GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελλάδα έγινε... Σουαζιλάνδη: Στην 108η θέση του πλανήτη ως προς την οικονομική ελευθερία

Στην 108η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 162 χώρες του πλανήτη ως προς τους δείκτες οικονομικής ελευθερίας στην έρευνα που διεξάγε...

Στην 108η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 162 χώρες του πλανήτη ως προς τους δείκτες οικονομικής ελευθερίας στην έρευνα που διεξάγεται από το Ινστιτούτο Fraser.
Βρίσκεται δηλ. τελευταία στην κατάταξη ανάμεσα στις ανεπτυγμένες χώρες ή στις ευρωπαϊκές ή τις χώρες του Δυτικού Κόσμου.
Για την ακρίβεια, πέφτοντας στη 108η θέση, η Ελλάδα είναι πολύ πιο κάτω από την Κύπρο (18η θέση), τη Ρουμανία (20η), την Αλβανία (34η) ή και την Τουρκία ακόμη (86η). Η Ελλάδα το 2014 ήταν στην 88η θέση, αλλά το 2015 έπεσε στην 111η (capital controls) και το 2016 ανέβηκε τρεις θέσεις. Τελευταία και φέτος κατατάσσεται η Βενεζουέλα, ως 162η από τις 162 χώρες.
Η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης, καθώς «τερματίζουν» στην ίδια θέση.
Στη μελέτη λαμβάνονται υπόψη παράμετροι όπως η απονομή Δικαιοσύνης και ασφάλεια των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, πόσο ισχυρό είναι το νόμισμα μιας χώρας, η ελευθερία του διεθνούς εμπορίου, οι κανονισμοί και οι απαγορεύσεις στην πρόσβαση στην αγορά, το μέγεθος του κράτους και κατά πόσο εμποδίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Όπως σχολιάζει ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, «την ώρα που κάποιοι κυνηγούν τον "μπαμπούλα" του νεοφιλελευθερισμού, η οικονομική ελευθερία στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη της Κίνας και της Σουαζιλάνδης».
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση