GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Την Τετάρτη η κηδεία του ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα

Την Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα, από τον Ιερό Να...

Την Τετάρτη, στις 12:00 το μεσημέρι θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία του διακεκριμένου ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, στο Κολωνάκι.

Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Α’ Κοιμητήριο Αθηνών.

Ακολουθεί σύντομο βιογραφικό σημείωμα του Ακαδημαϊκού Γρηγόρη Σκαλκέα:

Ο Γρηγόριος Σκαλκέας γεννήθηκε στην Αρεόπολη το 1928. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στην Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ. Το 1964 εξελέγη Υφηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ίδρυσε και διηύθυνε το Τμήμα Θωρακικής και Καρδιαγγειακής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1967 εξελέγη τακτικός καθηγητής της Χειρουργικής και οργάνωσε νέα χειρουργική κλινική. Διετέλεσε εντεταλμένος καθηγητής Ιατροδικαστικής και Ουρολογίας. Το 1971 ίδρυσε Μονάδα Μεταμοσχεύσεων των Αθηνών.

Εξετέλεσε την πρώτη μεταμόσχευση νεφρού και την πρώτη συνδυασμένη μεταμόσχευση νεφρού και παγκρέατος. Το 1974 ίδρυσε εργαστήριο Πειραματικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Έρευνας,  που από το 1984 αποτελεί την πρώτη έδρα Πειραματικής Χειρουργικής στην Ελλάδα. Εκπαίδευσε μεγάλο αριθμό χειρουργών˙ 24 είναι τακτικοί καθηγητές Χειρουργικής σε πανεπιστήμια της χώρας, πολλοί αναπληρωτές και επίκουροι καθηγητές και διευθυντές σε μεγάλα κρατικά νοσοκομεία της Ελλάδος. Υπήρξε μέλος 47 ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και κολεγίων.

Πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και άλλων επιστημονικών εταιρειών. Ξένος εταίρος της Académie de Chirurgie, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, τακτικό μέλος της Academia Europaea, Clinical Professor του Ohio State University (1977).

Φίλος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, επίτιμος διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του αυτού Πανεπιστημίου.

Μέλος του Ελληνο-Γαλλικού Συνδέσμου, ιδρυτής του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Λέσχης Υγείας. Ίδρυσε πολλές νέες επιστημονικές εταιρείες της Ελλάδος, καθώς και το Ελληνικό Τμήμα του Collegium Internationale Chirurgiae Digestivae. Έχει συγγράψει τέσσερα επιστημονικά βιβλία και πολλές επιστημονικές εργασίες.

Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας, το οποίο περιλαμβάνει ερευνητικά κέντρα που καλύπτουν όλη την σύγχρονη ιατροβιολογική έρευνα.

Διακρίσεις:

Άρχων Μέγας Ρεφερενδάριος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και Ανώτερος Ταξιάρχης των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ανώτερος Ταξιάρχης του Φοίνικος, Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικος, Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής.

Παράσημα από την Δημοκρατία της Μολδαβίας και από την Ορθόδοξη Εκκλησία αυτής. Έχει τιμηθεί με πολλά μετάλλια.

Επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Επίτιμος δημότης Atlanta (Georgia), Καλαμάτας, δυτικής και ανατολικής Μάνης.

Το έτος 1989 εξελέγη Ακαδημαϊκός και το 2003 διετέλεσε Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση