GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έντιμος «Ορέστης» από το ΚΘΒΕ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ «Ακριβή» είναι η μετάφραση του Ορέστη από τον Γιώργο Μπλάνα-πόσο πολύτιμος είναι στο θέατρο μ...

ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΑΤΖΕΝΤΑ
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗ
«Ακριβή» είναι η μετάφραση του Ορέστη από τον Γιώργο Μπλάνα-πόσο πολύτιμος είναι στο θέατρο μας ο εξαίρετος ποιητής! Τι κι αν δέχεται …πέτρες όπως άλλωστε όλα τα δέντρα που καρποφορούν;Εκείνος προχωρά μπροστά με το σημαντικό έργο του, “πλουτίζοντας”τη θεατρική ζωή μας.
Εξαιρετική βρήκα την επιλογή του Γιάννη Αναστασάκη να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στο αρχαίο δράμα με γερό άσσο στα χέρια του τη μετάφραση του Μπλάνα. Η παράστασή του καθαρή και έντιμη σεβάστηκε το έργο του Ευρυπίδη, αναδεικνύοντας τον σπουδαίο του λόγο, χωρίς να τον «καπελώσει» ή να τον «λερώσει» με εντυπωσιακά«εφέ»και με οξείες «σκηνοθετίτιδες» από τις οποίες υποφέρουμε συχνά-πυκνά. Ένας Ορέστης που ακουμπά στο σήμερα και μας αφορά, ο Ορέστης του,κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κοινού.Η παράστασή του είναι εύρυθμη,καλοζυγιασμένη,με σχόλιο στο σήμερα,τονίζοντας τη διαχρονικότητα του πολιτικού έργου στο οποίο βλέπουμε την τρέλα της εξουσίας,την διαφθορά και την παρακμή,τα παιχνίδια των σχέσεων. Πολύτιμος αρωγός του Αναστασάκη πέρα από τον Μπλάνα ,είναι ο άξιος Γιάννης Θαβώρης που έστησε ένα λειτουργικό σκηνικό, στο οποίο “σκαρφάλωσαν”στο τέλος οι βασικοί ήρωες με μπιτόνια με πετρέλαιο και μολότωφ,ενώ έβγαιναν καπνοί από παντού.Πολύτιμος αρωγός του ήταν και ο Μπάμπης Παπαδόπουλος που με τις μουσικές του υπογράμμιζε τη σκηνοθετική γραμμή του-οι ηλεκτρονικοί ήχοι ακουμπούσαν κι αυτοί στο σήμερα.
Ο Χρίστος Στυλιανού που μας είχε… κλέψει στο Επτά επί Θήβας και πιο πρόσφατα στο Festen και στα Ορφανά είναι ένας ηθοποιός που δουλεύει πολύ σκληρά πάνω στους ρόλους του.Το ίδιο έκανε και με τον Ορέστη.Έχυσε ιδρώτα ψυχής και σώματος για να “γίνει”ο ήρωας του Ευριπίδη και κατέθεσε αλήθεια στο νέο του “στοίχημα”.Πλάι του στο ρόλο της Ηλέκτρας η Ιωάννα Κολλιοπούλου, που τιμήθηκε με το Βραβείο Μερκούρη για την έξοχη ερμηνεία της στο Στέλλα Κοιμήσου, βρέθηκε να σηκώνει το βάρος του άκρως απαιτητικού ρόλου.Έγινε το “αγρίμι”που απειλούσε με την μολότωφ πάνω στις σκαλωσιές του σκηνικού,μα δεν “λίανε” στις δραματικές σκηνές του έργου-με τριβή στο είδος μπορεί να καταφέρει περισσότερα.Οι έμπειροι,χαρισματικοί Κώστας Σαντάς,Χρήστος Στέργιογλου, Δημοσθένης Παπαδόπουλος απέδειξαν για άλλη μια φορά την υποκριτική τους δεινότητα καθώς “έγιναν” αντίστοιχα ο Τυνδάρεως, ο Τρώας[“διαμαντάκι” η δουλειά του] και ο Απόλλωνας.
Η άξια Δάφνη Λαμπρόγιαννη κατάφερε να κάνει λεπτοδουλειά ουσίας στην Ελένη της, έχοντας ακρίβεια και συνέπεια.






















Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση