GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επτά χρόνια χωρίς τον Αναστάση Πεπονή και μια σπάνια συνέντευξή του ...επίκαιρη όσο ποτέ

Από τον Κώστα Μανώλα. Ο Αναστάσιος Πεπονής έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2011, ήταν ένας απο τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της μ...


Από τον Κώστα Μανώλα.

Ο Αναστάσιος Πεπονής έφυγε από τη ζωή στις 8 Αυγούστου 2011, ήταν ένας απο τους πιο σημαντικούς πολιτικούς της μεταπολίτευσης έχοντας παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του τόπου.

Σε όλες τις περιόδους ο Πεπονής υπήρξε αυτόνομο μέγεθος συνέπειας και ήθους. Υποδειγματικός ως υπουργός, τυπικός, απόλυτος, δύσκολος πολλές φορές, αλλά δίκαιος και ακέραιος.

Διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητά του, ενώ το πλέον γνωστό επίτευγμά του είναι η ίδρυση του ΑΣΕΠ το 1994, που συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια αποκομματικοποίησης των διορισμών στο Δημόσιο.

Στην πολυετή παρουσία του στον δημόσιο χώρο, ο Πεπονής διέγραψε μια πορεία άνω του μισού αιώνα. Το 1951 ήταν πρόεδρος της Νεολαίας ΕΠΕΚ (κόμμα Ν. Πλαστήρα), απ' όπου διεγράφη. Τη διετία 1964-65 διετέλεσε γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (ΕΙΡ). Τη νύχτα της 15ης Ιουλίου 1965 μετέδωσε το μήνυμα καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου, μετά την ανατροπή του. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας διετέλεσε ηγετικό στέλεχος της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από Εκτακτο Στρατοδικείο.

Στη Μεταπολίτευση εξελέγη πρώτη φορά βουλευτής το 1977 στην Α΄ Αθηνών. Ανέλαβε το πρώτο κυβερνητικό αξίωμά του (υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας) το 1981, μετά την επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. Εως το 1996, κατέλαβε αρκετές θέσεις στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Το 1994 παραιτήθηκε αιφνιδίως διαμαρτυρόμενος για την υπονόμευση που δεχόταν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο θεσμός του ΑΣΕΠ. Υπήρξε επίσης πολυγραφότατος, καθώς εξέδωσε αρκετά βιβλία.

Δείτε την τελευταία συνέντευξη του
https://youtu.be/fVo8I7ZMhgI

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση