GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δύο προσφορές για το VAR - Γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην εφαρμοστεί στο φετινό πρωτάθλημα

Την Τρίτη ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων για το VAR και δύο εταιρείες κατέθεσαν τελικά πρόταση για την αν...

Την Τρίτη ήταν η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προτάσεων για το VAR και δύο εταιρείες κατέθεσαν τελικά πρόταση για την ανάληψη του μεγάλου έργου που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ.

Η μία είναι η «ONEX», μία ελληνική εταιρεία που αρχικά δραστηριοποιήθηκε στον τομέα των συστημάτων ασφαλείας, αλλά σε σύντομο χρονικό διάστημα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη και έχει επεκταθεί στους κλάδους της αεροπορίας και της άμυνας, των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας, της νανοτεχνολογίας και των επιχειρηματικών υπηρεσιών.

Η άλλη είναι η InDigital, η οποία ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί μια αμιγώς ελληνική τεχνολογική εταιρεία με μετόχους Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιείται στον χώρο της πληροφορικής και ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Και οι δύο, πάντως, φέρον ται να έχουν συμφωνήσει για συνεργασία και με ξένες εταιρείες που θα τις βοηθήσουν στην εφαρμογή του Video Assistant Referee στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Mία εφαρμογή, όμως, που μάλλον θα αργήσει να γίνει στη χώρα μας, καθώς παρά την εξαγγελία τον περασμένο Ιανουάριο από τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής Νίκο Παππά ότι μπορεί να έχουμε το VAR στην έναρξη του πρωταθλήματος, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί καθόλου στη νέα Super League.

Πιο αναλυτικά, σε πρώτη φάση αναμένεται να ξεκινήσει ο έλεγχος των δύο προτάσεων για τα δικαιολογητικά και την τεχνική αξιολόγηση. Αν κριθούν και οι δύο ικανοποιητικές, τότε θα πάμε στον έλεγχο της οικονομικής προσφοράς, ώστε να κερδίσει αυτός που θα έχει καλύτερη σχέση τεχνικής βαθμολογίας με τιμή.

Όλα αυτά θα γίνουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Συνεπώς, οποιαδήποτε απόφαση για ανάθεση μετατίθεται για τον Οκτώβριο, χωρίς να αποκλείεται το σενάριο μία από τις δύο εταιρείες να καταθέσει προσφυγή κατά της άλλης, κάτι που εγκυμονεί τον κίνδυνο καθυστερήσει για πολλούς μήνες την όλη διαδικασία.

Αν αποφευχθούν, λοιπόν, οι προσφυγές, η ανάδοχος εταιρεία θέλει τουλάχιστον ένα δίμηνο για την εγκατάσταση του VAR, ενώ πρόκειται για μία διαδικασία που δεν περνά μόνο από το… χέρι της, καθώς τα γήπεδα της Super League πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα να υπάρχει οπτική ίνα.

Επιπλέον, πρέπει να γίνει εκπαίδευση των διαιτητών για τη χρήση του, αλλά και η ανεύρεση των ανθρώπων που θα το χειρίζονται και οι οποίοι επίσης πρέπει να εκπαιδευτούν.

Εν κατακλείδι, είναι αρκετά πιθανό να μην υπάρξει VAR στο φετινό πρωτάθλημα, καθώς ο Μέλο Περέιρα έχει ζητήσει να γίνει η πειραματική εφαρμογή του για έξι μήνες. Κι όταν λέει πειραματική εφαρμογή, εννοεί τη χρήση του χωρίς καμία επίσημη παρέμβαση στον αγώνα και χωρίς καμία δημοσιοποίηση της διαδικασίας.

Εφόσον σε αυτό το διάστημα πάνε όλα καλά, τότε ο Πορτογάλος αρχιδιαιτητής θέλει για ένα ακόμα δίμηνο την εφαρμογή του συστήματος πιλοτικά σε κάποια ματς και μετά να γενικευτεί η χρήση του σε όλα τα παιχνίδια της λίγκας.

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι -αν ισχύσουν όλα αυτά και κυρίως χωρίς νέες καθυστερήσεις ή απρόοπτα- το VAR θα μπει στη ζωή μας στο πρωτάθλημα της περιόδου 2019-2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση