GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Νέα βουτιά της τουρκικής λίρας μετά τις δηλώσεις του γαμπρού του Ερντογάν

Νέα βουτιά κάνει σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλπμαϊράκ , ό...

Νέα βουτιά κάνει σήμερα η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλπμαϊράκ , ότι δεν “βλέπει” κίνδυνο για την οικονομία ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας του.

Το τουρκικό νόμισμα υποχωρούσε στις 6,44 λίρες ανά δολάριο πριν από λίγο καταγράφοντας απώλειες 2,6%.

Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της φέτος, υφιστάμενη πλήγμα τόσο από τις ανησυχίες για την επιρροή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική όσο και από το επιδεινούμενο ρήγμα με τις ΗΠΑ σχετικά με την κράτηση ενός Αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Οι επενδυτές ανησυχούν ιδιαίτερα ότι ο Ερντογάν και ο γαμπρός του Αλμπαϊράκ δεν κάνουν αρκετά για να εγγυηθούν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, να ηρεμήσουν τις αγορές και να ανακόψουν το ξεπούλημα. «Δεν βλέπουμε μεγάλο κίνδυνο για την οικονομία της Τουρκίας ή το χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τον μεγαλύτερο κίνδυνο το 2019.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's χτύπησε χθες πιο ηχηρά το καμπανάκι για τον τραπεζικό τομέα της Τουρκίας, υποβαθμίζοντας 20 τράπεζες και αναφέροντας ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μίας επιδείνωσης αναφορικά με τη χρηματοδότησή τους. Τα τουρκικά ομόλογα, με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, υποχώρησαν μετά την υποβάθμιση. Η τιμή του τουρκικού ευρωομόλογου με λήξη το 2043 υποχώρησε 1 σεντ στα 68,22 σεντς ανά δολάριο, σύμφωνα με την Tradeweb και η τιμή ενός ομολόγου , με λήξη το 2045, μειώθηκε 1,1% στα 80,77 σεντς.

Επί σειρά ετών, οι τουρκικές εταιρείες δανείζονταν σε ευρώ και δολάρια για να εκμεταλλευθούν τα χαμηλότερα επιτόκια. Αυτό, όμως, τις άφησε εκτεθειμένες σε έναν σημαντικό κίνδυνο υποτίμησης της ισοτιμίας του νομίσματος. Σύμφωνα με άλλα σημερινά στοιχεία, ένας δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Τουρκία μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2009.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση