GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το δίδαγμα του Μαραθώνα!

Πάνος Σκοτινιώτης    Το δίδαγμα του Μαραθώνα Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα αποτελείται από 33 μέλη. Το «παρών» στη  συνεδρίαση του Δ....

 Το δίδαγμα του Μαραθώνα
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα αποτελείται από 33 μέλη. Το «παρών» στη  συνεδρίαση του Δ.Σ. έδωσαν 26 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 26 δημοτικοί σύμβουλοι ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα, με το οποίο ζητείται η παραίτηση του δημάρχου Ηλία Ψινάκη. Ο δήμαρχος όμως αρνείται να παραιτηθεί. Ο «Καλλικράτης», όπως και ο Κώδικας Δήμων, δεν προβλέπουν διαδικασία αποπομπής δημάρχου σε περίπτωση που χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Πρόταση δυσπιστίας ή πρόταση μομφής δεν προβλέπεται. Συνεπώς, ως μόνη λύση μένει η παραίτησή του, η οποία όμως εξαρτάται απ' τη δική του βούληση.
Τι γίνεται, λοιπόν, αν ο δήμαρχος αρνείται να παραιτηθεί, όπως εν προκειμένω; Πολύ απλά, χάος! Και φυσικά αυτοί που «πληρώνουν τη νύφη» είναι οι δημότες.
Οι περιπτώσεις όπου ο δήμαρχος θα χάσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου θα πολλαπλασιαστούν με τον «Κλεισθένη», αφού, κατά κανόνα, η πλειοψηφία θα στηρίζεται σε συμμαχίες που θα διαμορφώνονται μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των δημοτικών εκλογών, και συνεπώς η πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα είναι πιο εύθραυστη. Με τον «Κλεισθένη» καθιερώθηκε η απλή αναλογική για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς όμως να αλλάζει το οτιδήποτε στην εκλογή του δημάρχου (50%+1), χωρίς κανένα πλαφόν για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο (π.χ. 3%) και χωρίς καμία πρόβλεψη για το τι θα συμβαίνει στην περίπτωση όπου ο δήμαρχος χάσει όχι κάποια ψηφοφορία, αλλά ουσιαστικά την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου.
Ο Μαραθώνας ας αποτελέσει την αφορμή για να υπάρξει κάποια επανεκτίμηση, πριν είναι αργά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση