γιατί να μην πάρει; Από το ανταποδοτικό θα πληρωθεί.
Η διαφορά είναι πως από τους 105 αγώνες της ΕΡΤ οι μόνοι που θα τραβήξουν κάποια λεφτά είναι τα εντός έδρας παιγνίδια του Παναθηναϊκού με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, και τον ΠΑΟΚ.
5. Η άλλη μεγάλη πλάκα είναι πως η ΕΡΤ δεν έχει την δυνατότητα, τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό να στηρίξει τρία ή τέσσερα παιγνίδια σε ένα ΣΚ, σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Εργολαβία, να βγαίνει και ο Καλφαγιάννης να ζητάει προσλήψεις. Αυτό το προτζεκτάκι, δηλαδή το κάτι τις από τις εργολαβίες, είναι πουρμπουάρ για μεσαία στελέχη.
6. Από πού θα πληρωθεί η επιχορήγηση; Σημερα η κλήρωση του πρωταθλήματος αναβλήθηκε γιατί οι ομάδες δεν είχαν ένα χαρτί, κάτι βρε αδελφέ, από την ΕΡΤ να βεβαιώνει πως έχουν outlet τηλεοπτικό. Σφιξίματα η Νομική Υπηρεσία - άντε να δώσεις χαρτί για να χάνεις €10-€15 εκατ το χρόνο. Σφιξίματα και η διοίκηση. Η ΕΡΤ αποδίδει €24-€27 εκατ υπερπλονάσματος το χρόνο. Δεν έχει πρόγραμμα αλλά στηρίζει την καθαρή έξοδο. Αντί λοιπόν τα χρήματα αυτά να πάνε στην αγορά προγράμματος που θα αναβαθμίσει τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, πάνε στο ποδοσφαιρικό παραγοντιλίκι. Θα έχει πλάκα το νομικό μπάχαλο - όλοι θα προσπαθούν να μειώσουν την "έκθεσή τους". back-to-back συμβόλαια με το δημόσιο να αποζημιώνει την ΕΡΤ για τις δαπάνες, με τα λεφτά της ΕΡΤ - του υπερπλεονάσματος. Σκέφτομαι τη ξεφτίλα του καημένου του Λεοντή. Αριστερός κι αυτός - το λέει κι ο ράφτης του.
7. Το πρόβλημα είναι πως ο φορέας δεσμεύεται για τρία χρόνια. Για να "γυρίσει" πια το ευαγές ίδρυμα, δεν θα μπορεί να γίνει η μείωση του ανταποδοτικού κατά 50%. Γνωστό πως δεν συμφωνώ με την εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση του ανταποδοτικού στο μισό όμως να πηγαίνουν τα λεφτά του κοσμάκη σε μια μαύρη ποδοσφαιρική τρύπα, δεν αντέχεται. Το πιθανότερο είναι πως οι περιορισμοί που βάζει η συμφωνία Βασιλειάδη, είναι η ταφόπλακα που έλειπε στην πολιτική της αντιπολίτευσης, Well done, fellas.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση