GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σκουρλέτης: Συζητούσα με τον Πρωθυπουργό για τη μετακίνησή μου στο κόμμα από τέλη Ιουλίου - Τι είπε για την υπουργοποίηση Παπακώστα

Ο νέος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, βρέθηκε στο στούντιο του Realfm 97,8 σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην ...

Ο νέος Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, βρέθηκε στο στούντιο του Realfm 97,8 σε μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.
Για τη νέα θέση ως Γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
"Πάντα όταν κανείς αφήνει μία δουλειά και μια θέση, με την οποία έχει προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο, τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Και αυτό ισχύει και στην παρούσα περίπτωση. Από εκεί και πέρα βέβαια, η δικιά μας στάση απέναντι σε τέτοιου διλήμματα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συλλογικές ανάγκες και μια συνεννόηση που πρέπει να υπάρχει για το πως ο καθένας θα υπηρετήσει με καλύτερο τρόπο την κοινή μας προσπάθεια. Άρα λοιπόν, τώρα είμαι στη θέση που είμαι και θα προχωρήσουμε μαζί για το καλύτερο αποτέλεσμα".
"Εγώ γνωρίζω ότι κάναμε μια βαθιά πολιτική συζήτηση στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή προσπαθώντας να αντιστοιχήσουμε τις δυνάμεις μας με τις προτεραιότητες της νέας συγκυρίας, έτσι όπως διαμορφώνονται με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κρίθηκε ότι έπρεπε να ενισχύσουμε το κόμμα. Και νομίζω ότι η κατανόηση αυτής της ανάγκης είναι μια υγιής κατανόηση. Η ενίσχυση του κόμματος στη βάση μιας διακριτότητας με το ειδικό του βάρος που ούτε το κόμμα πρέπει να κρατικοποιείται αλλά ούτε η κυβέρνηση να κομματικοποιείται. Η συζήτηση αυτή είχε ξεκινήσει με τον Πρωθυπουργό ανάμεσα σε εκείνον και εμένα από τα τέλη Ιουλίου".
Για τον ανασχηματισμό και την υπουργοποίηση της Κατερίνας Παπακώστα
"Νομίζω επιλέχθηκαν να γίνουν κάποια συγκεκριμένα ανοίγματα, τα οποία δείχνουν όχι προφανώς ένα συνολικό αναπροσανατολισμό, αλλά ουσιαστικά επιβεβαιώνουν αυτό που συμβαίνει αθόρυβα στο επίπεδο της κοινωνίας. Δεν καταλαβαίνω αυτούς που λένε 'αυτός υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και σε κυβερνητικές θέσεις και τον βάζετε στην κυβέρνηση'. Μα σκεφτείτε ότι από την εποχή που ήταν σε κρίσιμες θέσεις τι έχει αλλάξει από κάτω. Η πολιτική πραγματικότητα άλλαξε τα τελευταία χρόνια του μνημονίου".
"Είναι κάτι ιδιαίτερο με την κ. Παπακώστα. Νομίζω αν θυμάμαι καλά πιο σκληρές ήταν οι διατυπώσεις της αναφορικά με το μεταναστευτικό και άλλα θέματα και όχι τόσο για την κυβέρνηση. Στην πολιτική ζωή αυτή τη στιγμή ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα είναι η επικείμενη συμφωνία με την FYROM, θεωρώ τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις της κ. Παπακώστα σε απόλυτα θετική κατεύθυνση γύρω από το θέμα. Αυτό και μόνο το ζήτημα μπορούν να δικαιολογήσουν την αξιοποίηση της σε αυτή τη θέση γνωρίζοντας παράλληλα και τις αποστάσεις που έχει πάρει από το μέχρι πρότινως κόμμα της, τη ΝΔ, για συγκεκριμένα θέματα. Δεν προσχώρησε στο ΣΥΡΙΖΑ, παραμένει με τον δικό της ανεξάρτητο λόγο, είναι μια συνεργαζόμενη πολιτική προσωπικότητα που στη δεδομένη συγκυρία μπορούμε να εξηγήσουμε τους λόγους συμμετοχής της".
Για τις επικείμενες εκλογές
"Ακόμα κι αν δεχθούμε ότι οι δημοσκοπήσεις, πέρα από την φωτογραφία της στιγμής, έχουν την ικανότητα να αποτυπώνουν με έναν πιο βαθύ τρόπο το τι συμβαίνει στην κοινωνία, θα σας έλεγα ότι προκύπτει ότι υπάρχει δυνατότητα ανατροπής της σημερινής εικόνας. Το μεγάλο κομμάτι των πολιτών που παρακολουθούν από κοντά την κυβέρνηση, που ελπίζουν σε αυτή την κυβέρνηση και καθώς τα πράγματα θα βελτιώνονται προς τις εκλογές θεωρώ ότι όχι μόνο θα κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα, αλλά θα ανατραπεί η σημερινή εικόνα".
"Έχουμε ένα σταθερό πια έδαφος στην οικονομία, θετικές προοπτικές και εκτιμήσεις. Μπορούμε να βάλουμε το δικό μας αποτύπωμα. Δεν υπάρχει πια το άλλοθι της εφαρμογής του μνημονίου. Τελείωσε. Ο πήχης είναι ψηλά, ο κόσμος έχει ποιοτικές απαιτήσεις, δεν θέλει να ξαναγυρίσουμε σε αυτά που μας οδήγησαν στην χρεοκοπία. Θέλει τομές και εδώ θα είναι το νέο πεδίο προγραμματικής αντιπαράθεσης με τη ΝΔ".
"Τώρα πια που δεν κινδυνεύει η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων και αναφέρομαι στα πρωτογενή πλεονάσματα, να μην εφαρμοστούν μέτρα που οδηγούν σε μια υπεραπόδοση. Το υπερπλεόνασμα σημαίνει ότι αφαιρείται από κάπου. Μια πολιτική η οποία θα είναι συμβατή με αυτούς τους στόχους και δεν θα προϋποθέτει την εφαρμογή μέτρων που θεωρούσαν αναγκαία στην προηγούμενη φάση οι εταίροι μας. Άρα και δυνατότητες για μείωση στον ΦΠΑ υπάρχουν και συγκεκριμένα θα σας έλεγα για μη εφαρμογή των μέτρων για συντάξεις και αφορόλογητο, αλλά θα τα ακούσουμε σε περίπου 1,5 εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό"
Για την τραγωδία στο Μάτι
"Δεν ήταν λεκτική μόνο η αναφορά στις ευθύνες που ανέλαβε η κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού σε εκείνο το υπουργικό συμβούλιο, που είχε γίνει αμέσως μετά, ήταν και έμπρακτη. Έμπρακτη ως προς τη στήριξη των ανθρώπων, αλλά και τη διάθεση να γίνουν μεγάλες αλλαγές και στον τομέα της δόμησης, περιορίζοντας την αυθαίρετη δόμηση, βάζοντας νέους κανόνες ή τους ήδη υπάρχοντες που μένουν στα χαρτιά. Κανείς δεν γνωρίζει ότι με το νομοσχέδιο Σταθάκη ήδη είχαμε δρομολογήσει ότι παίρνουμε την ευθύνη από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις και τις βάζουμε στις Περιφέρειες. Καθώς επίσης παρουσιάσαμε τις στρατηγικές κατευθύνσεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Τα καιρικά φαινόμενα θα είναι διαφορετικά, έχουμε γερασμένες υποδομές σε συνδυασμό με τις κλιματικές αλλαγές πρέπει να είμαστε συνεχώς σε επιφυλακή"
"Η κατάντια του πολιτικού συστήματος είναι ότι κάνει μια συζήτηση για τα θέματα επικοινωνιακής διαχείρισης και όχι σε αυτά που είπαμε πριν. Κακώς μπήκαν οι κάμερες σε εκείνο το συμβούλιο και δεν ξέρω πως μπήκαν ειλικρινά. Αυτό είναι το δευτερεύον. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι, πληροφορίες αντιφατικές υπήρχαν, η πρόθεση ήταν να σωθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι, τι σημασία θα είχε αν μία ώρα πριν ή μιάμιση ώρα μετά υπήρχε μια αναφορά, για τα υπόλοιπα θα κουβεντιάσουμε; Για τους κλειστους δρόμους; Χρειάστηκε να περάσουν 2,5 χρόνια για να γκρεμιστούν παράνομες καντίνες στο Σχινιά με τελεσίδικες αποφάσεις, το ξέρετε; Πρέπει να υπάρξει ένα μέτωπο κοινωνικό και πολιτικό για να είμαστε ασφαλείς σε αντίστοιχες καταστάσεις"
Για την αποφυλάκιση Φλώρου
"Προφανώς κάθε αλλαγή νομοθετική πρέπει να δοκιμάζεται στην πράξη και να κάνεις όπου χρειάζεται να κάνεις τις επιμέρους βελτιώσεις. Το λέω με κάθε επιφύλαξη, επειδή δεν έχω προσωπική αντίληψη για το αν χρειάζονται διορθώσεις στο συγκεκριμένο νόμο, που εκκινούσε από την ανάγκη μιας πραγματικής κατάστασης, της αποσυμπίεσης στις φυλακές. Το πιο σημαντικό είναι εκείνους τους μηχανισμούς, τις επιτροπές, οι οποίες έχουν αυτονομηθεί, που αποτελούν πολλές φορές το βαθύ κράτος ή παρακράτος, που δεν αφήνουν να εφαρμοστούν οι νόμοι όπως θα έπρεπε και τους μεταλλάσσουν κατά το δοκούν, εκεί είναι η μεγάλη τομή. Είναι ένας αγώνας διαρκής".
Για την ασφάλεια των πολιτών και τον Ρουβίκωνα
"Ο Ρουβίκωνας είναι όσο είναι και στο βαθμό που είναι ένα μέρος αυτής της συνολικής εικόνας που λέγεται ασφάλεια των πολιτών. Άρα η εστίαση μόνο στην πρακτική του Ρουβίκωνα είναι αποπροσανατολιστική. Καταδικαστέες βέβαια αυτές οι πρακτικές. Εδώ φαίνεται η ένδεια της πολιτικής παρουσίας της ΝΔ που ασχολείται, με αυτό το σημαντικό να μην το υποτιμήσω το θέμα, αλλά που χάνει το δάσος του οργανωμένου εγκλήματος. Λυπάμαι για την πολιτική της ΝΔ στα θέματα ασφάλειας, που αντιμετωπίζει την αστυνομία ως ένα ευνοϊκό πολιτικό πεδίο για αυτήν αντιπαράθεσης".
Ακούστε το ηχητικό:
Α ΜΕΡΟΣ:

Β ΜΕΡΟΣ:

Γ ΜΕΡΟΣ:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση