GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΟ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ βίντεο του Al Jazeera από τη Μόρια...

Φρικιαστικό βίντεο του Al Jazeera από τη Λέσβο φέρνει   πάλι στο προσκήνιο τη δραματική κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια τη...

Φρικιαστικό βίντεο του Al Jazeera από τη Λέσβο φέρνει   πάλι στο προσκήνιο τη δραματική κατάσταση στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου.
Μέσα σε 3 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα το βίντεο με τίτλο «Παιδιά βιάζονται. Περιορισμένοι χώροι. Ανύπαρκτες τουαλέτες. Θα μπορούσατε να επιβιώσετε ως αιτών άσυλο στη Μόρια;» περιγράφει τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που στοιβάζονται στο hotspot.

«Παιδιά γύρω σου κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας. Η ψυχική σου υγεία επιδεινώνεται γρήγορα στον καταυλισμό στο ελληνικό νησί της Λέσβου», λέει το ρεπορτάζ φιλοξενώντας δηλώσεις της Λουίζ Ρολάν-Γκοσλέν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, που σημειώνει: «Είχαμε νεαρούς ασθενείς ηλικίας ακόμη και ΠΕΝΤΕ ΕΤΩΝ που τους βίασαν στη Μόρια. Αυτός ο φόβος συντρίβει τους ανθρώπους».
Ένας Αφρικανός μετανάστης περιγράφει τις δραματικές καταστάσεις που έζησε στο ταξίδι του προς τη Λέσβο και όσα ζει στον καταυλισμό. «Εμένα με βίασαν στην Τουρκία. Όλα αυτά που είδα και έζησα είναι σαν πήγα από τη μία κόλαση στην άλλη», αφηγείται.

Ένας άλλος πρόσφυγας, μιλώντας στα αραβικά, εξηγεί ότι ένα άτομο πρέπει να μοιραστεί την τουαλέτα με 72 άτομα και την ντουζιέρα με 84. «Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις μια τουαλέτα, πρέπει να περιμένεις μισή ώρα για να έρθει η σειρά σου», λέει.

Σχεδόν 9.000 άνθρωποι ζουν σε έναν χώρο που κανονικά προβλεπόταν για 3.000.


Υπάρχουν συρματοπλέγματα γύρω, κοντέινερ όπου στριμώχνονται για να ζήσουν 20 άνθρωποι, μερικές φορές δύο-τρεις οικογένειες, τονίζεται στο βίντεο-γροθιά στο στομάχι.



Οι συνθήκες υγιεινής άθλιες: «Πασχίζεις για να πλύνεις τα ρούχα σου, να πλύνεις τα χέρια σου, να κρατήσεις υγιή τα παιδιά σου. Παιδιά αρρωσταίνουν λόγω των συνθηκών διαβίωσης», σημειώνει η εκπρόσωπος των ΓΧΣ. Kαι υπογραμμίζει ότι οι βιασμοί είναι καθημερινό φαινόμενο: «Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί στη Μόρια, έχουμε δει κρούσματα σεξουαλικής βίας κατά ανδρών, γυναικών και παιδιών. Αρρωσταίνω να πάω στη Μόρια και να βάλω με τον νου μου ότι οι γονείς εκεί πρέπει να εκθέτουν κάθε μέρα τα παιδιά τους σε έναν τέτοιο κίνδυνο».
Ακόμη και πεντάχρονα παιδιά γίνονται στόχος βιασμών 

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη για όσους αναγκάζονται να ζήσουν εκτός του καταυλισμού, εκεί όπου, αν είσαι τυχερός, θα βρεις ένα νάιλον να στρώσεις στην παγωμένη γη για να ξαπλώσεις.

Πρόσφυγες καίνε σκουπίδια σε λάκο για να ζεσταθούν στον καταυλισμό της Μόρια 

«Η πραγματική καταστροφή είναι ότι οι άνθρωποι εγκλωβίζονται μήνες ή χρόνια εκεί. Και δεν τους παίρνουν από εκεί απλώς επειδή η κυβέρνηση λέει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα. Και με τις περιοριστικές πολιτικές που εφαρμόζονται με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, δεν επαναπροωθούνται οι πρόσφυγες στην Τουρκία γιατί θεωρείται ότι δεν θα είναι ασφαλείς εκεί. Και έτσι έχουν κολλήσει στο νησί, που δεν έχει τη δυνατότητα να τους φροντίσει», καταλήγει το βίντεο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση