GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον ιερέα που είχε τελέσει την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη - ΦΩΤΟ

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου είπαν το «τελευταίο αντίο» στον παπά Σταύρο Καρπαθιωτάκη. Πρόκειται για τον ιερέα, που τον Νοέμβριο του ...

Οι κάτοικοι του Ηρακλείου είπαν το «τελευταίο αντίο» στον παπά Σταύρο Καρπαθιωτάκη.

Πρόκειται για τον ιερέα, που τον Νοέμβριο του 1957, είχε τελέσει την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο πατέρας Σταύρος Καρπαθιωτάκης άφησε την τελευταία του πνοή χθες σε ηλικία 86 χρόνων και κηδεύτηκε το μεσημέρι της Κυριακής, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στην Κνωσό.

Έφυγε κρυφά από το στρατό για να κηδέψει τον Καζαντζάκη

Για 15 χρόνια δεν γνώριζε κανείς ποιος ήταν ο ιερέας που τέλεσε την κηδεία του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο ίδιος ο παπά Σταύρος Καρπαθιωτάκης αποφασίζει το 1972 να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε δημοσιογράφο.

Διαβάστε τη μαρτυρία του:

«Τον Νοέμβριο του 1957 ήμουν στρατιώτης και παπάς, και υπηρετούσα τη θητεία μου στο Ηράκλειο. Μια ημέρα πριν από την κηδεία του Καζαντζάκη ο διοικητής κάλεσε όλους τους στρατιωτικούς και έδωσε διαταγή να μη βγει κανείς έξω από το στρατόπεδο στις 5 Νοεμβρίου.

Οι Αρχές και ο Στρατός φοβούνταν μεγάλες φασαρίες, γιατί είχε έρθει εκκλησιαστική διαταγή να μην ταφεί ο Καζαντζάκης. Οταν θα το ‘παιρναν χαμπάρι οι Κρητικοί, θα έκαναν μεγάλες φασαρίες. Εγώ, ως παπάς, ένιωσα πολύ άσχημα. Η συνείδησή μου με πείραζε πολύ.

Ημουν παπάς. Δεν άντεχα να πάρω στον λαιμό μου τέτοιο άδικο. Δεν μπορούσα να αρνηθώ τα ιερά μυστήρια σ’ έναν βαφτισμένο χριστιανό, που δεν έκανε ποτέ κάτι ανήθικο ή εγκληματικό.

Οσον αφορά τα βιβλία του, δεν είμαι εγώ άξιος να τον κρίνω. Το ‘σκασα κρυφά από τον Στρατό την ημέρα της κηδείας. Πήρα αθόρυβα τα ράσα μου και έτρεξα στον Μαρτινέγκο και τον έθαψα.

Όλοι νόμισαν ότι με έστειλε η Εκκλησία να τον κηδέψω. Είχαν δει και τον Μητροπολίτη Ευγένιο στον Άγιο Μηνά. Δεν ήξερε κανείς τι γινόταν στα παρασκήνια! Πέρασα από στρατιωτικό δικαστήριο και μπήκα φυλακή για έξι μήνες!».

ΠΗΓΗ: cretapost.gr, cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση