GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

SZ: Χειρονομία καλής θέλησης η απελευθέρωση των Ελλήνων στρατιωτικών

Μετά τη μετάδοση της είδησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκ ν...

Μετά τη μετάδοση της είδησης για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία, ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται εκ νέου στο θέμα.

Για «χειρονομία καλής θέλησης» εκ μέρους της Άγκυρας κάνει λόγο ανταπόκριση της Süddeutsche Zeitung από την Κωνσταντινούπολη. «Ξαφνικά όλα προχώρησαν ταχύτατα», σχολιάζει η Γερμανίδα αρθρογράφος για την αποφυλάκιση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη στην Αδριανούπολη, οι οποίοι, όπως επισημαίνεται, «πέρασαν 167 ημέρες εκεί σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας».

Η αρθρογράφος επιχειρεί να ανιχνεύσει ενδεχόμενη σχέση της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών με την οξυνόμενη κρίση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι επίσης νατοϊκοί εταίροι, η μοίρα των στρατιωτικών επιβάρυνε σημαντικά τη σχέση των δύο κρατών. Η υπόθεση αυτή έχει παραλληλίες με την μακροχρόνια κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον στην Τουρκία.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ είχε απαιτήσει εν είδη τελεσιγράφου την απελευθέρωση του πάστορα, προκαλώντας έτσι τη νέα σοβαρή κρίση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα, Αμερικανοί διπλωμάτες φέρονται να διατύπωσαν στις συνομιλίες τους με την Άγκυρα και ανησυχίες για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς».

Όπως γράφει η SZ, «η αποφυλάκισή τους ερμηνεύθηκε ως χειρονομία καλής θέλησης, ιδιαίτερα επειδή επήλθε τώρα με απροσδόκητο τρόπο». Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι η τουρκική Δικαιοσύνη επρόκειτο να επανεξετάσει την περίπτωσή της κράτησής τους στις 25 Αυγούστου. «Το γιατί τα πράγματα προχώρησαν τώρα ταχύτερα, έμεινε σε πρώτη φάση ανοιχτό», παρατηρεί η SZ και προσθέτει: «Η Άγκυρα αποσκοπούσε προφανώς και σε αυτήν την υπόθεση σε ένα είδος ανταλλάγματος: την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πριν από δύο χρόνια. Από τις ΗΠΑ η Άγκυρα ζητεί την έκδοση του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί υπαίτιο για την απόπειρα πραξικοπήματος», αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου.

Πηγή πληροφοριών: dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση