GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΣΤΟ 15% Ο ΣΥΡΙΖΑ! Τα "δίνει όλα" (από την ΔΕΘ) για να ανακάμψει ο Τσίπρας...

Το μεγάλο crash test για την προεκλογική περίοδο που ξεκινά θα είναι η ΔΕΘ. Από εκεί θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά μετά το θερινό διάλ...

Το μεγάλο crash test για την προεκλογική περίοδο που ξεκινά θα είναι η ΔΕΘ. Από εκεί θα διασταυρώσουν για πρώτη φορά μετά το θερινό διάλειμμα τα ξίφη τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην επιδίωξή τους ο μεν πρώτος να κλείσει τη διευρυνόμενη ψαλίδα της διαφοράς από τη Νέα Δημοκρατία ο δε δεύτερος όχι απλώς να διασφαλίσει το προβάδισμα του κόμματός του αλλά και να ενισχύσει τις πιθανότητες για αυτοδύναμο αποτέλεσμα.
Ειδικά από την πλευρά του ο πρωθυπουργός με τις εξαγγελίες που θα κάνει κυρίως για σταδιακές αυξήσεις μισθών και μείωση της φορολογίας, ετοιμάζεται να ρίξει την τελευταία ζαριά του στην προσπάθεια να δημιουργήσει συνθήκες ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Αν και για να μην αναστατώνει τους δανειστές φροντίζει να επισημαίνει πάντοτε ότι θα κινηθεί «με σεβασμό στη δημοσιονομική προσαρμογή», οι υποσχέσεις του θα διακατέχονται από τη λογική του «δώστα όλα» λόγω της δημοσκοπικής κατάστασης που έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η φονική πυρκαγιά στην ανατολική Αττική στα τέλη του Ιουλίου δημιούργησε πολιτικές στάχτες για την κυβέρνηση η οποία μπαίνει στον Σεπτέμβριο υπό πολύ δυσμενείς προϋποθέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις τελευταίες ανεπίσημες (λόγω Αυγούστου) δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει στα επίπεδα του 15% και ως εκ τούτου η μάχη για να επανέλθει πάνω από το όριο του 20% -που θα αποτρέψει την πλήρη ηττοπάθεια στις κυβερνητικές τάξεις- προβλέπεται πολύ δύσκολη. Αβέβαιο θεωρείται άλλωστε και αν ο ανασχηματισμός που ανακοινώθηκε στις αρχές της εβδομάδας βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή μέσω των προσώπων που χρησιμοποιήθηκαν, είτε της Κατ. Παπακώστα προς τα κεντροδεξιά είτε της Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου προς τα κεντροαριστερά. Οι πρώτες ενδείξεις πάντως από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης αποτυπώνονται ως αρνητικές. Ωστόσο είναι σίγουρο ότι θα συνεχιστεί η απόπειρα διεμβολισμού, σε χαμηλότερα επίπεδα, του Κινήματος Αλλαγής στο όνομα συγκρότησης ενός «αντιδεξιού μετώπου».

Crash test θα είναι όμως η παρουσία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ και σε κοινωνικό επίπεδο. Η μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη θα γίνει υπό δρακόντεια μέτρα αστυνομικής προστασίας καθώς έχουν προαναγγελθεί μεγάλες κινητοποιήσεις και αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Εκτός από τα οικονομικά θέματα, αναζωπυρώνεται και το Σκοπιανό το οποίο στις αρχές του καλοκαιριού προκάλεσε το πρώτο ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο κ. Τσίπρας αναμένεται να περάσει πολύ δύσκολες στιγμές το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και ανάλογα με τα αποτέλεσμα που θα έχει θα φανεί και με ποιες πραγματικές ελπίδες ξεκινά για τις επόμενες αναμετρήσεις μέχρι την ώρα που θα στηθούν οι κάλπες.

Στη φθινοπωρινή μάχη κρίσιμο χαρακτήρα, ουσιαστικό αλλά και σημειολογικό, θα έχει το θέμα των συντάξεων το οποίο ήδη κυριαρχεί στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται διάφορα σενάρια προκειμένου να εξασφαλίσει μία λύση αναστολής στην περικοπή τους έστω και μέσω μιας συμβιβαστικής φόρμουλας για ένα εξάμηνο όπως πρώτη είχε αποκαλύψει προ έτους η «κυριακάτικη δημοκρατία». Εξετάζεται συγκεκριμένα το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής του μέτρου, έως ότου επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για το ΑΕΠ, το πλεόνασμα και τα μεγέθη του ΕΦΚΑ για το 2019, κάτι που υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά τον Μάιο της επόμενης χρονιάς.

Το νέο στοιχείο που προκύπτει πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνει καθόλου διατεθειμένη να διευκολύνει ενα προεκλογικού τύπου τέτοιο παιχνίδι της κυβέρνησης με τους δανειστές. Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έχει διαμηνύσει, εν είδει «βέτο», οτι αν επέλθει συμφωνία με την οποία δεν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου 2019, αυτό δεν πρέπει να έχει προσωρινό αλλά μόνιμο χαρακτήρα. Μάλιστα θεωρείται λίαν πιθανό να καταστήσει και δημόσια γνωστή αυτή τη θέση του ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να αποτρέψει έναν ελιγμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κ. Τσίπρα υπό τον κίνδυνο να υποστεί η επόμενη κυβέρνηση τις συνέπειες μιας νέας σφαγής στις συντάξεις.

Το βέβαιο είναι ότι πριν από τον Οκτώβριο δεν πρόκειται να αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο για το θέμα αυτό καθώς οι έως τώρα δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων είναι αμφίσημες. Όσο κι αν το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται αισιόδοξο για την τελική έκβαση, το σενάριο μιας (επί της ουσίας τεχνητής) ρήξης βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. Ενώ όλα δείχνουν δηλαδή ότι οι εκλογές δρομολογούνται για τον ερχόμενο Μάιο, στην περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για τις συντάξεις παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός «αιφνιδιασμού» έως τον Νοέμβριο πριν εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι νιώσουν τη νέα απώλεια εισοδήματος.

Η εξίσωση αυτή θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο θέμα των Σκοπίων το δημοψήφισμα για το οποίο στη γειτονική χώρα διενεργείται σε ένα μήνα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει εξασφαλίσει, παρά τη διαφωνία του Π. Καμμένου, την απαιτούμενη πλειοψηφία των 151 για να περάσει στη συνέχεια η συμφωνία των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή. Το ζητούμενο είναι αν οι βουλευτές αυτοί θα δώσουν και ψήφο εμπιστοσύνης από τη στιγμή που θα έχουν αποχωρήσει οι ΑΝΕΛ και θα υπάρχει ζήτημα δεδηλωμένης. Το εκλογικό σενάριο του Νοεμβρίου διευκολύνεται από έναν τέτοιο συνδυασμό οικονομικών και εθνικών θεμάτων. Διαφορετικά διαπιστώνεται το ενδεχόμενο να προκύψει στις αρχές του 2019 ένα προβληματικό τρίμηνο από τον Φεβρουάριο, που το αργότερο πρέπει να πάει η συμφωνία στην Βουλή, έως τον Μάιο που θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνει τις εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές.
Ανδρέας Καψαμπέλης

1 σχόλιο

  1. Όσο κι αν γράφεις κι όσο το επιθυμείς ο Μητσοτάκης δεν θα βγεί ποτέ.
    Καψαμπέλη πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση