GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βραζιλία: Κατατέθηκε και επίσημα η υποψηφιότητα του φυλακισμένου Λούλα στις προεδρικές εκλογές

Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε επίσημα στην εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), την υπ...

Το Κόμμα Εργαζομένων (PT) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι υπέβαλε επίσημα στην εκλογική επιτροπή, το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), την υποψηφιότητα του φυλακισμένου ιστορικού του ηγέτη, του Λούλα, στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο.

«Είναι επίσημο! Ο Λούλα είναι ο υποψήφιος του PT για την προεδρία της Δημοκρατίας», ανέφερε το κόμμα στον ιστότοπό του με εμφανή ικανοποίηση, μολονότι η υποψηφιότητα του εμβληματικού ηγέτη της βραζιλιάνικης αριστεράς υπάρχει κίνδυνος να ακυρωθεί τις προσεχείς ημέρες από το TSE.

Η πρόεδρος του PT Γκλέισι Χόφμαν κατέθεσε τα έγγραφα για την υποβολή της υποψηφιότητας του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα μερικές ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία.

Τη Χόφμαν συνόδευσαν η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ και 10.000 υποστηρικτές του κόμματος. Οι υποστηρικτές του PT έκαναν πορεία ως τα γραφεία της εκλογικής επιτροπής για να απαιτήσουν να επιτραπεί στον φυλακισμένο πρώην αρχηγό του κράτους να συμμετάσχει στην εκλογική διαδικασία.

Συνολικά, τουλάχιστον 13 υποψήφιοι, ανάμεσά τους ο 72χρονος Λούλα, που προηγείται μακράν του δεύτερου στις δημοσκοπήσεις, αναμενόταν να υποβάλλουν τις υποψηφιότητές τους ως την Τετάρτη. Οι εκλογές θα διεξαχθούν –εάν χρειαστεί, όπως προβλέπεται– σε δύο γύρους, την 7η και την 28η Οκτωβρίου.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική ημέρα. Ήρθαμε να καταθέσουμε την υποψηφιότητα του συντρόφου Λούλα αψηφώντας όλους εκείνους που ήθελαν να μη συμβεί αυτό», είπε η Χόφμαν στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του PT μπροστά στα γραφεία του TSE, στην καρδιά της βραζιλιάνικης πρωτεύουσας.

Ο Λούλα, που είχε κερδίσει δύο θητείες (2003-10) στο ανώτατο κρατικό αξίωμα, είναι ακόμη το φαβορί κατά τις δημοσκοπήσεις παρότι άρχισε να εκτίει τον Απρίλιο ποινή κάθειρξης 12 και πλέον ετών για διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο πολιτικός καταγγέλλει ένα «πραξικόπημα της άκρας δεξιάς σε αργή κίνηση» και δηλώνει θύμα ενός πολιτικού διωγμού που είχε σκοπό να εμποδιστεί να είναι υποψήφιος για μια τρίτη θητεία στην προεδρία και να «περιθωριοποιηθούν μόνιμα οι προοδευτικές δυνάμεις στη Βραζιλία», όπως τόνισε σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική εφημερίδα The New York Times την Τρίτη (1).

Το TSE αναμένεται να κρίνει άκυρη την υποψηφιότητα του Λούλα, καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει σε πρόσωπα με ποινικό μητρώο να συμμετέχουν στις προεδρικές εκλογές. Αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του ως τη 17η Σεπτεμβρίου. Αν πράγματι το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, το PT ενδέχεται να αντικαταστήσει τον Λούλα με τον υποψήφιο για την αντιπροεδρία, τον Φερνάντου Αντάτζι, πρώην δήμαρχο στην πόλη Σάου Πάουλου.

Ο Λούλα μετατράπηκε από ταπεινό λούστρο σε έναν από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς στην ιστορία της Βραζιλίας. Πιστώνεται ότι έβγαλε δεκάδες εκατομμύρια Βραζιλιάνους από τη φτώχεια με τα κοινωνικά προγράμματα που προώθησε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών του στην προεδρία.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αν βγει από την εικόνα ο Λούλα, ο επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου, μέγας νοσταλγός της εποχής της στρατιωτικής δικτατορίας, οι λαϊκιστικές και εθνικιστικές εξαγγελίες του οποίου έχουν οδηγήσει αρκετούς να τον συγκρίνουν με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν ο Λούλα έπαιρνε μέρος στις εκλογές θα συγκέντρωνε το 30% των ψήφων, 11 μονάδες περισσότερες από τον Μπολσονάρου.

Οι προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία θα διεξαχθούν εν μέσω πολιτικής και οικονομικής κρίσης, με μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού μπλεγμένο σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς και την οικονομία να μην έχει ξεπεράσει την ύφεση της περιόδου 2015-2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση